Ζητούμενο η εμπιστοσύνη των πολιτών

Λίγες εβδομάδες μάς χωρίζουν από το μεγάλο δημοκρατικό ραντεβού των ευρωεκλογών στις 25 Μαΐου.

Ζητούμενο η εμπιστοσύνη των πολιτών | tovima.gr
Λίγες εβδομάδες μάς χωρίζουν από το μεγάλο δημοκρατικό ραντεβού των ευρωεκλογών στις 25 Μαΐου. Περίπου 360 εκατομμύρια ψηφοφόροι θα εκλέξουν το επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που θα λειτουργήσει πλέον πλήρως στο πλαίσιο της Συνθήκης της Λισαβόνας, με σημαντικά ενισχυμένες τις θεσμικές και νομοθετικές αρμοδιότητές του.
Η σύνθεση και ο συσχετισμός πολιτικών δυνάμεων που θα προκύψουν από την όγδοη κατά σειρά εκλογική αναμέτρηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο από το 1979 θα προσδιορίσουν σε μεγάλο βαθμό τη μελλοντική φυσιογνωμία της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ). «Αυτή τη φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά» λέει ένα από τα κεντρικά μηνύματα της ενημερωτικής εκστρατείας του Κοινοβουλίου. Και η πιο σημαντική αλλαγή σε σχέση με το παρελθόν είναι ότι οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών θα πρέπει να λάβουν υπόψη το πολιτικό αποτέλεσμα των εκλογών στην πρότασή τους για τον επόμενο πρόεδρο της Επιτροπής.
Απορροφημένη στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της σοβαρότερης οικονομικής κρίσης της ιστορίας της, η ΕΕ ασχολήθηκε κυρίως με την ενίσχυση των οικονομικών και δημοσιονομικών θεσμών της και του ευρώ, την αντιμετώπιση της ανεργίας και την προώθηση των πολιτικών για την ανάπτυξη. Η ανάκτηση όμως της εμπιστοσύνης των πολιτών στο ευρωπαϊκό όραμα αποτελεί εξίσου σημαντική πρόκληση. Η συμμετοχή στις ευρωεκλογές θα ενισχύσει τη δημοκρατική νομιμοποίηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ώστε αυτό να μπορεί να παλέψει για την υπέρβαση της κρίσης και για να διασφαλίσει ότι η Ευρώπη θα παραμείνει χώρος δημοκρατίας, σταθερότητας και αλληλεγγύης.
Ο κ. Λεωνίδας Αντωνακόπουλος είναι επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk