Ο Σαμαράς, οι ΗΠΑ και η τρόικα

Η στήλη προχωρεί σε αποκαλύψεις μιας άγνωστης πτυχής του παρασκηνίου των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Παρουσιάζει για πρώτη φορά τον τρόπο

Ο Σαμαράς, οι ΗΠΑ και η τρόικα | tovima.gr
Η στήλη προχωρεί σε αποκαλύψεις μιας άγνωστης πτυχής του παρασκηνίου των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Παρουσιάζει για πρώτη φορά τον τρόπο με τον οποίο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κινητοποίησε την αμερικανική κυβέρνηση υπέρ των ελληνικών συμφερόντων όταν ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ κρατούσαν άτεγκτη στάση απέναντι στη χώρα μας. Τα στοιχεία των επαφών που παρουσιάζονται δεν χωρούν αμφισβήτηση, διότι προέρχονται από το γραφείο του ίδιου του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιού.
Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013. 7.00 μ.μ. ώρα Ελλάδας. Ο έλληνας Πρωθυπουργός καλεί τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιού παρουσία του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Μιλούν για μία ολόκληρη ώρα. Του παρουσιάζει τις ελληνικές θέσεις και του ζητεί υποστήριξη. Το προηγούμενο βράδυ, της Πέμπτης 28 Νοεμβρίου 2013, ο Γιάννης Στουρνάρας συνομίλησε μέσω τηλεδιάσκεψης με τον επίτροπο Ολι Ρεν, την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον Πόουλ Τόμσεν. Εγινε αποδέκτης συστάσεων για την ισχνή πρόοδο της Ελλάδας στην εκπλήρωση των μνημονιακών δράσεων. ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ γνωστοποίησαν στην κυβέρνηση ότι θα αναβάλουν την προγραμματισμένη για τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου έλευση των κλιμακίων της τρόικας στην Αθήνα. Στην ελληνική κυβέρνηση επικρατεί «εκνευρισμός». Ζητείται η αμερικανική παρέμβαση ώστε να γεφυρωθούν οι διαφορές.
Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013. 8.00 μ.μ. ώρα Ουάσιγκτον. Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών καλεί τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Φέρεται να της μεταφέρει τις ελληνικές θέσεις και να της ζητεί την επιστροφή του Πόουλ Τόμσεν στην Αθήνα. Η συζήτηση είναι σύντομη. Διαρκεί μόλις 15 λεπτά.
Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013. 10.15 π.μ. ώρα Ουάσιγκτον. Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιού συνομιλεί για 25 λεπτά με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Οι πρωτοβουλίες του έλληνα Πρωθυπουργού απασχολούν την κυβέρνηση Μέρκελ και εξετάζονται οι ενδεχόμενες επιπτώσεις στις γερμανικές πολιτικές εξελίξεις. Την επόμενη ημέρα τα γερμανικά ΜΜΕ αναφέρουν πως ο Σαμαράς θα προτιμούσε να παρακάμψει την τρόικα και να διαπραγματευτεί με τους ευρωπαίους εταίρους του και κυρίως με τη Γερμανία, αλλά και ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να πάρει νέα μέτρα λιτότητας. Δεν είναι ασφαλώς τυχαίο ότι κλείνοντας το τηλέφωνο με τον Σόιμπλε ο Λιού καλεί αμέσως τον Μάριο Ντράγκι. Εχουν 20λεπτη συνομιλία και ξανά στο επίκεντρο βρίσκεται η Ελλάδα. Οι επαφές αυτές προηγούνται της απόφασης να επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα. Τελικά η τρόικα επιστρέφει στις 10 Δεκεμβρίου. Ξαναρχίζουν οι διαπραγματεύσεις.
Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013. 2.15 μ.μ. ώρα Ουάσιγκτον. Ο Τζακ Λιού δέχεται τηλεφώνημα της Κριστίν Λαγκάρντ. Είναι σύντομο, διαρκεί μόλις 10 λεπτά. Η ίδια τον καλεί εκ νέου στις 4.10 το απόγευμα. Στην Αθήνα, η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει την επομένη ημέρα (21 Δεκεμβρίου) μια δύσκολη ψηφοφορία στη Βουλή για τον νέο φόρο ακινήτων. Το ΔΝΤ φέρεται ανήσυχο για τη διατήρηση της εύθραυστης κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013. 9.00 μ.μ. ώρα Ελλάδας. Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών καλεί τον έλληνα Πρωθυπουργό. Μιλούν για 20 λεπτά. Σύμφωνα με αξιόπιστους συνομιλητές του Πρωθυπουργού, ο Αμερικανός εκφράζει τα συγχαρητήριά του για τη στάση της κυβέρνησης. Συζητείται η εφαρμογή του Μνημονίου. Ο Λιού προτείνει την επίσπευση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Οι ΗΠΑ ανησυχούν για το γεγονός ότι η κυβέρνηση διαθέτει πλέον μόλις 153 βουλευτές.
Αν και το προαναφερόμενο παρασκήνιο του διμήνου Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2013 θα φωτιστεί περαιτέρω τους επόμενους μήνες μέσα από τη δημοσιογραφική έρευνα, ωστόσο τα στοιχεία που παρουσιάζονται είναι αναμφισβήτητα, διότι προέρχονται από την ατζέντα του ίδιου του Τζακ Λιού. Η ατζέντα αυτή δεν είναι κρατικό μυστικό. Οι ΗΠΑ σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν τη διαφάνεια ήδη από το 2006 δημοσιοποιούν σε τριμηνιαία βάση το ημερήσιο πρόγραμμα επαφών του επικεφαλής του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών (εξαιρουμένων διαβαθμισμένων πληροφοριών).
Η αξιοζήλευτη δημόσια λογοδοσία των ΗΠΑ βοηθά να αποκαλυφθούν κρίσιμες πτυχές της διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα και αναδεικνύει τον κρίσιμο ρόλο των Αμερικανών. Κυρίως δείχνει πως, όταν χρειάστηκε, ο Αντώνης Σαμαράς αξιοποίησε τις σχέσεις του με την αμερικανική κυβέρνηση. Σήκωσε το τηλέφωνο, ζήτησε και έλαβε την υποστήριξη που είχε ανάγκη η χώρα.

*Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino τo Σάββατο 24 Μαΐου 2014

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk