Την έντονη αντίδραση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα προκάλεσαν οι δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη γαλλική εφημερίδα Le Monde, στις οποίες ο κ. Τσίπρας υποστήριζε πως ενδεχόμενη μετακίνηση του κ. Στουρνάρα στη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος αποτελεί υπόδειξη του Βερολίνου.

Συγκεκριμένα, στην εν λόγω συνέντευξη ο κ. Τσίπρας απέδωσε στη Γερμανία το ενδεχόμενο μετακίνησης του νυν υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα στη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος τονίζοντας:

«Και σήμερα οι ίδιοι ηγέτες ζητούν να γίνει ο Στουρνάρας διευθυντής της Τράπεζας της Ελλάδος. Ο Στουρνάρας από την αρχή ήταν μια επιλογή του Βερολίνου. Δέχεται τις διαταγές του Σόιμπλε. Τοποθετώντας τον στη θέση του διευθύνοντα της ελληνικής τράπεζας προσπαθούν να βραχυκυκλώσουν και να μειώσουν τις διαπραγματευτικές ικανότητες της επόμενης ελληνικής κυβέρνησης. Γιατί ο κ. Σόιμπλε έχει ένα στρατηγικό σχέδιο: να μονιμοποιήσει για τα επόμενα 20 χρόνια τη λιτότητα στην Ελλάδα. Αυτό ακριβώς το σχέδιο θέλουμε να εμποδίσουμε με μια λαϊκή εντολή».

Οι αναφορές αυτές προκάλεσαν την αντίδραση του κ. Στουρνάρα, ο οποίος την Παρασκευή έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο κ. Τσίπρας αναφέρεται για μια ακόμη φορά απαξιωτικά στο πρόσωπό μου λέγοντας ότι το Βερολίνο με επέβαλε στη θέση του Υπουργού Οικονομικών και ότι θέλει να με επιβάλει και στη Διοίκηση της Τραπέζης της Ελλάδος με σκοπό να γίνει μόνιμη η λιτότητα. Αυτό είναι προσβλητικό και δείχνει ένδεια επιχειρημάτων.


» Τον κ. Τσίπρα τον αντιμετώπισα και τον αντιμετωπίζω με τον δέοντα θεσμικό σεβασμό όλα αυτά τα χρόνια στη Βουλή, εξηγώντας του την αξία της σταθερότητας του νομίσματος ως προϋπόθεση για την ανάπτυξη και την ευημερία του λαού μας.


» Λυπάμαι για τον τρόπο που αντιμετωπίζει τόσο σοβαρά ζητήματα, όπως η οικονομική σταθερότητα και η αναπτυξιακή προοπτική της χώρας. Με προσωπικές εμμονές και με ύβρεις εναντίον μου δεν συμβάλλει στο δημιουργικό διάλογο.


» Είναι κρίμα που καταφέρεται με συνεντεύξεις του σε εφημερίδες του εξωτερικού εναντίον του Έλληνα Υπουργού Οικονομικών με τέτοιους χαρακτηρισμούς, βλάπτοντας ενσυνειδήτως τη χώρα του. Επαναλαμβάνω, ενσυνειδήτως. Αυτό καταγράφεται στην προσωπική του ιστορία».