Εντύπωση προκαλεί η φράση «εκδίδεται χωρίς να εξεταστούν οι τίτλοι ιδιοκτησίας του χώρου υλοποίησης του έργου» στην Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στη «διαύγεια» (Αρ. Πρωτ. οικ. 23233/649) με την οποία τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Τουρισμού ενέκριναν τη δημιουργία σύνθετου τουριστικού καταλύματος -και των υποστηρικτικών του έργων- στο «Αμμουδαράκι» της Μήλου.
Η αναφορά είναι ξεκάθαρη στην Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) και μάλιστα δεν αφορά μια μικρή επένδυση σε έναν περιορισμένο χώρο. Η επένδυση χωροθετείται σε μια έκταση 472,5 στρεμμάτων που περιλαμβάνει αρχαιολογική ζώνη και δασική έκταση, ενώ αποτελεί βιότοπο για την παγκοσμίως απειλούμενη οχιά της Μήλου, η οποία αποτελεί ενδημικό και προστατευόμενο είδος.
Σε αυτή την έκταση περιλαμβάνονται δασικές εκτάσεις 223 στρεμμάτων, ζώνη αιγιαλού 17,2 στρεμμάτων και τη Ζώνη Α’ Προστασίας του κηρυγμένου από το 1998 αρχαιολογικού χώρου. Επίσης η περιοχή έχει ενταχθεί στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Νatura 2000 (GR 4220020).
Με την ΚΥΑ αυτή δίδεται το «πράσινο φως» για την τουριστική επένδυση στο «Αμμουδαράκι» της Μήλου, που περιλαμβάνει μια «παρθένα» παραλία με ξανθιά άμμο, με βάση τη νέα νομοθεσία για τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα, όπως είχε γράψει tovima.gr
.

Ανασκαφές
Τα έργα, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, θα κατασκευαστούν και θα λειτουργήσουν σε επιφάνεια 249,5 στρεμμάτων, εξαιρουμένου του τμήματος που εμπίπτει σε ζώνη Α’ προστασίας του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου. Ωστόσο το ενδεχόμενο δημιουργίας εγκαταστάσεων μένει ανοιχτό. Και αυτό έπειδή, όπως αναφέρεται στην έγκριση των περιβαλλοντικών όρων που παρατίθεται στην ΚΥΑ, «από τα αποτελέσματα των ανασκαφών να εξαρτηθεί η δυνατότητα χωροθέτησης εγκαταστάσεων στις περιοχές αυτές».
Στην περιοχή έχουν εντοπιστεί κατάλοιπα εγκαταστάσεων της Πρωτοκυκλαδικής εποχής, καθώς και κτίριο και κυκλικός κλίβανος πρωτοβυζαντινών και βυζαντινών χρόνων. Μάλιστα, σε περίπτωση που γίνουν οποιεσδήποτε εργασίες εντός της θαλάσσιας περιοχής του έργου, εκτός των άλλων, θα πρέπει να ενημερωθεί και η αρμόδια Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων.
Η επιτρεπόμενη δόμηση υπολογίζεται στην επιφάνεια των 249,5 στρεμμάτων και ανέρχεται σε 18.715,57 τ.μ. (μέγιστος επιτρεπόμενος συντελεστής δόμησης 0,075). Ο επιτρεπόμενος συντελεστής κάλυψης είναι 0,05 και η μέγιστη επιτρεπόμενη πυκνότητα κλινών ορίζεται σε 1 κλίνη ανά στρέμμα.
Πεντάστερο κατάλυμα και ακτοικίες
Οι τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες θα αποτελούν ενότητα διακριτή από το πεντάστερο ξενοδοχειακό κατάλυμα. Το επιτρεπόμενο ποσοστό μεταβίβασης, ή μακροχρόνιας εκμίσθωσης, τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών ορίζεται σε 40% της συνολικής δομούμενης επιφανείας του σύνθετου τουριστικού καταλύματος. Η επένδυση θα περιλαμβάνει ακόμη κέντρο αναζωογόνησης (spa) και υποστηρικτικά έργα με εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων, πισίνες, εσωτερικό οδικό δίκτυο, χώρους στάθμευσης, γήπεδα κ.ά. Η κατασκευή και λειτουργία οποιουδήποτε κύριου ή υποστηρικτικού έργου απαγορεύεται να γίνει στις δασικές εκτάσεις.

Απάντηση του ΥΠΕΚΑ

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ, μεταξύ άλλων, διευκρινίζεται ότι η μη εξέταση των τίτλων ιδιοκτησίας του χώρου υλοποίησης του έργου κατά το στάδιο της περιβαλλοντικής αδειοδότησης εφαρμόζεται ήδη από το 2012 οπότε είχε προβλεφθεί στην ΚΥΑ αριθμ. οικ. 48963 (ΦΕΚ Β’ 2703) με τίτλο «Προδιαγραφές περιεχομένου Αποφάσεων Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Α.Ε.Π.Ο.) για έργα και δραστηριότητες…» σύμφωνα με την παράγραφο 9.1. του Παραρτήματος Α του άρθρου 4.

Όπως από τότε, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η Διοίκηση, μέσω των αρμόδιων, για την περιβαλλοντική αδειοδότηση, υπηρεσιών σε κεντρικό (ΥΠΕΚΑ) και αποκεντρωμένο επίπεδο κατά την έκδοση Αποφάσεων Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) έργων ή δραστηριοτήτων, δεν προβαίνει στην εξέταση τίτλων ιδιοκτησίας κατά τη σύνταξη της.