Τι θα γίνει επιτέλους με τα διατηρητέα και το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020;

Τι θα γίνει επιτέλους με τα διατηρητέα και το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020; | tovima.gr

Αξιότιμε κ. Διευθυντά,

1. Προ ενός έτους περίπου, η εξαίρετη συνεργάτις σας κ. Μάχη Τράτσα δημοσίευσε άρθρο στο ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ (18 Αυγούστου 2013) με τίτλο «Η δυστυχία του να έχεις διατηρητέο» και υπότιτλο «Γραφειοκρατία, βαριά φορολογία και υπέρογκα ποσά συντήρησης», παρουσιάζοντας μεταξύ άλλων πρόταση μας για την ένταξη – για πρώτη φορά στην Ελλάδα – των διατηρητέων κτηρίων και μνημείων που ανήκουν σε ιδιώτες στο νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ) 2014-2020.

Στόχος της πρότασης αυτής είναι τα κτήρια αυτά να αναστηλωθούν, να αποκτήσουν νέες χρήσεις και να ενταχθούν ξανά στην κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας, ομορφαίνοντας ταυτόχρονα τις πόλεις μας με την παρουσία τους, αντί να αποτελούν εγκαταλελειμμένα και συχνά επικίνδυνα ετοιμόρροπα ερείπια και εστίες βιολογικών απορριμμάτων και παράνομων καταλήψεων από περιθωριακά στοιχεία.

2. Το άρθρο αποτέλεσε ευχάριστη έκπληξη στους 20.000 περίπου ιδιοκτήτες διατηρητέων κτηρίων και μνημείων της χώρας μας, όπως φάνηκε από την αναπαραγωγή του σε πολλές εφημερίδες του επαρχιακού Τύπου καθώς και σε πολλά sites του Διαδικτύου και στα πολλά τηλεφωνήματα και ηλεκτρονικά μηνύματα που δεχτήκαμε στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση diatiritea@gmail.com.

3. Η πρότασή μας αυτή, πέραν του προφανούς στόχου της να αναβαθμιστούν, επιτέλους, τα ιστορικά κέντρα των πόλεων μας, οι παραδοσιακοί μας οικισμοί, οι τουριστικές μας περιοχές κλπ, αποτελεί ταυτόχρονα και ουσιαστική πράξη Ανάπτυξης της χώρας.

Αφ’ ενός μεν, γιατί η πρόταση θα ενισχύσει, κατά την διάρκεια των εργασιών, τα μαστιζόμενα από την ανεργία, κατά την τελευταία 4ετία, εκατοντάδες Γραφεία Αρχιτεκτόνων, Τοπογράφων, Μηχανολόγων – Ηλεκτρολόγων, κλπ Μηχανικών, καθώς επίσης και τα υποαπασχολούμενα Συνεργεία χιλιάδων χτιστών, ξυλουργών, σοβατζήδων, ηλεκτρολόγων κλπ τεχνιτών ως και Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης.

Θυμίζουμε εδώ ότι σε 50 έχουν υπολογιστεί τα επαγγέλματα της οικοδομής, που σήμερα φυτοζωούν, λόγω της ύφεσης και της ανεργίας!

Αφ’ ετέρου δε, γιατί η πρόταση θα επανεντάξει τα κτήρια αυτά στην κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου (και στις φορολογικές ανάγκες του κράτους με τον ΦΠΑ 23%, την φορολόγηση των νέων εισοδημάτων κοκ), μετά την ολοκλήρωση των εργασιών και κατά την φάση επανάχρησης και λειτουργίας τους, είτε ως κατοικίες, ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, ξενώνες για φοιτητές και νέα ζευγάρια κλπ είτε ως εστιατόρια, καταστήματα, γραφεία, εργαστήρια κλπ.

4. Όμως, η μεγάλη απορία μας είναι γιατί η πρόταση αυτή δεν φαίνεται να ενεργοποίησε ή και να συγκίνησε τους αρμόδιους κρατικούς φορείς!

Δυστυχώς κανείς Περιφερειάρχης ή Δήμαρχος ή Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ανάπτυξης ή του Υπουργείου Πολιτισμού ή Υπουργός Ανάπτυξης ή Περιβάλλοντος ή Πολιτισμού ή Τουρισμού ή υποψήφιος Περιφερειάρχης ή Δήμαρχος – μια και διερχόμαστε περίοδο εκλογών – ούτε επικοινώνησε μαζί μας ούτε ζήτησε την γνώμη ή την βοήθειά μας, για την αναγκαία επεξεργασία και την απαραίτητη κατάρτιση ενός τέτοιου Προγράμματος, που θα πρέπει να υποβληθεί το συντομότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση για προέγκριση, προκειμένου να ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ) 2014-2020 και να αρχίσει να εφαρμόζεται.

5. Η δημοσίευση της επιστολής μας αυτής, στις πάντα φιλόξενες σελίδες του ΒΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, ας ελπίσουμε ότι θα αποτελέσει ένα ακόμη έναυσμα για την , επιτέλους, αναγκαία ανταπόκριση των αρμόδιων κρατικών φορέων (Υπουργείων Ανάπτυξης, Πολιτισμού και Περιβάλλοντος) τόσο για την πολυπόθητη Ανάπτυξη όσο και – ταυτόχρονα – για την διάσωση και ανάδειξη της πολύπαθης Αρχιτεκτονικής μας Κληρονομιάς! (Η ηλεκτρονική μας διεύθυνση, για όποιον θελήσει να επικοινωνήσει μαζί μας, είναι: diatiritea@gmail.com).

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk