Μήνυση δικηγόρων για «πογκρόμ κατά μεταναστών από χρυσαυγίτες» το 2011

Η Πρωτοβουλία Δικηγόρων για την Πολιτική Αγωγή του Αντιφασιστικού Κινήματος, κατέθεσε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, μηνυτήρια αναφορά με σκοπό τη διερεύνηση από τη Δικαιοσύνη υποθέσεων που εμπλέκονται μέλη της Χρυσής Αυγής και μέχρι στιγμής δεν έχουν απασχολήσει τους δικαστές.

Η Πρωτοβουλία Δικηγόρων για την Πολιτική Αγωγή του Αντιφασιστικού Κινήματος, κατέθεσε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, μηνυτήρια αναφορά με σκοπό τη διερεύνηση από τη Δικαιοσύνη υποθέσεων που εμπλέκονται μέλη της Χρυσής Αυγής και μέχρι στιγμής δεν έχουν απασχολήσει τους δικαστές.

Στην 15σέλιδη μηνυτήρια αναφορά τους, οι δικηγόροι Θανάσης Καμπαγιάννης, Κώστας Σκαρμέας και Τάκης Ζώτος που την υπογράφουν, κάνουν λόγο για «πογκρόμ κατά μεταναστών από χρυσαυγίτες που ακολούθησε μετά τη δολοφονία του Μανώλη Καντάρη, τον Μάιο του 2011 στο κέντρο της Αθήνας».

Να σημειωθεί, ότι όταν η Πρωτοβουλία χρησιμοποιεί τη λέξη «πογκρόμ» εννοεί «τη μαζική και οργανωμένη βίαιη επίθεση εναντίον κάποιας συγκεκριμένης εθνικής, θρησκευτικής ή άλλης ομάδας, με ταυτόχρονη καταστροφή του περιβάλλοντός τους (σπίτια, επιχειρήσεις, θρησκευτικοί χώροι, κ.ο.κ.)».

Η εν λόγω Πρωτοβουλία Δικηγόρων δηλώνει πολιτική αγωγή σε όλες τις υποθέσεις της Χρυσής Αυγής ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Η Πρωτοβουλία στην μηνυτήρια αναφορά της, επικαλείται σειρά στοιχείων, φωτογραφίες, βίντεο, δημοσιεύματα του Τύπου, μαρτυρίες από τα οποία -όπως υποστηρίζουν- προκύπτει από την αξιολόγησή τους ότι οι αρχές μπορούν να συλλάβουν μέλη της Χρυσής Αυγής και ακροδεξιές ομάδες που τέλεσαν σειρά αξιοποίνων πράξεων.

Παράλληλα, ζητούν τη διερεύνηση «του ρόλου των ηγετικών στελεχών της οργάνωσης στην οργάνωση και υλοποίηση του πογκρόμ, ιδίως του Ηλία Κασιδιάρη και του Ηλία Παναγιώταρου».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συλλέξει τα μέλη της Πρωτοβουλίας Δικηγόρων, ο συνολικός απολογισμός κατά την εκτίμησή τους από τις ρατσιστικές επιθέσεις, είναι ένας νεκρός, πάνω από 100 τραυματίες και πάνω από 20 βαριά τραυματισμένοι μετανάστες.

ΣτΕ: Απαράδεκτη η αίτηση για άρση αναστολής της χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής

Το Τμήμα Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) απέρριψε ως απαράδεκτη την αίτηση του Λαϊκού Συνδέσμου – Χρυσή Αυγή που ζητούσε να ανασταλεί η υπουργική απόφαση με την οποία πραγματοποιήθηκε η αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης και της οικονομικής ενίσχυσής του.

Η Ολομέλεια υπογραμμίζει ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση εκδόθηκε σε εκτέλεση απόφασης της Βουλής για την αναστολή της χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής και δεν προβλέπει τίποτε άλλο παραπάνω, απλά «εκτελεί» αυτολεξεί την απόφαση της Βουλής.

Κατόπιν αυτών η Ολομέλεια αποφάνθηκε ότι η αίτηση της Χρυσής Αυγής είναι απαράδεκτη, καθώς ουσιαστικά στρέφεται κατά της αποφάσεως της Βουλής, την οποία το ΣτΕ δεν μπορεί να ελέγξει.

Ακόμα, αναφέρουν οι δικαστές ότι εάν ήθελε να θεωρηθεί ότι η Χρυσή Αυγή στρέφεται κατά της αποφάσεως της Βουλής, τότε η αίτηση είναι «προδήλως αβάσιμη», γιατί οι αποφάσεις της Βουλής δεν προσβάλλονται ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Η συζήτηση της κύριας προσφυγής (αίτηση ακύρωσης) της Χρυσής Αυγής έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί στην Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk