Επίσκεψη Γιούνκερ στο υπουργείο Ναυτιλίας τη Δευτέρα

Το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνική Ακτοφυλακή και την έδρα της Frontex στον Πειραιά επισκέπτεται τη Δευτέρα το μεσημέρι ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) για την προεδρία της Κομισιόν κ. Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ.

Το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνική Ακτοφυλακή και την έδρα τoυ Frontex στον Πειραιά επισκέφθηκε τη Δευτέρα το μεσημέρι ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) για την προεδρία της Κομισιόν κ. Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Γιούνκερ ενημερώθηκε από τον κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, τον Αρχηγό του Λιμενικού κ. Αθανάσιο Αθανασόπουλο και επιτελείς του Frontex για το θέμα της αντιμετώπισης της παράνομης εισόδου μεταναστών στη χώρα μας ενώ στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Δένδιας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας αρχικά ο κ. Γιούνκερ επισκέφτηκε το Γραφείο Συνδέσμων του Οργανισμού για την Διαχείριση της Συνεργασίας στα Εξωτερικά Σύνορα της Ευρώπης (Frontex), όπου συμμετείχε σε ενημερωτική σύσκεψη με στελέχη του Frontex και του Λιμενικού Σώματος, για τις κοινές επιχειρήσεις στα θαλάσσια σύνορα, που αφορούν την αντιμετώπιση των ροών των μεταναστών που εισέρχονται παράνομα στη χώρα μας.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «κατά τη διάρκεια της σύντομης σύσκεψης, διαπιστώθηκε από όλες τις πλευρές το πολύ υψηλό επίπεδο συνεργασίας και συντονισμού Frontex και Λιμενικού Σώματος, στην ολοένα αυξανόμενη πίεση της παράνομης μετανάστευσης από τα θαλάσσια σύνορα.»

Στη συνέχεια, ο κ. Γιουνκερ μετέβη στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος, όπου παρακολούθησε τη λειτουργία του Κέντρου και να ενημερωθεί από στελέχη του Λιμενικού για το έργο του Σώματος στους τομείς της αντιμετώπισης της παράνομης εισόδου μεταναστών στην Ελλάδα και συνολικά της έρευνας και διάσωσης ανθρώπων στη θάλασσα.

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται, ότι «κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, έμφαση δόθηκε στην ανοδική πορεία που σημειώνουν τα περιστατικά απόπειρας εισόδου παράνομων μεταναστών από τα θαλάσσια σύνορα, την επικέντρωση των δυνάμεων του Λιμενικού Σώματος σε στελέχη και επιχειρησιακά μέσα στο θαλάσσια σύνορα του Ανατολικού Αιγαίου, σε αντίθεση με την τάση μείωσης της χρηματοδότησης από τον Frontex.»

O κ. Βαρβιτσιώτης παρέδωσε στον κ. Γιούνκερ έγγραφο ενημέρωσης που «απεικονίζει την πραγματικότητα που καλείται να αντιμετωπίσει καθημερινά το Λιμενικό Σώμα αναφορικά με τη διαχείριση του φαινόμενου της παράνομης μετανάστευσης στα θαλάσσια σύνορα.»

Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, τον κ. Γιούνκερ επρόκειτο να τον συνοδεύσει ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς.

Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk