Νέο σίριαλ στον εμφύλιο της 17Ν

Οξύνονται τα τελευταία 24ωρα οι συγκρούσεις στον πολυετή «εμφύλιο» της 17Ν που έχει ξεκινήσει από τις πρώτες ημέρες εξάρθρωσης της 17Ν,

Οξύνονται τα τελευταία 24ωρα οι συγκρούσεις στον πολυετή «εμφύλιο» της 17Ν που έχει ξεκινήσει από τις πρώτες ημέρες εξάρθρωσης της 17Ν, όταν ο κατηγορούμενος ως ηγέτης της 17Ν Αλέξανδρος Γιωτόπουλος είχε συμπήξει μέτωπο κατά του Χριστόδουλου Ξηρού αρχικά και ύστερα κατά των Σάββα Ξηρού και του Δημήτρη Κουφοντίνα, με κύρια αφορμή την αρχική κατάθεση του άφαντου Χρ. Ξηρού, που τον προσδιόριζε ως τον «Λάμπρο» της 17Ν, ενώ και ο Δ. Κουφοντίνας άφηνε έμμεσα αιχμές για «λιποψυχία» και μη ανάληψη των ευθυνών του. Από την άλλη πλευρά, ο Χριστόδουλος και άλλα μέλη της οικογενείας Ξηρού άφηναν υπόνοιες ότι ο Αλ. Γιωτόπουλος είχε σχέδιο «εξόντωσης» του Σάββα που είχε τραυματισθεί στην έκρηξη του Πειραιά.
Τελευταία αφορμή ήταν αρχικά το βιβλίο του Δ. Κουφοντίνα «Γεννήθηκα 17 Νοέμβρη» στο οποίο ανέφερε ότι ένας από τους παράγοντες για τον θάνατο του διερχόμενου Θάνου Αξαρλιάν στην επίθεση με ρουκέτα κατά του τότε υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Παλαιοκρασσά τον Ιούλιο του 1992 ήταν ότι «οι τσιλιαδόροι που ήταν κάτω στον δρόμο για να δουν ποιοι μπήκαν στο αμάξι είχαν φύγει γιατί την προηγούμενη ημέρα της επίθεσης είχαν γίνει αντιληπτοί από υπευθύνους ασφαλείας του υπουργείου Οικονομικών», καθώς και ότι «υπήρξε ένα τυφλό σημείο από τους παρατηρητές που στέκονταν στο πατάρι στη συμβολή Νίκης και Καραγεώργη Σερβίας, όπου είχε μπει και το σύστημα εκτόξευσης ρουκέτας».
Ακολούθησε προ μιας εβδομάδας επιστολή του Βασίλη Τζωρτζάτου στην «Ελευθεροτυπία». Σημείωνε ότι η επίθεση έγινε βιαστικά επειδή, όπως του είπε κάποιος σύντροφός του, «πιεζόταν από την οικογένειά του να φύγει για καλοκαιρινές διακοπές». Υποστήριξε ότι υπήρχε ομάδα τσιλιαδόρων στον δρόμο η οποία έφυγε πιστεύοντας ότι η επίθεση θα ματαιωνόταν καθώς στο αυτοκίνητο είχαν επιβιβασθεί και δύο κοπέλες από το οικογενειακό και προσωπικό περιβάλλον του.
Η «ανταπάντηση» ήλθε με επιστολή του Δ. Κουφοντίνα στην «Εφημερίδα των Συντακτών» κάνοντας λόγο για «υποβολέα» του Β. Τζωρτζάτου – υπονοώντας τον Αλ. Γιωτόπουλο. Σε αυτήν αναφέρεται σε απόφαση του «κέντρου της οργάνωσης» υπονοώντας πάλι τον Αλ. Γιωτόπουλο «για τον λανθασμένο σχεδιασμό της, για την πεισματική επιμονή να γίνει οπωσδήποτε». Επιπλέον χαρακτηρίζει «εφεύρεση τα μνημονευόμενα για δεύτερη ομάδα τσιλιαδόρων».
Νομικοί, αναλυτές αλλά και εκπρόσωποι των διωκτικών αρχών επισημαίνουν ότι στο βιβλίο του ο Δ. Κουφοντίνας δικαιολογούσε απόλυτα την επίθεση στον Ι. Παλαιοκρασσά. Οπως σημειώνουν, «από τον δικαστικό φάκελο δεν προκύπτουν τα αναφερόμενα του Κουφοντίνα για πρόβλημα με τους τσιλιαδόρους στον δρόμο την προηγουμένη που οδήγησαν στην απόσυρσή τους». Οι ίδιες πηγές μνημόνευαν ότι ούτε ο ισχυρισμός Τζωρτζάτου για αποχώρηση των τσιλιαδόρων με το σκεπτικό ότι θα ματαιωθεί η επίθεση προκύπτει από πουθενά.
Αναλυτές της υπόθεσης ανέφεραν ότι από την ενδελεχή εξέταση αναδείχθηκε ότι αρχικά Δ. Κουφοντίνας, Σ. Ξηρός, Β. Τζωρτζάτος και Χρ. Ξηρός ήταν πάνω στο πατάρι. Λίγο πριν από την πυροδότηση κατέβηκαν όλοι. Κουφοντίνας και Σ. Ξηρός στάθηκαν στην οδό Βουλής, ο Χρ. Ξηρός ήταν ο κύριος παρατηρητής που έμεινε μπροστά στο ξενοδοχείο της Καραγεώργη Σερβίας και ο Β. Τζωρτζάτος ήταν πιο κάτω, στη συμβολή Βουλής και Λέκκα. Δίπλα του στο απέναντι πεζοδρόμιο και εξαρχής σε αυτό το σημείο ήταν ο Κώστας Τέλιος, που κλήθηκε την τελευταία στιγμή στην επίθεση επειδή, όπως είχε πει, «εκείνη την ημέρα πήγαινα για εξετάσεις στην Πάντειο και περνούσα από το σημείο». Ουδείς άλλος υπήρχε.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk