Η ελληνική υπόθεση έχει κριθεί!

Από την έναρξη της μεγάλης οικονομικής κρίσης η ελληνική πολιτική σκηνή κυριαρχήθηκε από μια σύγκρουση διαρκείας για τον τρόπο, για τη μέθοδο αντιμετώπισής της.

Η ελληνική υπόθεση έχει κριθεί! | tovima.gr
Από την έναρξη της μεγάλης οικονομικής κρίσης η ελληνική πολιτική σκηνή κυριαρχήθηκε από μια σύγκρουση διαρκείας για τον τρόπο, για τη μέθοδο αντιμετώπισής της.
Στην πρώτη φάση της κρίσης και υπό το βάρος ισχυρών εξωτερικών πιέσεων οι κυρίαρχες ως τότε πολιτικές δυνάμεις ανέλαβαν την ευθύνη και το βάρος του πολιτικού κόστους που αναλογούσε στην επώδυνη λύση των μνημονίων.
Στη βάση αυτής της καθοριστικής για τη συνέχεια επιλογής ανεδείχθη η κυρίαρχη αντίθεση μεταξύ μνημονιακών και αντιμνημονιακών, η οποία και προσδιόρισε ως τώρα τις πολιτικές εξελίξεις.
Πρωθυπουργοί και κυβερνήσεις έπεσαν, κόμματα απαξιώθηκαν, άλλα χάθηκαν, νέα τυχοδιωκτικά σχήματα εμφανίστηκαν και ορισμένοι σήκωσαν σημαίες ευκαιρίας διεκδικώντας υπολογίσιμα ποσοστά και καθοριστικούς ρόλους στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Τελευταίως μάλιστα εμφανίστηκαν και επιχειρηματίες οι οποίοι θεωρούν το έδαφος πρόσφορο για συνδυασμένη πολιτική και οικονομική δραστηριότητα.
Ολη η περίοδος ωστόσο αποδίδεται ευκρινέστερα από τη σύγκρουση μεταξύ των βασικών εκπροσώπων της κυρίαρχης αντίθεσης, δηλαδή μεταξύ των κυβερνητικών συμμάχων (Νέας Δημοκρατίας – ΠαΣοΚ) και του ΣΥΡΙΖΑ, που μετά τις διπλές εκλογές του 2012 κατέλαβε τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Οσοι ωστόσο παρακολουθούν από κοντά τις οικονομικές εξελίξεις και αξιολογούν τη στάση των ευρωπαίων εταίρων, των διεθνών οικονομικών οργανισμών, των αγορών και των επενδυτών που τούτο τον καιρό αγοράζουν στην κυριολεξία Ελλάδα αποφαίνονται ότι η σύγκρουση αυτή έχει επί της ουσίας κριθεί.
Επιμένουν μάλιστα ότι η ελληνική υπόθεση έχει πάρει τον δρόμο της και δεν πρόκειται να ξεστρατίσει για οποιονδήποτε λόγο.
Κατά τα λεγόμενά τους, η χώρα μας επέτυχε μοναδική στα παγκόσμια χρονικά δημοσιονομική και διαρθρωτική προσαρμογή και θα τιμηθεί γι’ αυτό από τη διεθνή οικονομική κοινότητα με βοήθειες, εμπιστοσύνη και επενδύσεις, όπως ήδη δείχνει η επέλαση των ξένων.
Οσο για την επερχόμενη διπλή αναμέτρηση σχολιάζουν ότι σε τρεις εβδομάδες θα ζήσουμε την κορύφωση του παροξυσμού της επικρατήσασας ως πρόσφατα μεγάλης αντίθεσης στην πολιτική σκηνή της χώρας και από εκεί και πέρα τα πράγματα θα τείνουν να ξεκαθαρίσουν οριστικά.
Κατά τις εκτιμήσεις τους ίσως χρειασθεί μία ακόμη αναμέτρηση για την απόλυτη επικράτηση ενός γενικευμένου κλίματος ορθολογισμού που η οικονομία απορρόφησε και απομένει στους πολίτες να συνηγορήσουν διά της ψήφου τους να γίνει κτήμα και της χώρας συνολικά.
Μένει λοιπόν να αποδειχθεί αν η χώρα ολόκληρη έχει διαλέξει να βαδίσει στον δρόμο του ορθολογισμού, που σέβεται τις νομοτέλειες της οικονομίας και αντιλαμβάνεται τους συσχετισμούς και την αλληλεξάρτηση του σύγχρονου κόσμου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk