Ιδρυμα Κ. Καραμανλή: Εκδήλωση για τα 15 χρόνια από το θάνατό του

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ενώνει όλο το δημοκρατικό τόξο της πολιτικής σκηνής, το απόγευμα της Τετάρτης στο Μέγαρο Μουσικής, στην εκδήλωση για την συμπλήρωση των 15 ετών από το θάνατό του.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ενώνει όλο το δημοκρατικό τόξο της πολιτικής σκηνής, το απόγευμα της Τετάρτης στο Μέγαρο Μουσικής, στην εκδήλωση για την συμπλήρωση των 15 ετών από το θάνατό του.

Το παρών δίνει η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία του τόπου και πλήθος πολιτικών στελεχών: ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κ. Παπούλιας, ο Πρωθυπουργός, κ. Αντ. Σαμαράς, ο πρόεδρος της Βουλής, κ. Ευ. Μεϊμαράκης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Αλ. Τσίπρας, οι πρόεδροι του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ, οι κκ. Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης, οι πρώην πρωθυπουργοί, οι κκ. Κ. Καραμανλής, Γ. Παπανδρέου και Κ. Σημίτης. Επίσης παρεβρίσκεται και ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ κ. Κ. Μητσοτάκης.

Αλλοι τιμούν τον Καραμανλή στα λόγια, εμείς στην πράξη, είπε ο Σαμαράς

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής «είχε δυτικό προσανατολισμό όταν άλλοι έκαναν διαδηλώσεις ενάντια στη Δύση» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στη διάρκεια της εκδήλωσης του Ιδρύματος Κ.Γ.Καραμανλής στο Μέγαρο Μουσικής για την επέτειο των 15 χρόνων από το θάνατο του ιδρυτή της ΝΔ. Οι αντίπαλοί του τον τιμούν στα λόγια, εμείς όμως με πράξεις, σημείωσε ο κ. Σαμαράς συμπληρώνοντας πως με τον ίδιο τρόπο που πολεμούσαν τότε τον Καραμανλή, πολεμούν και εμάς.

«Τον Κωνσταντίνο Καραμανλή τον τιμούν σήμερα οι κάποτε αντίπαλοί του. Στα λόγια τουλάχιστον. Γιατί το έργο του -φοβάμαι πολλές φορές- εξακολουθούν να μη το καταλαβαίνουν. Εμείς τιμούμε και τη μνήμη του και την κληρονομιά που μας άφησε» είπε ο κ. Σαμαράς.

«Οι ίδιες δυνάμεις που τότε πολέμησαν τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, μας αντιμετωπίζουν σήμερα με την ίδια πολεμική, τις ίδιες λαϊκίστικες κραυγές και τους ίδιους άδικους χαρακτηρισμούς, τότε είμαστε ακόμα πιο σίγουροι ότι τιμούμε την κληρονομιά του και συνεχίζουμε το έργο του» πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα από το ίδιο βήμα, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έπλεξε το πολιτικό εγκώμιο του Κωνσταντίνου Καραμανλή, τον οποίο χαρακτήρισε «ξεχωριστή προσωπικότητα της σύγχρονης Ελλάδας» και ως τον πολιτικό εκείνο «που κατάφερε μια σπάνια πολιτική και προσωπική υπέρβαση», δηλαδή «να υπερβεί τα ασφυκτικά όρια που είχαν επιβάλει τόσο στη χώρα όσο και στην παράταξή του».

«Η θέση της χώρας είναι στην Ευρώπη»

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι το έργο του Κωνσταντίνου Καραμανλή «ζει και μας εμπνέει και εμάς που είμαστε οι κληρονόμοι του και εκείνους που είναι οι επίγονοι όσων των πολέμησαν». «Οφείλουμε να γίνουμε συνεχιστές του έργου του και να αντιληφθούμε τις αρχές και τις αξίες του και να πάμε πιο πέρα την κληρονομιά του» είπε.

Αναφερόμενος στο έργο του Κωνσταντίνου Καραμανλή επισήμανε ότι «έκανε υπερβάσεις και άλματα. Ήταν άνθρωπος του δυτικού πολιτισμού που δεν παρασύρθηκε σε τριτοκοσμικά μονοπάτια. Ήταν ο αρχιτέκτονας της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής και έριχνε γέφυρες σε ανατολή και Δύση. Ήξερε τα όρια της χώρας και δεν έκανε επικοινωνιακά παιχνίδια. Είχε πάντα πυξίδα το εθνικό συμφέρον, είχε όραμα για την χώρα και έβλεπε μπροστά. Κατάλαβε ότι η θέση της χώρας είναι στην Ευρώπη όταν άλλοι φώναζαν συνθήματα. Αγκάλιασε όλες τις παρατάξεις, τις νομιμοποίησε αλλά δεν έπαψε να στηλιτεύει τα σφάλματά τους. Δεν προσπάθησε να το παίξει ψευτοπροοδευτικός. Ήταν πραγματικά προοδευτικός και μπροστά από την εποχή του. Ήταν καλός καπετάνιος γιατί οδηγούσε με σταθερό χέρι. Ήταν ηγέτης γιατί τους αγκάλιαζε όλους. Στην πρώτη του περίοδο είχε προτεραιότητα την Ανάπτυξη, στην δεύτερη είχε την εμπέδωση της δημοκρατίας. Περιφρονούσε τα ψευτοκουλτουριάρικα φτιασιδώματα και απεχθανόταν τον λαϊκισμό. Συνδύασε στοιχεία από τον Ατλαντισμό του Αντενάουερ και του Ντε Γκολ, συγκρούστηκε κάποιες φορές, αλλά δεν απομόνωσε ποτέ την χώρα. Αποκατάστησε και θεμελίωσε τον κοινοβουλευτισμό. Ήταν ο δωρικός και αυστηρός ηγέτης που όμως δάκρυσε για την Μακεδονία».

Κάνοντας και τους συσχετισμούς με το παρόν, ο κ. Σαμαράς είπε ότι «όσο περισσότερες τολμηρές μεταρρυθμίσεις κάνουμε, όσο περισσότερα ανοίγματα κάνουμε στον διεθνή περίγυρο, τόσο περισσότερο σεβόμαστε την κληρονομιά του. Εμείς τιμούμε την κληρονομιά του όταν κρατούμε την Ελλάδα στην Ευρώπη όταν κάποιοι μας είχαν τελειωμένους, όταν εφαρμόζουμε τον νόμο όταν προσπαθούμε να πιάσουμε τους στόχους μας για την δημοσιονομική προσαρμογή, όταν άλλοι τον σέβονται μόνο στα λόγια».

Σημειώνεται ότι νωρίτερα από το ίδιο βήμα, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έπλεξε το πολιτικό εγκώμιο του Κωνσταντίνου Καραμανλή, τον οποίο χαρακτήρισε «ξεχωριστή προσωπικότητα της σύγχρονης Ελλάδας» και ως τον πολιτικό εκείνο «που κατάφερε μια σπάνια πολιτική και προσωπική υπέρβαση», δηλαδή «να υπερβεί τα ασφυκτικά όρια που είχαν επιβάλει τόσο στη χώρα όσο και στην παράταξή του».

Τον κ. Τσίπρα υποδέχτηκαν οι κκ Π. Μολυβιάτης και Αχ. Καραμανλής. Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενος στους δύο παλαιούς πολιτικούς είπε ότι «το αυτονόητο θεωρείται υπέρβαση σε αυτόν τον τόπο». Ο κ. Μολυβιάτης του απάντησε «αυτό είναι το παράξενο».

Διαβάστε την ομιλία του προέδρου της ΔΗΜΑΡ κ. Φώτη Κουβέλη

Διαβάστε την ομιλία του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα

Διαβάστε την ομιλία του προέδρου του ΠαΣοΚ κ. Ευάγγελου Βενιζέλου

Αμέσως μετά τις ομιλίες των πολιτικών, δηλ. των κκ. Σαμαρά και Τσίπρα, αλλά και των προέδρων του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ, των κκ. Ευ. Βενιζέλου και Φ. Κουβέλη, διαπρεπείς προσωπικότητες της δημόσιας ζωής και κορυφαίοι επιστήμονες αναφέρθηκαν στο έργο που επιτέλεσε και στις προοπτικές που ανέδειξε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στους τομείς των δημοκρατικών θεσμών, της οικονομίας και της κοινωνίας, του πολιτισμού, της εξωτερικής πολιτικής και της Ευρώπης.

Ομιλητές ήταν ο κ. Π. Πικραμμένος, πρώην πρωθυπουργός, πρώην Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο κ. Αντ. Μακρυδημήτρης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, ο κ. Ι. Μαρίνος. δημοσιογράφος, πρώην Ευρωβουλευτής, ο κ. Αγγ. Δεληβορριάς, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, ο κ. Λ. Τσούκαλης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ

Τη συζήτηση συντόνισε ο κ. Κ. Σβολόπουλος, ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Ακαδημαϊκός, Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής», ενώ θα κλείσει την εκδήλωση ο αδελφός του «πατριάρχη» της ελληνικής κεντροδεξιάς, ο πρώην υπουργός, κ. Αχ. Καραμανλής και ο πρόεδρος του Μεγάρου Ιωάννης Μάνος.

Την εκδήλωση χαιρέτησε και ο πρόεδρος του Ιδρύματος Πέτρος Μολυβιάτης

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk