Αλλαγή σελίδας σε 75 δήμους της χώρας έφερε ο δεύτερος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών, καθώς οι απερχόμενοι δήμαρχοι που έθεσαν εκ νέου υποψηφιότητα δεν κατάφεραν να επανεκλεγούν. Υπάρχουν μάλιστα και περιπτώσεις μεγάλων ανατροπών, μιας και το προβάδισμα που είχαν λάβει στον πρώτο γύρο έκανε την επανεκλογή τους να μοιάζει εύκολη υπόθεση.

Εντυπωσιακή περίπτωση είναι αυτή του απερχόμενου δημάρχου Ηρακλείου κ. Γιάννη Κουράκη, ο οποίος ύστερα από 12 χρόνια στο «τιμόνι» του δήμου δεν κατάφερε να ανανεώσει τη θητεία του. Η άνεση μάλιστα με την οποία πέρασε στον δεύτερο γύρο (προβάδισμα 12,6 μονάδων) δεν προμήνυε τόσο μεγάλη αλλαγή σκηνικού, όμως τελικά ο αντίπαλός του κ. Βασίλης Λαμπρινός τον ξεπέρασε κατά 18,5 ολόκληρες μονάδες.

Μια ακόμα μακρόχρονη πορεία έφτασε στο τέλος της. Αυτή του επί 16 χρόνια δημάρχου Λαμιέων κ. Γεώργιου Κοτρωνιά, υποστηριζόμενου από τη ΝΔ, ο οποίος ύστερα από τέσσερις θητείες παραδίδει τη σκυτάλη στον νέο δήμαρχο κ. Νικόλαο Σταυρογιάννη. Μάλιστα και σε αυτή την περίπτωση υπήρξε ανατροπή, καθώς ο απερχόμενος δήμαρχος είχε την πρώτη Κυριακή προβάδισμα περίπου 4.000 ψήφων.

Οι 20 μονάδες με τις οποίες προηγήθηκε ο επί… ενάμιση θητεία δήμαρχος Κοζάνης κ. Λάζαρος Μαλούτας (44,34%) την πρώτη Κυριακή δεν ήταν, όπως φάνηκε, αρκετές για να εξασφαλίσουν την επανεκλογή του. Έτσι, στον δεύτερο γύρο επικράτησε ο υποψήφιος των Οικολόγων, με στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και της Δράσης, κ. Ελευθέριος Ιωαννίδης.

Στη θέση της αντιπολίτευσης θα αρκεστεί και ο έμπειρος στην αυτοδιοίκηση κ. Σταύρος Αργειτάκος (ΝΔ), καθώς δεν κατάφερε να επανεκλεγεί στον επαναληπτικό γύρο, ο οποίος ανέδειξε δήμαρχο Σπάρτης με 59,13% τον αριστερό κ. Ευάγγελο Βαλιώτη. Η διαφορά τους στον πρώτο γύρο ανήλθε στις 10 μονάδες υπέρ του απερχόμενου δημάρχου.

Ακόμα, ο επί δώδεκα χρόνια επικεφαλής του δήμου Κάμπου (2002-2010) και εν συνεχεία του δήμου Καρδίτσας κ. Κωνσταντίνος Παπαλός (ΝΔ) έχασε στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, παρά το προβάδισμα 5,03 μονάδων που είχε λάβει την πρώτη Κυριακή.

Ήττα για 16 δημάρχους στην Αττική

Ύστερα από τέσσερις συνεχείς θητείες, ο –καλλικρατικός από το 2010– δήμος Φυλής γυρίζει σελίδα, καθώς τη θέση του απερχόμενου δημάρχου, προερχόμενου από το ΠαΣοΚ, κ. Δημητρίου Μπουραΐμη, παίρνει ο νεοεκλεγείς κ. Χρήστος Παππούς, ο οποίος στην επανάληψη ανέτρεψε διαφορά 8,5 μονάδων.

Εκτός από τον δήμο Φυλής, που ύστερα από 16 χρόνια αλλάζει χέρια, οι εκ νέου υποψήφιοι δήμαρχοι άλλων 15 δήμων της Αττικής δεν κατάφεραν να επανεκλεγούν την επαναληπτική Κυριακή. Ο επί οκτώ χρόνια δήμαρχος Βριλησσίων κ. Κωνσταντίνος Ιωαννίδης (ΝΔ), αν και τερμάτισε πρώτος στον πρώτο γύρο με μεγάλη μάλιστα διαφορά 17 μονάδων (2.300 ψήφοι), θα παραδώσει τη σκυτάλη στον ανεξάρτητο υποψήφιο κ. Ξένο Μανιατογιάννη.

Τον επίσης νεοδημοκράτη δήμαρχο Αγίας Παρασκευής κ. Βασίλειο Ζορμπά θα διαδεχθεί ο κ. Ιωάννης Σταθόπουλος, ο οποίος επικράτησε τελικά με διαφορά 386 ψήφων.

Αλλαγή σελίδας και στον δήμο Γαλατσίου, όπου ο δεύτερος σε ψήφους την πρώτη Κυριακή κ. Γεώργιος Μαρκόπουλος βγήκε τελικά πρώτος με ποσοστό 56,84% «εκτοπίζοντας» τον επί δύο θητείες δήμαρχο κ. Κυριάκο Τσίρο, ο οποίος την πρώτη Κυριακή είχε τερματίσει πρώτος με διαφορά 893 ψήφων.

Ο απερχόμενος δήμαρχος Χαλανδρίου κ. Γεώργιος Κουράσης (ΝΔ) δεν κατάφερε τελικά να επανεκλεγεί, παρά το προβάδισμα των περίπου 10 μονάδων με το οποίο πέρασε στον δεύτερο γύρο. Είναι γεγονός όμως ότι η δημοτική παράταξη του κ. Κουράση παρουσίαζε σημάδια αποσύνθεσης με ορισμένα στελέχη να διαφωνούν με τις πρωτοβουλίες του επικεφαλής και άλλα να εκφράζουν δημόσια τη δυσαρέσκειά τους.

Ο επί τρεις θητείες δήμαρχος Κηφισιάς με τη ΝΔ κ. Νίκος Χιωτάκης γνώρισε την ήττα στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών από τον επίσης «γαλάζιο» υποψήφιο κ. Γεώργιο Θωμάκο, ο οποίος κατάφερε να ανατρέψει τη διαφορά άνω των 20 μονάδων του πρώτου γύρου.

Αντιθέτως, η ανατροπή του απερχόμενου δημάρχου Γλυφάδας κ. Κωνσταντίνου Κόκκορη ήταν μάλλον αναμενόμενη από τον πρώτο γύρο, καθώς ο αντίπαλός του κ. Γεώργιος Παπανικολάου (ΝΔ) είχε δείξει δυναμική.

Από τον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών, φάνηκε πως ο νυν δήμαρχος Καισαριανής κ. Αντώνιος Καμπάκας (είχε εκλεγεί με το ΠαΣοΚ) θα δυσκολευόταν να επανεκλεγεί καθώς τερμάτισε δεύτερος με διαφορά 4 μονάδων από τον στηριζόμενο από τον ΣΥΡΙΖΑ κ. Γεώργιο Κοντόσταυλο, ο οποίος τελικά αναδείχθηκε νέος δήμαρχος.

Αμφίρροπη ήταν και η μάχη στον δήμο Αχαρνών, η οποία τελικά δεν δικαίωσε τον απερχόμενο δήμαρχο κ. Σωτήριο Ντούρο. Νικητής στον δεύτερο γύρο αναδείχθηκε με 54,05% ο ανεξάρτητος με τη στήριξη των Οικολόγων κ. Ιωάννης Κασσαβός.

Μεγάλη ήττα γνώρισε στην κάλπη της δεύτερης Κυριακής και ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης κ. Χρήστος Κορτζίδης, ο οποίος τέθηκε πρώτη φορά επικεφαλής του δήμου το 2007, όμως λίγους μόλις εβδομάδες πριν από τις εκλογές βρέθηκε στο επίκεντρο της τραγικής ιστορίας με το παράνομο λούνα παρκ. Η υποψηφιότητά του από την πρώτη Κυριακή βρέθηκε στη δεύτερη θέση με διαφορά 10 μονάδων από τον πρώτο κ. Γιάννη Κωνσταντάτο.

Ήττα για λίγες ψήφους

Μακριά από την Αττική ορισμένοι τοπικοί άρχοντες έχασαν τη μάχη της επανεκλογής τους στο νήμα. Δεν θα πιστεύει στην ατυχία του ο απερχόμενος δήμαρχος Ανωγείων Ρεθύμνης, κ. Σωκράτης Κεφαλογιάννης, ο οποίος για μία μόλις ψήφο δεν επανεξελέγη σε μια εκλογική βραδιά που εξελίχθηκε σε θρίλερ. Αξίζει να αναφερθεί ότι και ο κ. Κεφαλογιάννης είχε αναδειχθεί δήμαρχος το 2010 με διαφορά 29 ψήφων από τον τότε προκάτοχό του.

Στον δήμο Δράμας ο προερχόμενος από τη ΝΔ κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος υπερκάλυψε τη διαφορά 14 μονάδων του πρώτου γύρου και αναδείχθηκε νέος δήμαρχος εκτοπίζοντας τον απερχόμενο κ. Κυριάκο Χαρακίδη για 446 ψήφους.

Το ίδιο συνέβη και στον δήμο Χαλκιδέων, όπου ο απερχόμενος δήμαρχος κ. Αθανάσιος Ζεμπίλης (ΝΔ) δεν κατάφερε να εκλεγεί για τρίτη συνεχόμενη φορά, παρά τη διαφορά 10 μονάδων που είχε πάρει την πρώτη Κυριακή. Πρόκειται για μια ακόμα από τις ανατροπές αυτών των εκλογών.

Για μόλις 148 ψήφους έμεινε στη δεύτερη θέση ο δήμαρχος Τρίπολης κ. Ιωάννης Σμυρνιώτης (ΝΔ), χάνοντας την ευκαιρία να ανανεώσει για πέντε χρόνια τη θητεία του. Ο αντίπαλός του κ. Δημήτριος Παυλής αν και πέρασε στον δεύτερο γύρο με μειονέκτημα 17 μονάδων, τελικά εξελέγη δήμαρχος.