Για «συμμορία» έκανε λόγο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, καταθέτοντας στο εφετείο για την υπόθεση της υπεξαίρεσης. Ο κ. Μπουτάρης χαρακτήρισε ως «εγκέφαλο» της «συμμορίας» τον πρώην γενικό γραμματέα Μιχάλη Λεμούσια, ενώ για τον προκάτοχό του Βασίλη Παπαγεωργόπουλο είπε ότι την αποδεχόταν.

«Δεν είναι δυνατόν να γίνεται συστηματική υπεξαίρεση επί δέκα χρόνια» τόνισε ο κ. Μπουτάρης, βάζοντας στο «κάδρο» των ευθυνών τους δύο κατηγορούμενους διευθυντές της ταμειακής υπηρεσίας του δήμου, που «έδιναν μετρητά με πρόχειρες αποδείξεις».

Καταθέτοντας κατά την 30ή μέρα της δίκης για την πολύκροτη υπόθεση, που δικάζεται σε δεύτερο βαθμό στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ήταν ιδιαίτερος σκληρός σε ό,τι αφορά τους χαρακτηρισμούς του εναντίον του Μιχάλη Λεμούσια.

Επανέλαβε ότι στον δήμο δεν γινόταν τίποτα εάν δεν περνούσες από τον «πάγκο» του, ενώ επεσήμανε ότι «όλο το σύστημα βασιζόταν σ’ αυτόν».

Η κατάθεσή του προκάλεσε την αντίδραση του συνηγόρου του πρώην γενικού γραμματέα, ποινικολόγου Αλέξη Κούγια, ο οποίος χαρακτήρισε τον δήμαρχο «συκοφάντη».

Για τον προκάτοχό του Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, ο νυν δήμαρχος κατέθεσε ότι είναι τεράστια απογοήτευση για όλον τον κόσμο που είναι μπλεγμένος στην υπόθεση, επιμένοντας ότι «έχει απόλυτη ευθύνη» για την «τρύπα» των 17,9 εκατ. ευρώ που αποκαλύφθηκε στον δήμο. Διευκρίνισε, πάντως, ότι δεν τον είδε να βάζει «χέρι» στα λεφτά.

Η κατάθεση του δημάρχου Θεσσαλονίκης συνεχίζεται με την εξέτασή του από τους συνηγόρους υπεράσπισης.

Η κατάθεση του κ. Μπουτάρη είχε ξεκινήσει πριν από το Πάσχα. Τότε είχε κάνει λόγο για «σύστημα» που είχε «ξεσαλώσει», ενώ αναφερόμενος στον προκάτοχό του και καταδικασθέντα σε ισόβια κάθειρξη Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, είχε πει ότι τον είχε προειδοποιήσει να είναι προσεκτικός. «Βασίλη μου, πρόσεχε θα σε βάλουν μέσα, του έλεγα», ήταν τα λόγια του στο Εφετείο.

Σε ερώτηση του δικαστηρίου για τις ευθύνες του κ. Παπαγεωργόπουλου αναφορικά με την «τρύπα» των 17,9 εκατ. ευρώ που αποκαλύφθηκε στον δήμο, ο κ. Μπουτάρης είχε απαντήσει: «Γνώριζε ότι κάτι δεν πάει καλά, ότι λείπουν λεφτά, αλλά μόνο ο ίδιος ξέρει εάν ήταν κι αυτός στο κόλπο».