Ανάκλιντρο Barcelona

Παρουσιάστηκε το 1930 από τον Mies van der Rohe και αποτελεί υπόδειγμα της διαχρονικής γοητείας την οποία ασκεί η πολυτέλεια που πηγάζει από τον πλέον απέριττο σχεδιασμό.

• Δημιουργήθηκε με σκοπό να συμπληρώσει τη «σειρά» που σχημάτιζαν η περίφημη καρέκλα και το σκαμπό Barcelona, δηλαδή τα δύο έπιπλα που περισσότερο από οποιαδήποτε άλλα ορίζουν την έννοια «κλασικό μοντέρνο».

• Αποτελείται από ένα ξύλινο τελάρο με δερμάτινους ιμάντες, οι οποίοι στηρίζουν το στρώμα. Τα πόδια είναι από ανοξείδωτο χάλυβα, ενώ για τους ιμάντες και την επένδυση του στρώματος και του μαξιλαριού χρησιμοποιείται δέρμα αγελάδας, σε τεράστια γκάμα αποχρώσεων.

• Πολλοί υποστηρίζουν ότι το ανάκλιντρο Barcelona έχει τη μαγική δύναμη να γεννά διαμιάς μιαν αίσθηση ευζωίας και χλιδής. Εχει την ιδιότητα να αιχμαλωτίζει το μάτι και να το καθοδηγεί σε έναν ευρύτερο ορίζοντα ευπραγίας και ζωής χαρισάμενης.

Για να λειτουργήσει στο μέγιστο αυτή η «δύναμή» του, χρειάζεται να διαθέτει αρκετό «χώρο αναπνοής» γύρω του και κατά προτίμηση να κατέχει κεντρική θέση σε ένα δωμάτιο, σαν να «επιπλέει» γαλήνια και ανάλαφρα μέσα του.

• Ο Ludwig Mies van der Rohe (1886-1969) γεννήθηκε στο Ααχεν της Γερμανίας και «έμαθε» την αρχιτεκτονική δουλεύοντας πλάι στον Peter Behrens, του οποίου το έργο προανήγγελλε το Μοντέρνο Κίνημα.

Το 1912 άνοιξε το δικό του γραφείο στο Βερολίνο. Αποτελεί ίσως μοναδική περίπτωση αρχιτέκτονα και ντιζάινερ, που χωρίς να έχει κανένα τυπικό προσόν αναγνωρίστηκε παγκοσμίως, χάρη στην ιδιοφυΐα του.

Επιπλέον κατέλαβε υψηλές θεσμικές θέσεις στη Γερμανία και ηγήθηκε ενός τόσο σημαντικού για την τέχνη κινήματος όσο ήταν το Bauhaus.

• Ο Mies, όπως τον αποκαλούσε ο περισσότερος κόσμος, σχεδίασε την καρέκλα και το σκαμπό Barcelona για το γερμανικό περίπτερο στη Διεθνή Εκθεση της Βαρκελώνης του 1929, το οποίο είχε αναλάβει κατόπιν κρατικής ανάθεσης και με στόχο αυτό να αποδίδει συναισθητικά την αναγέννηση και τη δύναμη της γερμανικής οικονομίας και τεχνολογίας μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τα δύο αυτά καθίσματα δημιουργήθηκαν ειδικά για το βασιλικό ζεύγος της Ισπανίας που θα παρευρισκόταν στα εγκαίνια του περιπτέρου. Ο ρόλος τους ήταν να λειτουργήσουν «αντί θρόνων» στον συγκεκριμένο χώρο.

Ο σχεδιασμός τους εμπνεόταν από τους αρχαίους ελληνικούς κλισμούς και τους «απογόνους» τους, τις καρέκλες curule που χρησιμοποιούσε η ρωμαϊκή αριστοκρατία.

Οι ισπανοί μονάρχες επισκέφθηκαν πράγματι το περίπτερο, αλλά δεν κάθησαν ποτέ σε αυτά. Εξαιτίας της ιστορίας της όμως, η συλλογή Barcelona – άρα και το ανάκλιντρο – είναι καταγεγραμμένη στο πιο pop υποσυνείδητό μας ως «design για βασιλείς».

• Το 1953 ο Mies συμφώνησε με την αμερικανική εταιρεία Knoll για την αποκλειστική παραγωγή της συλλογής, σύμφωνα με τις ακριβείς προδιαγραφές που εκείνος είχε ορίσει. Εκτοτε τα ανάκλιντρα που παράγει η εταιρεία φέρουν το λογότυπο KnollStudio και την υπογραφή Ludwig Mies van der Rohe.
Ομως, επειδή έχει παρέλθει η ισχύς των πνευματικών δικαιωμάτων για τον σχεδιασμό τους, στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλά αντίγραφά τους από διάφορους κατασκευαστές και χώρες προέλευσης.

Το αυθεντικό daybed Barcelona, για την εταιρεία Knoll, θα το βρείτε στο κατάστημα Office Space, 210 3458.130

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk