Κουπέπια (κυπριακά ντολμαδάκια)

Υλικά για 6 άτομα

500 γρ. αμπελόφυλλα, κονσέρβας ή φρέσκα, καλά πλυμένα
1 μπούτι κοτόπουλου
3 ντομάτες, περασμένες από τον τρίφτη
χυμός από 1 λεμόνι
220 ml έ.π. ελαιόλαδο

Για τη γέμιση
1 κιλό κιμάς, μισός χοιρινός, μισός μοσχαρίσιος
100 γρ. ρύζι, γλασέ
2 κ.σ. ξίδι
2 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
6 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1 κ.σ. δυόσμο, τα φύλλα, ψιλοκομμένα
3 κ.σ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
Σε ένα βαθύ μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά της γέμισης και ανακατεύουμε καλά. Απλώνουμε τα αμπελόφυλλα με το κοτσάνι και την εσωτερική πλευρά να «κοιτάνε» προς τα εμάς. Βάζουμε σε κάθε αμπελόφυλλο μία γεμάτη κ.γ. στο σημείο που είναι το κοτσάνι.

«Κλείνουμε» τη γέμιση με το κάτω μέρος του φύλλου και στη συνέχεια διπλώνουμε προς τα μέσα τα πλαϊνά μέρη. Πιάνουμε τη βάση του ντολμά και ρολάρουμε προς τα πάνω. Συνεχίζουμε τη διαδικασία μέχρι να μας τελειώσουν τα υλικά.

Τοποθετούμε τα ντολμαδάκια σε μια κατσαρόλα κυκλικά, το ένα κοντά στο άλλο, για να μην αφήσουμε κενά, σκεπάζουμε με ένα βαρύ πιάτο και από πάνω βάζουμε το κοτόπουλο και την ντομάτα. Περιχύνουμε με τον χυμό λεμονιού και το ελαιόλαδο, προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά τα κουπέπια για περίπου 40 λεπτά.

Tips
Αν χρησιμοποιήσουμε τα φρέσκα, θα πρέπει πρώτα να τα ζεματίσουμε για λίγα λεπτά σε κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει.
Η ποσότητα του κοτόπουλου είναι μικρή, διότι το βάζουμε μόνο για το άρωμα.

Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk