Την άποψη ότι η Πλατεία Ταξίμ δεν θα γίνει ο «τάφος» της τουρκικής κυβέρνησης και ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν πρόκειται να ανατραπεί αν δεν κατεβούν στους δρόμους μαζικά οι εργάτες εκφράζει ο απεσταλμένος του BBC στην Κωνσταντινούπολη.
Ο Πολ Μέισον κάλυψε τις διαδηλώσεις της Πλατείας Συντάγματος στην Αθήνα, τις διαμαρτυρίες του κινήματος «Καταλάβετε τη Γουόλ Στριτ» στη Νέα Υόρκη και την εξέγερση στην Πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου. Αλλά, κατά την άποψή του, τα γεγονότα στην Κωνσταντινούπολη «διαφέρουν απ’ όλα τα προηγούμενα. Πρώτον, ως προς την μαζικότητά τους: οι αριθμοί και μόνο επισκιάζουν κάθε επεισόδιο κοινωνικής αναταραχής στην Ελλάδα».
«Δεύτερον, το εύρος της κοινωνικής υποστήριξης _ εντός της αστικής περιοχής της Κωνσταντινούπολης _ είναι μεγαλύτερο από της Ελλάδας και πλησιάζει εκείνο της Αιγύπτου. «Ολοι βρίσκονται εδώ _ εκτός από το ΑΚΡ» (σ.σ. το κόμμα του Ερντογάν) _ λέει μια νεαρή. Ο κόσμος γύρω της συμφωνεί. Στην Ελλάδα, η αστική μεσαία τάξη ήταν διχασμένη. Στην Κωνσταντινούπολη η κοσμική μεσαία τάξη έχει βγει στους δρόμους δυναμικά, ενωμένη παρά τις πολιτικές διαφορές, για να μην πούμε και τα ποδοσφαιρικά μίση».
«Είναι αυτή η τουρκική Ταχρίρ;» αναρωτιέται ο Μέισον. «Όχι αν δεν συμμετάσχουν και οι εργάτες: η Τουρκία έχει μεγάλο εργατικό κίνημα και τεράστιο αστικό φτωχό εργατικό πληθυσμό». Και καταλήγει: «Ηδη πρόκειται για κάτι μεγαλύτερο από μια τουρκική εκδοχή του «Καταλάβετε τη Γουόλ Στριτ».