Μια τριήμερη βιωματική γνωστική περιήγηση στα γευστικά τοπία της Ελλάδας του χθες, του σήμερα και του αύριο τόσο μέσα από την σκοπιά της παράδοσης όσο και από την καινοτομία, θα πραγματοποιηθεί στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης από την Παρασκευή 30 Μαΐου έως την Κυριακή 1 Ιουνίου.
Στη μοναδική αυτή εκδήλωση νέοι παραγωγοί από την Βόρειο Ελλάδα, οι οποίοι τολμούν να καινοτομούν, θα παρουσιάσουν την εμπειρία τους και θα συζητήσουν για τους τρόπους και τις πρακτικές προώθησης των προϊόντων τους στην ελληνική και ξένη αγορά.
Καταξιωμένοι επιχειρηματίες από τον τομέα της βιομηχανίας τροφίμων και του λιανικού εμπορίου θα μιλήσουν για τους τρόπους και τις προϋποθέσεις διείσδυσης των καινοτόμων προϊόντων στους τομείς τους.
Παράλληλα οι φοιτητές του Perrotis College και του Κέντρου Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας θα παρουσιάσουν τις δικές τους ιδέες και προτάσεις μέσα από τα προϊόντα τους τα οποία θα προσφέρουν για δοκιμή στους παρευρισκομένους.
Επίσης ο αναπληρωτής καθηγητής και διευθυντής του εργαστηρίου γλυπτικής του τμήματος εικαστικών και εφαρμοσμένων τεχνών του Α.Π.Θ., Δρ. Γεώργιος Τσάρας, μαζί με τους φοιτητές του αλλά και με όσους επισκέπτες ενδιαφέρονται, θα φιλοτεχνήσουν στον κήπο της σπουδαστικής εστίας «Αλίκη Περρωτή» ένα γλυπτό από YTONG.
Ιστορικό Συμπόσιο «Historical cooking»
Έτσι λοιπόν το βράδυ του Σαββάτου Mινωικές και Βυζαντινές συνταγές μαγειρεμένες σε σκεύη ρέπλικες των σχετικών αρχαιολογικών ευρημάτων, θα ταξιδέψουν τους επισκέπτες γευστικά σε μια διαφορετική εποχή με τη συνοδεία μουσικής από την Μινωική Κρήτη και το Βυζάντιο.
Επίσης στον κήπο «Αλίκη Περρωτής» οι διοργανωτές θα ανάψουν φωτιά και θα γευτούν με τους επισκέπτες σνακ δίπλα στη φωτιά, συνοδεία κρασιού με εδέσματα γνωστά από την αρχαιότητα όπως ελιές, σύκα ξερά, φουντούκια αμύγδαλα ψημένα, παξιμάδια τυριά. Ξεναγοί αυτού του γευστικού ταξιδιού θα είναι οι αρχαιολόγοι κυρίες Jerolyn Morisson, Ευαγγελία Αγγέλκου αλλά και οι μουσικοί του συγκροτήματος «Ροζονάρηδες», οι οποίοι θα συνοδεύουν μουσικά με την λύρα, το λαγούτο και το σαντούρι τους.
Το μενού επίσης θα περιλαμβάνει εδέσματα από τη Βυζαντινή εποχή όπως βυζαντινούς κεφτέδες σε σως καραμελώμενων κρεμμυδιών, φιλέτα ορτυκιών ψητά με βυζαντινά μπαχαρικά, πλιγούρι με λαχανικά, ρόδι, μούστο και ξηρούς καρπούς, σαλάτα γλυκόξινου λάχανου με ραπανάκια και βυζαντινά χειροποίητα ψωμάκια σε ξυλόφουρνο. Αλλά και από την Μινωική εποχή, όπως φακές με κόλιανδρο και μέλι μαγειρεμένες σε πήλινες ρέπλικες Μινωικών σκευών, σαλιγκάρια σωτέ σε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο με δενδρολίβανο και φιλέτο μαύρου χοίρου με χαρουπόμελο μαγειρεμένο σε πήλινη ρέπλικα Μινωικής σχάρας.
Το ιστορικό συμπόσιο θα ολοκληρωθεί γλυκά με γιαούρτι ή γαλοτύρι με ξηρά φρούτα και μούστο.
Το κόστος συμμετοχής στο συμπόσιο είναι 25€ το άτομο και ο αριθμός των συμμετεχόντων περιορισμένος. Για αυτό κρίνεται απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 2310 492800.