Η επανάσταση του αυτονόητου

Ενα από τα κεντρικά ερωτήματα που απασχολούν τον δημόσιο διάλογο σχετικά με τις αυτοδιοικητικές εκλογές είναι το περιεχόμενο και οι επιπτώσεις του πολιτικού μηνύματος που θα δώσουν οι ψηφοφόροι.

Η επανάσταση του αυτονόητου | tovima.gr
Ενα από τα κεντρικά ερωτήματα που απασχολούν τον δημόσιο διάλογο σχετικά με τις αυτοδιοικητικές εκλογές είναι το περιεχόμενο και οι επιπτώσεις του πολιτικού μηνύματος που θα δώσουν οι ψηφοφόροι.
Βεβαίως όλοι αντιλαμβάνονται ότι πλέον τα πράγματα έχουν αλλάξει. Τα κομματικά επιτελεία (όσα τουλάχιστον έχουν επίγνωση της πραγματικότητας και αντιλαμβάνονται τις πραγματικές τάσεις στην κοινωνία) έχουν φροντίσει να ρίξουν τους τόνους για τις δημοτικές και να κάνουν όσο το δυνατόν πιο πολυσυλλεκτικές επιλογές. Υπάρχουν βέβαια και αυτά που αντιλαμβανόμενα ότι δεν έχουν πιθανότητες εκλογής επέλεξαν καθαρά κομματικά πρόσωπα για να συσπειρώσουν την παραδοσιακή τους βάση. Και οι μεν και οι δε, βεβαίως, συμφωνούν ότι τα αποτελέσματα στους μεγαλύτερους Δήμους και στις Περιφέρειες θα στείλουν ηχηρά πολιτικά μηνύματα.
Από την πλευρά τους οι πολίτες – που ειδικά στα αστικά κέντρα έχουν δοκιμαστεί σκληρά από την παρατεταμένη λιτότητα των τελευταίων χρόνων -, πιο ώριμοι και υποψιασμένοι από ποτέ, διατηρούν τη συναισθηματική τους σχέση με τα κόμματα και τη διακριτή ιδεολογική τους αναφορά, αλλά ταυτόχρονα έχουν ανοικτά τα μάτια τους και τα αφτιά τους προς όλους. Ακούνε προτάσεις, μιλάνε με υποψηφίους, κάνουν ερωτήσεις, κρίνουν και επικρίνουν, αλλά, το κυριότερο, διατηρούν την ψυχραιμία τους και τη σοβαρότητά τους. Με βάση την προσωπική μου εμπειρία από τις γειτονιές της Αθήνας (γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Ακαδημία του Πλάτωνα) ίσως πρόκειται για την πιο απαιτητική και πολιτική διαδικασία των τελευταίων ετών.
Αρα το πρώτο μεγάλο και ισχυρό μήνυμα δόθηκε πριν από τις κάλπες και συμπυκνώνεται σε μια απλή αλήθεια: «Τίποτα δεν είναι δεδομένο, για να πάρεις την ψήφο μου, πρέπει να με πείσεις. Και για να με πείσεις πρέπει να μη σε βλέπω μόνο λίγο πριν από τις εκλογές και, το κυριότερο, να έχεις κάτι πολύ συγκεκριμένο να μου πεις για την καθημερινότητά μου».
Πολλοί θα μιλήσουν για αυτονόητα πράγματα, αλλά μήπως πρέπει να αναρωτηθούν ότι εάν γίνονταν τα αυτονόητα στην πολιτική και στην οικονομία, η Ελλάδα και οι Ελληνες δεν θα είχαν περάσει από τις συμπληγάδες, ίσως ενός από τα πιο σκληρά Μνημόνια που εφαρμόστηκαν ποτέ σε ευρωπαϊκή χώρα;
Να λοιπόν το πρώτο μήνυμα των αυτοδιοικητικών εκλογών, πριν καν ανοίξουν οι κάλπες: μήνυμα αισιόδοξο για μία καλύτερη Ελλάδα και το κυριότερο για μία ισχυρή Αυτοδιοίκηση.
Ο κ. Χρήστος Τεντόμας είναι αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον κ. Αρη Σπηλιωτόπουλο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk