Ακούγεται ίσως πολύ «ελαφρύ», είναι όμως πέρα για πέρα σοβαρό και υποστηρίζεται από μια από τις πλέον έγκριτες επιστημονικές ενώσεις στον κόσμο. Ο διαγωνισμός «Χορέψτε το διδακτορικό σας» (Dance your PhD), ο οποίος διοργανώνεται υπό την αιγίδα της επιθεώρησης «Science» της Αμερικανικής Ενωσης για την Προώθηση της Επιστήμης (AAAS), καλεί τους επιστήμονες να περιγράψουν το θέμα της διατριβής τους με ένα χορευτικό σε ένα βίντεο. Οι νικητές της κάθε κατηγορίας κερδίζουν χρηματικά έπαθλα ενώ ο μεγάλος νικητής θα έχει ένα επιπλέον χρηματικό έπαθλο και θα ταξιδέψει με όλα τα έξοδα πληρωμένα στην Καλιφόρνια, στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ για να παραστεί στην επίσημη προβολή του βίντεό του.

Και αν ακόμη εξακολουθείτε να αμφιβάλλετε, το γεγονός ότι ο διαγωνισμός λαμβάνει χώρα για έβδομη συνεχή χρονιά ίσως σας πείσει για τη σοβαρότητά του (στο βίντεο μπορείτε να δείτε τον μεγάλο νικητή του 2013). Για όσους επιθυμούν να δοκιμάσουν την τύχη τους – και τις χορευτικές/χορογραφικές τους ικανότητες – οι βασικοί όροι συμμετοχής είναι οι εξής: (α) οι υποψήφιοι θα πρέπει να ετοιμάζουν το διδακτορικό τους ή να έχουν ήδη ένα διδακτορικό, (β) το θέμα της διατριβής τους θα πρέπει να σχετίζεται με κάποιον τομέα των θετικών επιστημών και (γ) θα πρέπει να συμμετέχουν και οι ίδιοι στο χορευτικό.

Τα βίντεο, τα οποία θα αξιολογηθούν με καλλιτεχνικά αλλά και επιστημονικά κριτήρια, εμπίπτουν σε τέσσερις κατηγορίες – φυσική, χημεία, βιολογία και κοινωνικές επιστήμες. Ο νικητής της κάθε κατηγορίας θα κερδίσει ως έπαθλο 500 δολάρια ενώ ο δημιουργός του καλύτερου από τα τέσσερα βίντεο – ο μεγάλος νικητής του διαγωνισμού – θα λάβει επιπλέον ως έπαθλο 500 δολάρια και ένα ταξίδι με τα έξοδα πληρωμένα ώστε να παραστεί την άνοιξη του 2015 στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ στην επίσημη παρουσίαση του βίντεό του.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής και να αναρτήσουν το βίντεό τους στο Vimeo ως τις 29 Σεπτεμβρίου του 2014. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.