Είπαν πολλοί ότι οι ποδοσφαιριστές του Ατρόμητου επηρεάστηκαν σε υπέρτατο βαθμό βλέποντας πριν από το ξεκίνημα του σαββατιάτικου τελικού Κυπέλλου οπαδούς της ΑΕΚ (αλλά για μεγάλο διάστημα και της δικής τους ομάδας) να βρίσκονται εντός του στίβου του ΟΑΚΑ και να… κόβουν βόλτες έχοντας νωρίτερα προξενήσει εκτεταμένα επεισόδια.

Απόλυτα λογική τοποθέτηση από τη στιγμή που οι παίκτες και οι παράγοντες της ομάδας του Περιστερίου (ομολόγησαν ότι) είχαν αφιχθεί στο ΟΑΚΑ με σοβαρές υποψίες πως ο τελικός δεν θα ολοκληρωνόταν αν ο Ατρόμητος έπαιρνε κεφάλι στο σκορ και διαφαινόταν ότι όδευε προς την κατάκτηση του τροπαίου. Ωστόσο, όσοι πιστεύουν ότι αυτή η κατάσταση βόλευε τους συναδέλφους τους παίκτες της ΑΕΚ είναι γελασμένοι!

Πριν από την έναρξη του αγώνα και κατά το ζέσταμα της ομάδας υπήρξαν πολλές άναρθρες κραυγές από οπαδούς (της Ενωσης!) οι οποίοι βρίσκονταν περιμετρικά του αγωνιστικού χώρου αφήνοντας απειλές να αιωρούνται. Του στυλ «κοιτάξτε να τελειώνετε με το Ατρομητάκι για να πάμε όλοι ήρεμοι στα σπίτια μας».

Στο ξεκίνημα του δεύτερου ημιχρόνου με το σκορ στο 1-0 υπέρ της Ενωσης, ύστερα από δύο διαδοχικές χαμένες κλασικές ευκαιρίες των τυπικά γηπεδούχων, ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ την ώρα που εκτελούσε ένα πλάγιο άουτ άκουσε κάποιον χουλιγκάνο να τον ενημερώνει για το εξής: «Αν το κάνετε ντέρμπι και δεν πάρετε το Κύπελλο, δεν θα φύγετε ούτε εσείς όρθιοι από εδώ μέσα. Κανονίστε…».

Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες πρωτοστάτησαν οι… ατρόμητοι της υπόθεσης. Ο Τραϊανός Δέλλας και ο Νίκος Λυμπερόπουλος δεν σταμάτησαν δευτερόλεπτο στον αγώνα να δείχνουν σε όλους τους άλλους ότι αυτό το τρόπαιο δεν πρόκειται να το χάσουν. Κι όταν κουράστηκαν και χρειάστηκαν ένα σημαντικό στήριγμα, ο έτερος των αρχηγών της ομάδας Παντελής Καφές ήταν εκεί για να τους το παρέχει!

Η συμμετοχή του στα δύο γκολ με τα οποία η ΑΕΚ «σφράγισε» τη νίκη, ήταν καθοριστική και ο πανηγυρισμός του όταν έκανε το 3-0 (πέταξε τη φανέλα του στον πάγκο και έτρεξε προς τους οπαδούς στα επίσημα) ίσως και να έκρυβε μία δόση πικρίας για το γεγονός ότι δεν βρέθηκε στην αρχική ενδεκάδα του τελικού.

Δικαιωμένος αισθανόταν πάντως και ο προπονητής της ΑΕΚ κ. Μανόλο Χιμένεθ διότι παρά το γεγονός ότι σήκωσε το βάρος ταπεινωτικών ηττών όπως αυτές από τους δύο Ολυμπιακούς (0-4 από εκείνον του Βόλου και 0-6 από εκείνον του Πειραιά), ήταν ο άνθρωπος που οδήγησε την ΑΕΚ μέσα από επικές (όπως εξελίχθηκαν οι αγώνες με Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ) προκρίσεις ως τον τελικό και στην κατάκτηση του τροπαίου.

Ο ισπανός τεχνικός πέρασε στην ιστορία της ομάδας ως ο προπονητής που την επανέφερε σε σκαλί βάθρου ύστερα από εννέα στείρα χρόνια κι αυτό είναι το παράσημο που θα τον συνοδεύει για πάντα, ανεξαρτήτως αν θα συνεχιστεί ή όχι η επαγγελματική σχέση του με την ΑΕΚ.