Κόμματα και υποψήφιοι

Κόμματα και υποψήφιοι | tovima.gr

Κύριε Διευθυντά

Ηθοποιοί, ποδοσφαιριστές, δημοσιογράφοι, ιδεολογικά στρατευμένοι επιστήμονες αποτελούν τις προβεβλημένες κομματικές επιλογές για την ευρωβουλή.

Ακαδημαικοί δάσκαλοι ευτελίζουν την επιστήμη τους προκειμένου να προσδόσουν κύρος στα ανύπαρκτα κομματικά προγράμματα.

Αυτοαναγορευμένοι ειδικοί, επιστρατεύονται να λειτουργήσουν τον κρατικό μηχανισμό ανεπηρέαστοι δήθεν από εξωθεν παρεμβάσεις.

Η ιδία και μάλλον κατά πολύ χειρότερη η εικόνα των δημοτικών εκλογών.

Το κάλεσμα για πανστρατιά ικανών προκειμένου να σωθεί η Ελλάδα από την καταστροφή φαίνεται οτι δεν έπεισε κανένα.

Πόσο γρήγορα διαψεύστηκαν όσοι δογμάτιζαν ότι η Ελλάδα του αύριο δεν θα έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του χθες.

Η Ελλάδα του σήμερα ακολουθεί τις τακτικές του χθες χωρίς να αφήνει κανένα περιθώριο αισιοδοξίας για το αύριο. Πελατειακές σχέσεις μη αναλογικού αλλά συμφεροντολογικού χαρακτήρα ( ΠΑΣΟΚ μειοψηφία στην βουλή αλλά πλειοψηφία στην δημόσια διοίκηση) δεν προδιαθέτουν σε επαγγελλόμενες αξιοκρατικές αντιλήψεις.
Φοβάμαι ότι και αυτή η πτώχευση θα έχει την μοίρα των υπολοίπων. Η κρίση θα περάσει αλλά οι αντιλήψεις του παρελθόντος θα μείνουν.

Με εξευτελιστικούς-αναξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις, περικοπές η καταργήσεις επιδομάτων, εξαφάνιση του κοινωνικού κράτους, εργασιακό μεσαίωνα, πολλαπλασιασμό με αναδρομική ισχύ (παγκόσμια πρωτοτυπία) των φορολογικών επιβαρύνσεων, χιλιάδες απροειδοποίητες απολύσεις, πετύχαμε ελληνικού τύπου σοβιετοποίηση από δεξιές κυβερνήσεις . Κάποτε ευημερούσαν τουλάχιστον οι αριθμοί. Σήμερα δεν ξέρει κανείς τι να πρωτοθαυμάσει (είναι και απορία των ξένων) : την ευρεσιτεχνία των αρμοδίων οικονομολόγων η την καρτερία των Ελλήνων πολιτών.

Μοναδική ελπίδα η αναβίωση του χθες παρά την ανιστόρητη-ανάλγητη και λυσσαλέα επίθεση που υπέστη.

Πρώτα η οικογένεια. Ποιος δεν θυμάται τα ειρωνικά σχόλια των ξένων με συνοδοιπόρους προοδευτικούς δικούς μας για τον αναχρονιστικό θεσμό της οικογένειας. Αμφιβάλει σήμερα κανείς ότι εάν η Ελλάδα επέζησε των εγχώριων και ξένων πειραματισμών το ωφείλει στην οικογένεια ;

Η ιδιοκτησία. Όνειρο του κάθε Έλληνα με ιστορικές καταβολές που παραπέμπουν σε τοπικιστικούς δεσμούς, οικονομική ανάπτυξη τοπικών κοινωνιών, διατήρηση ηθών και εθίμων. Όλα αυτά από τους οικονομικούς εγκέφαλους θεωρήθηκαν φορολογήσιμες πηγές πλουτισμού και όχι πολιτιστική κληρονομιά. Άλλη μια πρόχειρη και αντιεπιστημονική αντιγραφή ξενικού μοντέλου.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ενοχοποιήθηκαν σαν πρωταρχική αιτία της πτώχευσης και γιαυτό ήσαν οι πρώτες που υπέστησαν τα αποτελέσματα της οικονομικής καταστροφής. Η ιδιαιτερότητα του Έλληνα να αναπτύσσεται σε ατομικό περιβάλλον, η συμβολή τους στην επιβίωση της Ελλάδος σε κρίσιμες περιόδους και η συμβολή τους στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου αγνοήθηκαν στον βωμό της ταυτίσιμης Ευρωπαϊκής ανάπτυξης. Κάτι βέβαια που δεν έγινε σε άλλες χώρες όπου οι οικονομικές ιδιαιτερότητες έγιναν σεβαστές. Εκσυγχρονισμός και βελτίωση ναι, εξαφάνιση όμως όχι.

Και όλα αυτά σε ένα «περίεργο» νομικό περιβάλλον όπου συμβάσεις δεν αναγνωρίζονταν, νόμοι με αναδρομική ισχύ εφαρμόζονταν , ανύπαρκτα εισοδήματα φορολογούνταν, υπεύθυνοι χρηματοδοτήσεων η συμβάσεων απαλλάσσονταν με αποφάσεις της βουλής, θεσμικά υπεύθυνοι για την ενημέρωση του λαού τον εξαπατούσαν λέγοντας ότι «η Ελλάδα είναι θωρακισμένη απέναντι στην οικονομική κρίση» η τον προέτρεπαν να επενδύσει στο χρηματιστήριο η σε ομόλογα χωρίς ποτέ να λογοδοτήσουν για την παραπλάνηση του λαού. Ιατρική συμβουλή που καταλήγει σε θάνατο του αρρώστου τιμωρείται και μάλιστα αυστηρά. Και στην προκειμένη περίπτωση τον γιατρό τον επέλεξε ο ασθενής. Αυτό όμως δεν απαλλάσσει τον γιατρό, στέλνοντας τον απλώς στο σπίτι του.
Και επειδή η ατιμωρησία αποθρασύνει, οι ευθύνες επιρρίπτονται στον λαό, ο οποίος ταυτόχρονα τιμωρείται για τις επιλογές του.

Με τιμή

Ο κ. Νίκος Α. Ζακόπουλος είναι καθηγητής Ιατρικής Σχολής Αθηνών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk