«Εκεί που είσαι ήμουν» ή «εκεί που είσαι θα ΄ρθω»; Οποια εκδοχή και αν επιλέξει κανείς για τον καταζητούμενο Χρυσόστομο (Μάκη) Ψωμιάδη και τον κρατούμενο Αχιλλέα Μπέο το δρομολόγιο είναι ένα και το αυτό. Εστω και αν εξακολουθεί να διαφεύγει τη σύλληψη, ο «Βig Μac» ή «Μάκαρος» έχει περάσει αρκετές φορές το κατώφλι της ΓΑΔΑ, καθώς ο φάκελός του περιλαμβάνει τον μισό ποινικό κώδικα. Προστασία κέντρων και λεσχών, παράνομη εξαγωγή συναλλάγματος, απαγωγή, λαθρεμπορία χρυσού μέσα σε βίντεο, απάτες, υπεξαιρέσεις και πλαστογραφίες είναι μερικά από τα κακουργήματα για τα οποία έχει κατά καιρούς κατηγορηθεί και (κατα)δικαστεί. Πώς να μη δικαιώνεται η παροιμία «παπά παιδί, διαβόλου εγγόνι» ; Είναι, άλλωστε, γιος ιερέα, κάτι που δεν τον εμπόδισε να γίνει… βίος και πολιτεία! Το 1989 υπήρξε θύμα δολοφονικής επίθεσης. Οι σφαίρες καρφώθηκαν στον μηρό του και κάποιοι μίλησαν για επιχείρηση συνετισμού του. Αλλά ποιος να του αλλάξει μυαλά; Στη ζωή του φοβάται μόνο τον Θεό και τη… Λένα! Ο σεβασμός του στον Κύριο είναι πέρα από κάθε νόμιμη ή άνομη πράξη του, καθώς νηστεύει όλη τη Σαρακοστή και απεχθάνεται να βρίζουν- άλλοι- τα θεία! Οσο για τη Λένα, είναι η γυναίκα της ζωής του, μητέρα του Σταύρου και της Χριστίνας, της κόρης του που αποκαλεί χαϊδευτικά «Λουλού»! Στη θέα της Λένας ο «Βig Μac» θυμίζει τον… Κουταλιανό που μπορεί να μασάει σίδερα, αλλά τρέμει στην κυρά του μπρος.

Εμφανίστηκε στο ποδόσφαιρο δίπλα στον αείμνηστο Λουκά Μπάρλο. Ως πρώην πυγμάχος της ΑΕΚ, έθεσε εαυτόν στην υπηρεσία του «θείου Λουκά». Διατήρησε επαφές και όταν η εισαγωγή χρυσού από το Βέλγιο και την Ελβετία μέσα σε, εξίσου λαθραία, βίντεο τον κατέστησαν ισχυρό οικονομικά, μπήκε στο κιτρινόμαυρο μπάσκετ. Μία ημέρα τηλεφώνησε στον Δημήτρη Χατζηχρήστο και του ανακοίνωσε την πρόθεσή του. Ο επικεφαλής της Οriginal δεν τον πήρε στα σοβαρά. Ο Ψωμιάδης τον προκάλεσε να του προτείνει έναν παίκτη και εκείνος θα τον έντυνε στα «κιτρινόμαυρα». Ο Χατζηχρήστος διάβαζε «Φίλαθλο» εκείνη τη στιγμή, είδε ένα θέμα για τη «μάχη» Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού και Αρη για τον Νάσο Γαλακτερό και του είπε το όνομα για να τον ξεφορτωθεί. Αμ, δε…

Ο Βig Μac έπεισε τον Χρήστο Ζούπα και απέσπασε τον Γαλακτερό από τον Αμύντα. Ακολούθησαν ο Κουντουράκης, ο Λανές και ο Ντάνι Βρέινς. Μπροστά στον πρώην πρόεδρο του Νέστορα Θεσσαλονίκης, τον Φραντζέσκο Φραντζέσκο , ο Ψωμιάδης έκανε πειράματα για να διαπιστώσει αν μια επιταγή που είχε στα χέρια του ο Βρέινς μπορεί να αποδειχθεί ευκολοχώνευτη για ένα ανθρώπινο στομάχι. Την… έφαγε και το πείραμα πέτυχε! Αργότερα, στα δημοσιογραφικά γραφεία διέρρευσε η φήμη ότι ο Ντάνι Βρέινς είχε καταγγείλει την απαγωγή των παιδιών του από αγνώστους…

Το τεράστιο πούρο στο στόμα είναι μία από τις μεγάλες αδυναμίες του. Η άλλη είναι το μπλε «Johny Walker» ουίσκι που πολλές φορές μεταφέρει μέσα στο πορτ παγκάζ επειδή φοβάται ότι δεν θα το βρει όπου πηγαίνει με την παρέα του. Προφανώς το πούρο και το αλκοόλ συνίστανται ως θεραπεία για πνευμονολογικές παθήσεις. Αυτές επικαλείται κάθε φορά που καταδικάζεται ή κρίνεται προφυλακιστέος. Και απελευθερώνεται…

Πέρασε και από τις εκδόσεις. Εβγαλε την εφημερίδα «Το Ονομα» που τον έστειλε κατηγορούμενο για συκοφαντική δυσφήμηση του Κώστα Λαλιώτη με αφορμή εικονικά ρεπορτάζ για το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Παράλληλα απέκτησε ένα πολυτελέστατο ξενοδοχείο στα Καβείρια της Λήμνου. Μέσα σε δύο χρόνια το άφησε και ρήμαξε! Επέστρεψε στο ποδόσφαιρο! Αρχικά πήρε τον Εθνικό για να προστατέψει έναν πρόεδρο της πειραϊκής ομάδας που είχε προβλήματα με τους οπαδούς.

Πήγε και στον ιππόδρομο! Εφτιαξε ιπποφορβείο που είχε επιτυχίες! Μέχρι που τον φώναξε ο εφοπλιστής Ι. Καραγιώργης για να πάρουν την ΑΕΚ. Μέσα σε μία νύχτα, στο ξενοδοχείο «Χίλτον», άφησε στα κρύα του λουτρού τον ως τότε φίλο του και έγινε αφεντικό! Οι κόντρες του με τον Φερνάντο Σάντος και τον Ντέμη Νικολαΐδη έγραψαν ιστορία. Ωσπου ο τελευταίος, ενημερωμένος από συμπαίκτη του για επικείμενη έφοδο του Ψωμιάδη, μάζεψε μάρτυρες και όχι μόνο πέτυχε να μείνει ελεύθερος από την Ενωση, αλλά έστειλε σπίτι του τον Μάκαρο.

Ως τότε βέβαια ο «Βig Μac» είχε αποδειχθεί και… large με τιμολόγια πάνω από 500.000 δραχμές για… καφέδες και συνολικά 4,5 δισ. δραχ μούλες για έργα στους Θρακομακεδόνες που δεν έγιναν ποτέ, ενώ ακόμη αναζητείται ο τύπος που υπέγραψε όλες αυτές τις θεαματικές… βελτιώσεις, αγνώστων πραγματικών στοιχείων ταυτότητας!

Θέλησε να κοντράρει την ΑΕΚ και τον Νικολαΐδη με ένα σύντομο πέρασμα από τον Ακράτητο. Τότε όμως ένας πρώην συνεργάτης του, ο ρουμάνος προπονητής Ιλιε Ντουμιτρέσκου , τον κατηγόρησε για επίθεση και ο Ψωμιάδης έγινε ανεπιθύμητος και στα Ανω Λιόσια. Το 2007 πήγε στην Καβάλα. Εμεινε δύο χρόνια και θέλησε να δώσει την ομάδα. Την πρότεινε σε πολλούς. Εν τέλει άλλαξε γνώμη, παρέμεινε ως… φίλαθλος με πρόεδρο τον γιο του, Σταύρο. Η όρεξή του άνοιξε όταν διαπίστωσε ότι μπορούσε να ανεβάσει την Καβάλα στη Σούπερ Λίγκα. Το άγχος του βέβαια ήταν έντονο με συνέπεια στον τελευταίο αγώνα με τα Γιάννινα να φωνάζει από την εξέδρα «ο Ταραχούλσκι χτύπησε», ώστε να κάνουν αλλαγή τον παίκτη επειδή είχε χάσει μια κλασική ευκαιρία.

Χάρη στη διορατικότητά του και στην εξαιρετική σχέση με τον άλλοτε παίκτη του Ηρακλή Εντβιν Μουράτι, ο Ψωμιάδης παρουσίασε για δύο χρονιές εξαιρετικές ομάδες. Με επιλογές παικτών που ζήλεψαν ακόμη και οι μεγάλοι του τέως ΠΟΚ. Αλλά οι κόντρες του με τον δήμο για οφειλές της ΠΑΕ στο γήπεδο «Ανθή Καραγιάννη» και η περιορισμένη στήριξη από τον κόσμο της περιοχής τον ώθησαν στην αναζήτηση άλλης ομάδας. Τον δρόμο προς τον Πανιώνιο τού τον έκοψε τον χειμώνα ο Νίκος Ζαμάνης, επίσης κατηγορούμενος σήμερα. Στον Ηρακλή τον πρόλαβαν οι εξελίξεις, καθώς την περασμένη Πέμπτη, δύο ώρες πριν από τις διώξεις, ετοιμαζόταν να οριστικοποιήσει την απορρόφηση της Καβάλας από τον Γηραιό.

Προς το παρόν αναζητείται. Διότι όπως έλεγε σε άνθρωπο του Ηρακλή, ελάχιστα λεπτά μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου, «εγώ, αγάπη μου, δεν είμαι αγαθός σαν τον Σταυράκη που τον έπιασαν στον ύπνο»- εννοώντας μάλλον τον γιο του. Αγαθός ή… αγαπούλας, όπως είναι η αγαπημένη του έκφραση, ο Μάκης Ψωμιάδης είναι πρωταγωνιστής σχεδόν κάθε αρνητικής ιστορίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο εδώ και χρόνια.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ