Αυτόνομη Αυτοδιοίκηση

Η Αυτοδιοίκηση είναι χώρος εφαρμοσμένης πολιτικής. Αποδέκτης των δράσεων και των υπηρεσιών είναι ο πολίτης που συναντάμε κάθε πρωί στον δρόμο, στο καφενείο, στο γραφείο, και μας κρίνει.

Αυτόνομη Αυτοδιοίκηση | tovima.gr
Η Αυτοδιοίκηση είναι χώρος εφαρμοσμένης πολιτικής. Αποδέκτης των δράσεων και των υπηρεσιών είναι ο πολίτης που συναντάμε κάθε πρωί στον δρόμο, στο καφενείο, στο γραφείο, και μας κρίνει. Καλούμαστε λοιπόν σήμερα να απαντήσουμε: πώς προχωράμε στο αύριο, ποιοι προχωράμε, μέσα από ποια σχήματα και με ποιους κανόνες.
Χρειαζόμαστε ανατροπές. Οι απαντήσεις δεν είναι εύκολες μα κυρίως είναι σύνθετες. Χρειαζόμαστε μετάβαση σε ευρύτερες επεξεργασίες με διάρκεια και δυναμική μέσα από θεσμοθετημένες δομές.

Οι εκλογικοί σχηματισμοί με συγκεκριμένο στόχο και περιορισμένη χρονική διάρκεια δεν μπορούν να απαντήσουν στη δυναμική που διαμορφώνεται στην κοινωνία και στην Αυτοδιοίκηση. Είναι απαραίτητο πλέον να πάμε σε ευρύτερα κοινωνικά σχήματα που θα έχουν θεσμικό έλεγχο και θα λειτουργούν στο πλαίσιο αρχών και κανόνων. Πρέπει να πάμε σε δημοτικές παρατάξεις οι οποίες θα διατηρούν την αυτονομία τους από την κεντρική διοίκηση, τα πρόσωπα θα λειτουργούν μέσα σε συγκεκριμένα πλαίσια αρχών και κανόνων αλλά συγχρόνως θα εγγυώνται μια αμφίδρομη σχέση μεταξύ των θεσμικών οργάνων του δήμου και της κοινωνίας των πολιτών. Οι νέες συνθήκες που διαμορφώνονται απαιτούν συμμετοχή, έλεγχο μέσα από θεσμούς εσωτερικής λειτουργίας και εξωτερικής συνεργασίας και ώσμωσης με την κοινωνία.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει υποστεί περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον θεσμό τις συνέπειες της κρίσης, με την τεράστια μείωση των πόρων της κατά 60%, τη μεγάλη μείωση του προσωπικού και την επαπειλούμενη μείωση δομών, λειτουργιών. Ολοι πλέον γνωρίζουν καλά ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος της κοινωνικής πολιτικής της συντεταγμένης πολιτείας με εκτεταμένο δίκτυο κοινωνικών υπηρεσιών, ότι οι δήμοι της χώρας με πάρα πολλές θυσίες κρατάνε όρθιο ό,τι έχει απομείνει από το κοινωνικό κράτος.
Με άλλα λόγια, η Αυτοδιοίκηση καλείται πλέον να δώσει απάντηση στην καθημερινότητα, στην αλληλεγγύη, στην κοινωνική συνοχή, στη δημοκρατική λειτουργία. Για αυτό θα πρέπει να αυτονομηθεί και οικονομικά.
Ο κ. Νικόλαος Βαφειάδης είναι δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων, υποψήφιος με τον κ. Νικήτα Κακλαμάνη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk