Για άριστο επίπεδο επαγγελματισμού των στελεχών της ελληνικής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έκανε λόγο σε συνέντευξη του στο BHMAtv ο Ισραηλινός Επίτροπος για την Πυρόσβεση και Διάσωση κ. Σαχάρ Αγιαλόν ο οποίος βρέθηκε για ολιγοήμερη επίσκεψη στην Αθήνα στο πλαίσιο της διακρατικής άσκησης «Προμηθέας» που διεξήχθη στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε.

Ο κ. Αγιαλόν σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως εκτός από την άσκηση η παρουσία του στη χώρα μας είχε ως σκοπό την περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των πυροσβεστικών υπηρεσιών Ισραήλ και Ελλάδας και την ενίσχυση της συνεργασίας. Μάλιστα, όπως είπε, στις αρχές Αυγούστου μετά από συννενόηση με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Ισραήλ, θα έρθουν στην Ελλάδα 10 πυροσβέστες από τη χώρα του για να βοηθήσουν τους έλληνες συναδέλφους τους και να αποκτήσουν τεχνογνωσία.
Παράλληλα σημείωσε πως υπάρχει εξαιρετική σχέση και με το Πυροσβεστικό Σώμα της Κύπρου λέγοντας χαρακτηριστικά πως όλη αυτή η εικόνα της συνεργασίας είναι εμφανής στην ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.
Στο τομέα της συνεργασίας με το ελληνικό Πυροσβεστικό Σώμα είπε πως μπορούν να μάθουν από τους έλληνες πυροσβέστες τεχνικές αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών που έχουν μεγαλύτερη εμπειρία από τους ισραηλινούς συναδέλφους τους ενώ αντίστοιχα εκείνοι μπορούν να τους μεταφέρουν τις γνώσεις τους για την αντιμετώπιση πυρκαγιών σε επικίνδυνα υλικά και σε υψηλά κτίρια, που δεν υπάρχουν στην Ελλάδα.
Για την τριμερή συνεργασία Ελλάδος, Κύπρου, Ισραήλ τόνισε ότι στόχος είναι να υπάρχει διαρκής επαφή και όταν χρειαστεί να μπορούν να συντονιστούν άμεσα και να επέμβουν αποτελεσματικά.
Ο Ισραηλινός Επίτροπος στάθηκε στις εξαιρετικές διμερείς σχέσεις μεταξύ Ελλάδος και Ισραήλ στις οποίες έχει συνεισφέρει σημαντικά ο πρέσβης της χώρας του στην Ελλάδα κ. Άριε Μέκελ και αυτό, όπως είπε, φάνηκε στο «πεδίο της άσκησης» καθώς συνάντησε αρκετούς που γνώριζαν για το Ισραήλ.
Η συνεργασία ελληνικής και ισραηλινής πυροσβεστικής
Η επίσκεψη αυτή αποτελεί συνέχεια εκείνης του ομολόγου του, Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγου κ. Βασίλειου Παπαγεωργίου με πενταμελή αντιπροσωπεία αξιωματικών στο Ισραήλ από τις 17 έως τις 20 Μαρτίου, στα πλαίσια ενίσχυσης της συνεργασίας Ελλάδας Ισραήλ στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας και υλοποίησης της κοινής διακήρυξης που υπεγράφη από τους αρμόδιους υπουργούς των δύο χωρών στις 8/10/2013.
Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Αρχηγείο του Ισραηλινού Σώματος Πυρόσβεσης και Διάσωσης όπου και έγιναν δεκτοί από τον κ. Σαχάρ Αγιαλόν με τον οποίο συζητήθηκαν πιθανοί τομείς και αντικείμενα συνεργασίας και ανταλλαγής τεχνογνωσίας των δύο πλευρών.
Τότε, σε ανακοίνωση του Πυροσβεστικού Σώματος, είχε επισημανθεί «το ζωηρό ενδιαφέρον των Ισραηλινών για διμερή συνεργασία σε θέματα πολιτικής προστασίας με τη χώρα μας καθώς επίσης και η πρόθεση του Αρχηγού τους να παρακολουθήσει την Ευρωπαϊκή Άσκηση «Προμηθέας» που διοργανώνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας της χώρας μας και θα διεξαχθεί τέλος Μαΐου.»
Έτσι βρέθηκε στη χώρα μας ο κ. Αγιαλόν, συνοδευόμενος από ολιγομελή αντιπροσωπεία. Όπως επισημαίνουν στελέχη της ισραηλινής υπηρεσίας πυρόσβεσης οι δυο χώρες έχουν αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς αλληλεγγύης για την καταπολέμηση των πυρκαγιών και των φυσικών καταστροφών που έχουν δημιουργηθεί εδώ και πολλές δεκαετίες.
Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν τη συνδρομή που παρείχε το Ισραηλινό Ναυτικό στους κατοίκους της Κεφαλονιάς μετά τον ισχυρό σεισμό του 1953, η συμμετοχή μιας ομάδας Ισραηλινών στις επιχειρήσεις διάσωσης εγκλωβισμένων μετά το σεισμό της Αθήνας το 1999, η συνδρομή της Ισραηλινής Υπηρεσίας Πυρόσβεσης στις φωτιές της Πελοποννήσου το 2007 ενώ σημαντική θεωρείται η βοήθεια που παρείχαν έλληνες πυροσβέστες και τα πληρώματα ελληνικών πυροσβεστικών αεροσκαφών κατά τις δασικές πυρκαγιές στο όρος Καρμέλ του Ισραήλ το 2010.
Όπως αναφέρουν αξιωματικοί του ελληνικού Πυροσβεστικού Σώματος το 2010 έγινε ουσιαστικά το πρώτο βήμα για περαιτέρω συνεργασία των δύο χωρών σε θέματα αρμοδιότητας Πυροσβεστικής. Επίσης από τις 26 έως τις 29 Ιουνίου 2013 επισκέφτηκε την Ελλάδα ο υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας του Ισραήλ κ. Γιτζάκ Αχαρόνοβιτς, από τις 7 έως τις 9 Οκτωβρίου 2013 ο έλληνας υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Νίκος Δένδιας επισκέφτηκε το Τελ Αβίβ όπου και υπεγράφη στις 8/10/2013 Κοινή Δήλωση για την ενδυνάμωση της συνεργασίας στους τομείς Πολιτικής Προστασίας.

Ποιος είναι ο κ. Σαχάρ Αγιαλόν
Ο Ισραηλινός Επίτροπος για την Πυρόσβεση και Διάσωση (αντίστοιχο του έλληνα Αρχηγού της Πυροσβεστικής) γεννήθηκε στην Ιερουσαλήμ το 1955.
Υπηρέτησε στην Ισραηλινή Αστυνομία για 34 χρόνια σε μια σειρά από κρίσιμες θέσεις όπως διοικητής στην αντιτρομοκρατική ειδική μονάδα, ως διοικητής στο Αστυνομικό Τμήμα στη περιοχή Ειλάτ, ως επικεφαλής εκπαιδευτής στην Εθνική Αστυνομική Ακαδημία, Περιφερειακός Διοικητής στην περιοχή Ιουδέα και Σαμάρια, Περιφερειακός Διοικητής του Τελ Αβιβ, Διοικητής της Τροχαίας και Αναπληρωτής Επίτροπος της Ισραηλινής Αστυνομίας.
Το 2011 ο κ.Αγιαλόν ορίστηκε ως Επίτροπος Πυρόσβεσης και Διάσωσης.
Έχει τιμηθεί με το Ισραηλινό Αστυνομικό Μετάλλιο Διακεκριμένων Υπηρεσιών.
Έχει αποκτήσει πτυχίο ΜΑ στις Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Χάϊφα και πτυχίο ΒΑ στην Κοινωνιολογία και στις Πολιτικές Επιστήμες από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο.