Δύο παλαίμαχοι πρωταθλητές του ΝΒΑ και μία από τις κορυφαίες εν ενεργεία μπασκετμπολίστριες στον κόσμο ενώνουν τις δυνάμεις και τις γνώσεις του γύρω από το άθλημα προκειμένου να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα κατά της σύγχρονης δουλείας στην Εν Ελλάδι καμπάνια τους για την καταπολέμηση της εμπορίας λευκής σαρκός.

Ο άλλοτε δικός μας (ως παίκτης του ΠΑΟΚ) και πρωταθλητής του ΝΒΑ το 2011 με τους Ντάλας Μάβερικς Σέρβος Πέτζα Στογιάκοβιτς, ο Αμερικανός Τρέισι Μάρεϊ νυν προπονητής (με πέρασμα ως παίκτης από ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό, επίσης εστεμμένος στο κορυφαίο πρωτάθλημα στον κόσμο με τους Λος Αντζελες Λέικερς) και η συμπατριώτισσά του Ασλεϊ Ρόμπινσον (αγωνίζεται στο WNBA με τις Γουάσινγκτον Μύστικς) είναι τα κεντρικά πρόσωπα της σημαντικής αυτής προσπάθειας που αποτελεί μία συνεργασία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ του NBA και της ελληνική Κυβέρνησης.

Στις 3 Απριλίου, οι δύο πρώην παίκτες του NBA θα συμμετάσχουν στον αγώνα μπάσκετ με τίτλο «Εμπόριο Ανθρώπων – Σπάστε την Αλυσίδα», στο ΟΑΚΑ, μαζί με άλλους καταξιωμένους έλληνες αθλητές και καλλιτέχνες. Ο αγώνας θα τελεσθεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Κάρολου Παπούλια, και διοργανώνεται με την υποστήριξη της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα, του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων και της UNICEF.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στην Ελλάδα, οι τρεις αστέρες του μπάσκετ θα συναντήσουν εκπροσώπους οργανώσεων που ασχολούνται με τον αγώνα κατά της σύγχρονης δουλείας. Θα βρεθούν κοντά σε παιδιά δημοτικών και γυμνασίων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη όπου θα πραγματοποιήσουν αθλητικά σεμινάρια και προπονήσεις.

Αυτές οι προπονήσεις θα αποτελέσουν εργαλείο για να διδαχθούν τα παιδιά αξίες και δεξιότητες όπως ο σεβασμός, η ομαδική εργασία, η ένταξη, η αναγνώριση κανόνων, η πειθαρχία, και η αυτοπεποίθηση, ενώ θα διδαχθούν και πως η επιτυχία στον αθλητισμό μπορεί να μεταφρασθεί σε καταξίωση στη μαθητική τάξη και τη μετέπειτα ζωή τους.