ΥΠΟ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ

Το ενδιαφέρον ασιατικών κεφαλαίων για επενδύσεις στην Ελλάδα διαπίστωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Ανθιμος Θωμόπουλος, ο οποίος βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Χονγκ Κονγκ.

ΥΠΟ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ | tovima.gr
Αναδυόμενες
 • Το ενδιαφέρον ασιατικών κεφαλαίων για επενδύσεις στην Ελλάδα διαπίστωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Ανθιμος Θωμόπουλος, ο οποίος βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Χονγκ Κονγκ.
 • Σκοπός του ταξιδιού του ήταν να επισκεφθεί τις διοικήσεις επενδυτικών κεφαλαίων που συμμετείχαν στην πρόσφατη αύξηση ΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς. Πρόκειται για διεθνή κεφάλαια που δραστηριοποιούνται σε αναδυόμενες αγορές και ως εκ τούτου έχουν την έδρα τους στην ασιατική πρωτεύουσα.
 • «Υπήρξε σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον από Ασία και Ειρηνικό για τις ελληνικές τράπεζες» δήλωσε ο κ. Θωμόπουλος στο κανάλι CNBC Αsia. ΄Οσον αφορά τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα προέβλεψε ότι «μόλις έχουμε αρχίσει να μπαίνουμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και αυτό θα φέρει αποδόσεις στις οποίες πολλοί επενδυτές θα ήθελαν να συμμετέχουν».
Αναφορά
 • Και μιας και μιλάμε για επενδυτικό ενδιαφέρον, οι τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες μέσα σε περίπου ένα χρόνο άντλησαν από την αγορά, ούτε λίγο ούτε πολύ, 11,5 δισ. ευρώ μέσω οκτώ ανακεφαλαιοποιήσεων.
 • Οσο αξιόλογο είναι το ποσό τόσο αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι σε αυτές τις οκτώ ανακεφαλαιοποιήσεις που έκανε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) η διευθύνουσα σύμβουλός του κυρία Αναστασία Σακελλαρίου αναδείχθηκε σταθερή αξία.
 • Ολο αυτό το διάστημα πρόεδροι άλλαξαν, αναπληρωτές διευθύνοντες σύμβουλοι άλλαξαν, μέλη του Διοικητικού και του Γενικού Συμβουλίου άλλαξαν, αυτή παρέμεινε… σημείο αναφοράς στην όλη διαδικασία.
Εισαγωγή
 • Την παράλληλη εισαγωγή των μετοχών της FG Europe, εκτός από την Αθήνα, στην εναλλακτική χρηματιστηριακή αγορά του Λονδίνου (ΑΙΜ) σχεδιάζει ο ιδιοκτήτης της εταιρείας κ. Γιώργος Φειδάκης, διαχωρίζοντας όμως τον τομέα της ενέργειας.
 • Ο κ. Φειδάκης γνωρίζει τα κατατόπια, καθώς στην ΑΙΜ είχε εισαχθεί το 2007 η προσωπική του ναυτιλιακή εταιρεία Globus Maritime, η μετοχή της οποίας όμως πλέον είναι διαπραγματεύσιμη στον Nasdaq.
 • H FG Europe δραστηριοποιείται στον τομέα των διαρκών καταναλωτικών αγαθών (κλιματιστικά, ηλεκτρονικά, μαύρες και λευκές συσκευές) αντιπροσωπεύοντας διεθνείς κολοσσούς στη χώρα μας όπως Fujitsu και Sharp, ενώ διατηρεί και το ιστορικό σήμα Eskimo.
 • Παράλληλα τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ελέγχοντας το 50% της RF Εnergy. To 2013 οι πωλήσεις της βασικής δραστηριότητάς της ανήλθαν στα 87 εκατ. ευρώ και τα έσοδα από τις ΑΠΕ στα 12 εκατ. ευρώ.
Ανεπιθύμητος
 • Από περιπέτεια σε περιπέτεια βρίσκεται ο κ. Αλκης Καλαμπόκης, πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης, από τότε που αποδέχθηκε την πρόταση του φίλου και συντοπίτη του κ. Μιχάλη Καρχιμάκη να αναλάβει επικεφαλής του ΟΠΕ.
 • Αφού νοικοκύρεψε τον ΟΠΕ, η κυβέρνηση αποφάσισε να διαλύσει τον Οργανισμό και να τον συγχωνεύσει με το Invest in Greece. Ετσι, βρέθηκε εντεταλμένος σύμβουλος του νέου φορέα, που ονομάζεται Enterpirse Greece.
 • Ανέλαβε να κάνει όλη τη δουλειά της συγχώνευσης και της δημιουργίας του νέου οργανισμού χωρίς «να ανοίξει μύτη». Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης τον τοποθέτησε στη συγκεκριμένη θέση, παρά το γεγονός ότι «αφεντικό» στον τομέα εξαγωγές και επενδύσεις είναι ο υφυπουργός κ. Νότης Μηταράκης.
 • Φαίνεται όμως ότι τώρα πλέον δεν τον χρειάζονται και έτσι κυκλοφορούν επίμονες πληροφορίες ότι… περισσεύει. Ο κ. Χατζηδάκης φέρεται να έχει αποσύρει την πολιτική κάλυψη και αναγνωρίζει το… δικαίωμα του κ. Μηταράκη να τοποθετήσει κάποιον δικής του επιλογής, ενώ το ΠαΣοΚ σφυρίζει αδιάφορα.
Αλληλοσυγχαρίκια
 • Αφού δεν τους συγχαίρουν οι άλλοι συγχαίρει ο ένας τον άλλον: Δεν είναι κι άσχημη ιδέα…
 • Σε εκδήλωση που διοργάνωσε προ ημερών ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης με αντικείμενο «Τα ανοιχτά δημόσια δεδομένα», απονεμήθηκε έπαινος στον εκπρόσωπο του υπουργείου Ανάπτυξης κ. Στέφανο Κομνηνό για τη χρήση των έτοιμων δεδομένων από τις Γενικές Γραμματείες Εμπορίου και Καταναλωτή.
 • Στο πλαίσιο της εκδήλωσης απονεμήθηκαν επίσης βραβεία σε δημιουργούς εφαρμογών και υπηρεσιών που χρησιμοποιούν τέτοια δεδομένα. Επικεφαλής αυτής της πρωτοβουλίας ήταν το μέλος του ΔΣ της ΝΕΡΙΤ και καθηγητής του ΕΜΠ κ. Θόδωρος Καρούνος, πρώην σύμβουλος του κ. Γεωργίου Παπανδρέου την περίοδο της πρωθυπουργίας του.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk