Ο Ian Svenonius ο ιεροκήρυκας του ευαγγελίου του gospel punk είναι μια από τις πιο εμβληματικές φιγούρες στον κόσμο του ροκ εν ρολ. Πρωτεργάτης της punk σκηνής της Ουάσινγκτον, βρήκε χώρο, πήρε καρέκλα και κάθισε στο τραπέζι δίπλα σε θρυλικές μορφές του underground όπως είναι οι Ian MacKaye των Fugazi και ο Η.R. των Βad Brains και με τη δική του μπάντα, τους Nation of Ulysses, που συνδύαζαν την ωμότητα των ΜC5 με τον θόρυβο των Public Enemy, ζήτησε και πήρε τη δική του υψηλή θέση στο αμερικάνικο underground.

Μετά τους Nation of Ulysses, σειρά είχαν οι Make-Up μια μπάντα σταθμός στην καριέρα του, αυτή τον έκανε διάσημο και ανέδειξε το ταλέντο του. Επικοινωνιακός πάνω στη σκηνή, αλέγκρος χαρακτήρας και ηγετική μορφή της μπάντας αφού τους διέλυσε έφτιαξε τους Weird War και αφού διέλυσε και αυτούς τα τελευταία χρόνια περιοδεύει, γράφει, δημιουργεί και ρητορεύει με τους Chain & The Gang. Κάνει μπάντες για να δένεται με όλο και περισσότερους ανθρώπους. Το λέει ο ίδιος στη συνέντευξη που ακολουθεί.
Ο Svenonius έχει πολιτικό λόγο, γράφει τα δικά του ντετερμινιστικά μανιφέστα, έκανε τον παρουσιαστή ένα φεγγάρι στο κανάλι του glossy περιοδικού VICE, στο VBS με την εκπομπή Soft Focus όπου μιλούσε με σπουδαίες μορφές της αμερικάνικης εναλλακτικής μουσικής. Οι Sonic Youth, o J Mascis, οι Dead Moon, ο John Spencer είναι μερικοί από αυτούς που έκατσαν στην πολυθρόνα για να απαντήσουν στις ερωτήσεις του Svenonius. Με ψυχαναλυτικές straight forward ερωτήσεις, με fun διάθεση και πολλές ατάκες σε έκανε κάθε φορά που έβλεπες την εκπομπή να θες να δεις και την επόμενη. Γράφει βιβλία, κάνει βόλτες στον κόσμο, ντύνεται με ωραία κοστούμια και διασκεδάζει το ακροατήριο του με τη μουσική και τις ζωντανές εμφανίσεις του.
Κάτι τέτοιο θα κάνει την Παρασκευή στο ΑΝ club, στα Εξάρχεια όπου για δεύτερη φορά τα τελευταία τρία χρόνια έρχεται στην Ελλάδα για να κάνει γνωστό το πολιτικό και πολιτιστικό του μανιφέστο, που αποτελείται από ένα εκρηκτικό μείγμα lo-fi, garage, Motown και indie rock σε συνδυασμό με στίχους κατά της βιομηχανίας της μουσικής και του σύγχρονου πολιτισμού.
Τι γίνεται με τους Make-Up; Επανένωση για τη μπάντα;

Δεν είναι ακριβώς έτσι, απλά θα κάνουμε μερικά shows αυτή την εποχή.
Είχες πει σε μια συνέντευξη σου πως για κάθε μπάντα που φτιάχνεις έχεις ένα πλάνο πενταετίας. Τώρα με τους Chain and the Gang είστε στον τρίτο χρόνο. Οπότε τι έπεται για τη μπάντα; Ενας ακόμα δίσκος και μετά καινούριο πρότζεκτ;
Θα το δούμε αυτό εν καιρώ. Τα περισσότερα γκρουπ μου γίνονται διάσημα γρήγορα κάτι που δεν έχει σχέση με τον τρόπο με τον οποίο δημιουργήθηκαν στην αρχή. Ως εκ τούτου, μου φαίνεται πως η καλύτερη ιδέα είναι να διαλυθούν μετά από λίγα χρόνια και να ξεκινήσει κάτι καινούριο. Οσον αφορά τους Chain and the Gang είναι μια ρευστή οντότητα με πολλά και διαφορετικά μέλη. Το λιγότερο που μας απασχολεί σε αυτό το γκρουπ είναι η μουσική χημεία που έχουμε συγκριτικά με πιο «κανονικές» μπάντες.
Ηρθες στην Αθήνα πριν τρία χρόνια για εκείνο το live στο μαγαζί Μύγα. Ποια είναι η καλύτερη ανάμνηση που έχεις από εκείνη την επίσκεψή σου;
Μου άρεσε ο διαφορετικός τρόπος με τον οποίο διαχειρίζονται οι Αθηναίοι τον χρόνο. Ηταν πολύ αναζωογονητική η επίσκεψη μου στη χώρα σας.
Tι γνώμη έχεις για τον Μπαράκ Ομπάμα. Toν θεωρείς cool;

Ο Μπαράκ Ομπάμα είναι ένας υποκινητής πολέμων. Είναι πανεύκολο να είναι ο οποιοσδήποτε πιο κουλ από αυτόν.
Τον ψήφισες;
Οχι.
Ολο κοιτάς το να κάνεις το επόμενο βήμα, το επόμενο γκρουπ στη μουσική σου καριέρα. Αυτό γίνεται γιατί δε θες να δένεσαι πολύ με τα σχήματα που παίζεις;
Οχι, κάθε άλλο. Αυτό το κάνω γιατί θέλω να δένομαι με όλο και περισσότερες μπάντες.

Ποιο είναι το πρόσωπο που ήθελες να πάρεις συνέντευξη όσο έκανες το Soft Focus στο VBS του Vice και τελικά δεν τα κατάφερες;

Ηθελα να κάνω συνέντευξη και να μιλήσω με τον Kid Congo Powers τον κιθαρίστα και τραγουδιστή που ήταν μέλος σε εμβληματικές μπάντες όπως είναι οι Gun Club, οι Cramps και οι the Bad Seeds του Nick Cave.
Γιατί ο κόσμος απολαμβάνει την «trash» μουσική, όπως εσύ την χαρακτηρίζεις;
Το ροκ εν ρολ είναι παγκόσμια μουσική εξαιτίας της απλότητας του, της «αθλιότητας» του και της εικόνας του.
Τι γίνεται με το καινούριο βιβλίο σου; Πότε θα εκδοθεί;
Κυκλοφορεί μέσα στον Δεκέμβρη.
Chain and The Gang w/ Caveman Joe And Thee Afrodykes
AN Club (Σολωμού 13-15, Εξάρχεια)
Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012
Πόρτες: 21:00
Είσοδος:16 ευρώ