Ο στρατός των νικημένων ναζιστών μπρος στον κομμουνιστικό κίνδυνο

Περίπου 2.000 πρώην αξιωματικοί της Βέρμαχτ και των Ες Ες (Waffen SS) είχαν στόχο από το 1949 και μετά να συγκροτήσουν ένα στράτευμα δύναμης 40.000 ανδρών για να αντιμετωπίσουν τον εσωτερικό και εξωτερικό «κομμουνιστικό κίνδυνο» και να προστατεύσουν τη Δυτική Γερμανία από τη σοβιετική απειλή.

Περίπου 2.000 πρώην αξιωματικοί της Βέρμαχτ και των Ες Ες (Waffen SS) είχαν στόχο από το 1949 και μετά να συγκροτήσουν ένα στράτευμα δύναμης 40.000 ανδρών για να αντιμετωπίσουν τον εσωτερικό και εξωτερικό «κομμουνιστικό κίνδυνο» και να προστατεύσουν τη Δυτική Γερμανία από τη σοβιετική απειλή.
Σύμφωνα με έγγραφα της γερμανικής μυστικής υπηρεσίας BND (Bundesnachrichtendienst), τα οποία επικαλείται το γερμανικό περιοδικό «Spiegel» σε σχετικό ρεπορτάζ, η μυστική επιχείρηση, που ξεκίνησε αμέσως μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου πίσω από την πλάτη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης του πρώτου μεταπολεμικού καγκελάριου Κόνραντ Αντενάουερ, είχε ιθύνοντα νου τον μετέπειτα αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, συνταγματάρχη Αλμπερτ Σνετς.
Ο «στρατός» αυτός αρχικά απαρτιζόταν από περίπου 2.000 αξιωματικούς της Βέρμαχτ και των Ες Ες, με την εκπεφρασμένη «φιλοδοξία» στο εγγύς μέλλον να φτάσει τα 40.000 μέλη. Ο Σνετς, ελλείψει επίσημου γερμανικού στρατού, σκέφτηκε «τι θα γινόταν αν ο Κόκκινος Στρατός αποφάσιζε να εισβάλει στη Γερμανία». Το σχέδιό του ήταν, σε περίπτωση μιας σοβιετικής επίθεσης, οι 2.000 πρώην ναζιστές να αντισταθούν όσο περισσότερο θα μπορούσαν και, όταν πια η σοβιετική πίεση θα ήταν αδύνατον να αποκρουσθεί, να διαφύγουν στο εξωτερικό και να συνεχίσουν από εκεί τη δράση τους οργανώνοντας σαμποτάζ και ανταρτοπόλεμο.
Το δίκτυο του Σνετς τα είχε σκεφτεί όλα: αν αποφασιζόταν η ενεργοποίησή του «αόρατου στρατού» των πρώην ναζιστών, θα είχαν πρόσβαση σε όπλα από τις τακτικές δυνάμεις αστυνόμευσης της Δυτικής Γερμανίας που υπάγονταν στο υπουργείο Εσωτερικών. Ενας στενός συνεργάτης του Σνετς, ο Αντον Γκράσερ, είχε πρόσβαση σε αυτά τα όπλα επειδή εργαζόταν στο υπουργείο Εσωτερικών που έδρευε στη Βόννη – και μάλιστα όλες αυτές οι ενέργειες θα γίνονταν «κάτω από τη μύτη» του τότε ομοσπονδιακού υπουργού Εσωτερικών Ρόμπερτ Λερ.
Διαπλοκή με επιχειρήσεις και φακέλωμα πολιτών


Επίσης, η οργάνωση του Σνετς είχε εξασφαλισμένα οχήματα χάρη στις διασυνδέσεις της με διάφορες επιχειρήσεις από τις οποίες δεχόταν χορηγίες, ενώ λειτουργούσε και τακτικούς «ελέγχους ασφαλείας», παρακολουθώντας πολιτικούς αριστερών φρονημάτων, υψηλόβαθμα στελέχη των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), αλλά και απλούς πολίτες.
Ο Σνετς διατηρούσε επαφές και με τον πρώην αξιωματικό των Ες Ες Οτο Σκορζένι (γνωστό για την επιτυχή επιχείρηση απελευθέρωσης του Μουσολίνι όταν εκείνος είχε συλληφθεί από τους Συμμάχους), ο οποίος σχεδίαζε έναν παρόμοιο κρυφό μεταναζιστικό στρατό. Οι δυο άνδρες είχαν συμφωνήσει, από τον Φεβρουάριο του 1951, να συνεργαστούν. Ωστόσο, είναι άγνωστο αν προέκυψε και κάτι περισσότερο από την επαφή αυτή και έπειτα.
Ο φόβος του Αντενάουερ


Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του περιοδικού, ο Αντενάουερ δεν είχε ενημερωθεί για το σχέδιο αυτό ως το 1951, οπότε και ο Σνετς προσέγγισε τις επίσημες μυστικές υπηρεσίες της Δυτικής Γερμανίας, την Γκέλεν (Gehlen, πρόδρομο της υπηρεσίας πληροφοριών BND), θέτοντας, όπως είπε, εαυτόν και τον σκιώδη αυτό στρατό του «στη διάθεση του κράτους διά πάσα στρατιωτική χρήση».
Τότε μόνο ο καγκελάριος ανέθεσε στην Γκέλεν τη «φροντίδα και την επίβλεψη» των οργανωμένων πρώην ναζιστών. Ταυτόχρονα, φρόντισε να ενημερώσει για την ύπαρξη της ομάδας αυτής τόσο την κυβέρνηση των ΗΠΑ όσο και τη γερμανική αντιπολίτευση. Ωστόσο, ο Αντενάουερ δεν αντέδρασε πιο δυναμικά (θα μπορούσε, λόγου χάρη, να επιδιώξει τη διάλυση της οργάνωσης) επειδή, όπως σημειώνει το δημοσίευμα, «φοβόταν τη σύγκρουση με τους βετεράνους ναζί».
Στο άρθρο επισημαίνεται με νόημα πως «τα δίκτυα των πρώην ναζί στις αρχές της δεκαετίας του 1950 είχαν ακόμη σημαντικό αντίκτυπο στη Δυτική Γερμανία». Οι φιλοδοξίες του Μυστικού Στρατού του Σνετς έλαβαν τέλος το 1955, όταν η Δυτική Γερμανία έγινε μέλος του ΝΑΤΟ και απέκτησε ξανά τον δικό της στρατό, οπότε η ύπαρξη της οργάνωσης του Σνετς κρίθηκε περιττή.

HeliosPlus

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk