Ισχυρές αντιδράσεις στη Βουδαπέστη έχει προκαλέσει η πρόταση για φόρο στα διαφημιστικά έσοδα των ουγγρικών ΜΜΕ, που αποτελεί εισφορά επί των εσόδων (κι όχι επί των κερδών).

Η κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπάν επιμένει στην πρόθεσή της για υπερψήφιση του σχετικού νόμου, ενώ δεκάδες ΜΜΕ την Πέμπτη και την Παρασκευή αντέδρασαν με κόψιμο του προγράμματός τους και μαύρα πρωτοσέλιδα.

Η εισφορά μπορεί να φτάσει το 40% επί των διαφημιστικών εσόδων. Αρκετά ΜΜΕ υποστηρίζουν πως η επιβολή της είναι άλλο ένα μέτρο της κυβέρνησης Ορμπάν εναντίον των φωνών στον Τύπο που δεν ελέγχει.

Ειδικά το τηλεοπτικό RTL -το μεγαλύτερο ιδιωτικό κανάλι στην Ουγγαρία, γερμανικής ιδιοκτησίας- διαμαρτύρεται ότι θα καταλήξει, όπως είναι διαμορφωμένη η πρόταση, να καταβάλει το μισό όλων των εσόδων στο ουγγρικό δημόσιο από το νέο φόρο.

Η κυβέρνηση αντιτείνει ότι η φορολογία είναι δίκαιη και η επιβολή της σε κάθε μέσο θα γίνει ανάλογα με το μερίδιο που έχει στην αγορά. «Η επιβολή φόρου δεν σημαίνει ότι θα σταματήσει να λειτουργεί η δημοκρατία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο προσωπάρχης του ουγγρικού πρωθυπουργικού γραφείου Γιάνος Λάζαρ.