Βενιζέλος: Σε κρίσιμο σταυροδρόμι η ΕΕ, πρέπει να ενισχυθεί ο ρόλος της

Ξεκίνησαν την Παρασκευή στην Αθήνα, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας, οι εργασίες του άτυπου Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων. Στην εναρκτήρια ομιλία του ο Ευ.Βενιζέλος σημείωσε ότι, όπως έδειξε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, η ΕΕ βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και χρειάζονται άμεσες πολιτικές πρωτοβουλίες για να ξανακερδίσει η Ευρώπη την εμπιστοσύνη των πολιτών της.

Με την εναρκτήρια ομιλία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, ξεκίνησαν την Παρασκευή οι εργασίες του άτυπου Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, το οποίο συνέρχεται στην Αθήνα στο πλαίσιο της ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ.

Δίνοντας το στίγμα της ελληνικής Προεδρίας ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη για ενίσχυση του ρόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αντιμετώπιση της ανόδου του ευρωσκεπτικισμού, όπως αυτή διαφάνηκε μέσα από τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος, οι ευρωεκλογές κατέδειξαν ότι το «κοινό μας σπίτι», δηλαδή η ΕΕ, βρίσκεται σήμερα σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και χρειάζονται άμεσες πολιτικές πρωτοβουλίες για να ξανακερδίσει η Ευρώπη την εμπιστοσύνη των πολιτών της.

Αναλύοντας τα πολιτικά προβλήματα που αναδείχθηκαν από τις ευρωεκλογές, ο κ. Βενιζέλος στάθηκε ιδιαίτερα στην άνοδο της ακροδεξιάς, για την οποία επανέλαβε ότι είναι λάθος να την ταυτίζουμε μόνο με την οικονομική κρίση, καθώς, όπως επισήμανε, υπήρξε άνοδος του φαινομένου και σε χώρες που δεν αντιμετωπίζουν μείζονα οικονομικά προβλήματα, καθώς επίσης και στο ζήτημα του ευρωσκεπτικισμού.

Μάλιστα, παρατήρησε ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε όχι μόνο τον πολιτικό αλλά και τον οικονομικό ευρωσκεπτικισμό, που σχετίζεται άμεσα με τις ευρωπαϊκές πολιτικές στα θέματα της οικονομίας.

Ειδική αναφορά έκανε και στο θέμα της ανάπτυξης, της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και υπογράμμισε ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες επιθυμούν τον συνδυασμό των ευρωπαϊκών και εθνικών πολιτικών για την επίτευξη των καλύτερων δυνατών αποτελεσμάτων.

Σχετικά με τη διαδικασία της επιλογής του νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και της πλήρωσης όλων των κρίσιμων θέσεων της θεσμικής δομής της Ένωσης, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι πρέπει να αναγνωριστεί ο ενισχυμένος ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και οι σχέσεις μεταξύ του Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Η διαδικασία επιλογής του νέου Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και όλες οι άλλες επιλογές είναι μία κρίσιμη διαδικασία που αφορά στην ερμηνεία της Συνθήκης και τη σχέση μεταξύ των οργάνων. Το πιο κρίσιμο, όμως, είναι να έχει προηγηθεί μία διορατική και ολοκληρωμένη της κατάστασης στην Ευρώπη και να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις, επί της ουσίας, που να δίνουν απάντηση στις αγωνίες και στις προτεραιότητες των ευρωπαίων πολιτών» δήλωσε ο κ. Βενιζέλος.

Συνεχίζοντας, τόνισε, ότι χρειάζεται η διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης αφήγησης για την Ευρώπη. Μιας αφήγησης, που όπως είπε, «απαιτεί συμφωνίες μεταξύ των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων και μεταξύ των κρατών μελών».

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην ενίσχυση του ρόλου του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, επισημαίνοντας τη σημασία του, ως φόρουμ ανταλλαγής ιδεών και απόψεων για κρίσιμα ευρωπαϊκά θέματα.

Στο περιθώριο του άτυπου Συμβουλίου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Ι. Κασουλίδη, καθώς και με τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βρετανίας Ντέιβιντ Λίβινγκτον.

Τις εργασίες του άτυπου Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, στο οποίο προεδρεύει υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Κούρκουλας, θα απασχολήσουν, μεταξύ άλλων, θέματα που άπτονται της προοπτικής επίτευξης μιας διαθεσμικής συμφωνίας, μεταξύ των κυριότερων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και το ζήτημα της ενίσχυσης του ρόλου του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, εντός της ΕΕ.

Μετά το πέρας των εργασιών ο κ. Κούρκουλας, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
  • Βηματοδότης Η γιορτή της δημοκρατίας και η παραφωνία Βελόπουλου Το κεντρικό σύνθημα στη δεξίωση για την 47η επέτειο από την... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk