Οι συχνοί καυγάδες με συζύγους, συγγενείς ή φίλους σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου στη μέση ηλικία, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα από την Δανία. Πιο ευπαθείς ομάδες φαίνεται ότι είναι οι άνδρες και οι άνεργοι.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι ερευνητές του Τμήματος Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης. Σύμφωνα με το BBC, οι επιστήμονες μελέτησαν στοιχεία από σχεδόν 10.000 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 36 -52 ετών για να εξακριβώσουν αν υπάρχει σχέση μεταξύ του στρες που οφείλεται σε συγκρούσεις στις κοινωνικές σχέσεις και στον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Βρήκαν, λοιπόν, ότι οι συνεχείς καυγάδες διπλασιάζουν (αύξηση κατά 100%) ή και τριπλασιάζουν (αύξηση κατά 200%) τον κίνδυνο να πεθάνει κάποιος πρόωρα.

Επιπλέον, φαίνεται ότι οι συνεχείς ανησυχίες και απαιτήσεις εκ μέρους άλλων μελών της οικογένειας αποτελούν παράγοντα αυξημένου κινδύνου (κατά 50% έως 100%) για πρόωρο θάνατο από οποιαδήποτε παθολογική αιτία.

Η ικανότητα κάποιου να χειρίζεται αποτελεσματικά καταστάσεις που προκαλούν στρες φαίνεται ότι είναι η καλύτερη ασπίδα προστασίας από τον κίνδυνο.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι εκείνοι που αγχώνονται περισσότερο από τις συνεχείς απαιτήσεις των συζύγων και παιδιών τους, και γενικότερα όσοι τσακώνονται συχνά με άλλα στενά μέλη της οικογένειάς τους, αντιμετωπίζουν αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο για έμφραγμα ή εγκεφαλικό.

Ευρήματα από προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η καλή κοινωνική ζωή είναι παράγοντας που ευνοεί την υγεία: η ύπαρξη ενός μεγάλου δικτύου φίλων και γενικότερα ψυχολογικής υποστήριξης από το κοινωνικό περιβάλλον λειτουργεί θετικά για την υγεία.

Η νέα έρευνα δείχνει ότι τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και της κορτιζόλης (της ορμόνης του στρες) αυξάνονται περισσότερο στον οργανισμό των ανδρών, όταν εμπλέκονται σε διαπροσωπικές διαμάχες και αγχωτικές καταστάσεις, με συνέπεια να αυξάνεται ο κίνδυνος εμφράγματος ή εγκεφαλικού. Τα ποσοστά για τις γυναίκες είναι χαμηλότερα.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οι άνεργοι (και πάλι ιδίως οι άνδρες) έχουν σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε σχέση με όσους έχουν δουλειά.