Με φόντο το ομιχλώδες και μίζερο τοπίο του ελληνικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου εξελίσσεται τις τελευταίες εβδομάδες (ακόμη) ένα σκάνδαλο που έχει όλα τα συστατικά μιας κινηματογραφικής κατασκοπικής περιπέτειας. Εναν αναγνωρίσιμο πρωταγωνιστή, όπως είναι ο αυστριακός διεθνής επιθετικός Ρόμαν Βάλνερ, ο οποίος έχει… ξεπέσει στον Απόλλωνα Καλαμαριάς, ένα θρίλερ όπως αυτό της αντικανονικής ή μη συμμετοχής του στον αγώνα εναντίον του Ολυμπιακού, αρκετές θεωρίες συνωμοσίας, ένα δικαστικό σίριαλ που βρίσκεται σε εξέλιξη και αρκετά στοιχεία… κωμωδίας, που καταδεικνύουν εύγλωττα ότι πολλά πράγματα δεν λειτουργούν καλά στο… βασίλειο της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ). Πώς κατάφερε όμως ο Βάλνερ να εξελιχθεί σε πρόσωπο του τρέχοντος πρωταθλήματος της Σούπερ Λίγκας έχοντας παίξει όλα κι όλα 77 λεπτά στο ματς του Καυτανζόγλειου, όπου μάλιστα ο αντικαταστάτης του Γιώργος Μπάρκογλου πέτυχε το γκολ της νίκης (1-0) της Καλαμαριάς επί του Ολυμπιακού;


Για να γίνει αντιληπτή στον καθένα η περίπτωση που μονοπωλεί το ποδοσφαιρικό ενδιαφέρον τις τελευταίες δύο εβδομάδες, θα πρέπει να παρακολουθήσει την ιστορία από την αρχή. Από τη στιγμή δηλαδή που ο Απόλλωνας Καλαμαριάς επέλεξε να αποκτήσει τον Ρόμαν Βάλνερ από τη Φόλκερκ της Σκωτίας. Οπως παραδέχθηκαν οι παράγοντες των «Ποντίων», γνώριζαν εξ αρχής ότι ο 26χρονος επιθετικός είχε δοθεί δανεικός στη Χάμιλτον, ομάδα β’ κατηγορίας του σκωτσέζικου πρωταθλήματος, ωστόσο προφανώς ερμήνευσαν αλλιώς το άρθρο 5 του κανονισμού μεταγραφών της FIFA, σύμφωνα με το οποίο «απαγορεύεται για έναν ποδοσφαιριστή να αγωνίζεται σε περισσότερες από δύο ομάδες την ίδια περίοδο», καθώς το ίδιο άρθρο αναφέρεται σε περιπτώσεις που οι μεταγραφές (ή δανεισμός) έχουν γίνει στις δύο προκαθορισμένες μεταγραφικές περιόδους.


Ετσι οι παράγοντες της Καλαμαριάς εκτίμησαν ότι ο δανεισμός του στη Χάμιλτον δεν «λογίζεται» ως μεταγραφή και επομένως θα είχε δικαίωμα να αγωνιστεί στον Απόλλωνα. Η ΕΠΟ εξέδωσε δελτίο στον Βάλνερ ως όφειλε, καθώς ο κανονισμός της FIFA επιτρέπει τη μεταγραφή σε τρίτη ομάδα, αρκεί να έχει αγωνιστεί στις δύο εξ αυτών και από εκεί και πέρα αρχίζει το θέατρο του παραλόγου. Το άρθρο 7 του κανονισμού μεταγραφών της διεθνούς ομοσπονδίας αναφέρει ότι «η ομοσπονδία που εκδίδει δελτίο σε έναν ποδοσφαιριστή υποχρεούται να παράσχει στον σύλλογό του το διαβατήριο του ποδοσφαιριστή, στο οποίο αναγράφονται λεπτομερώς όλα τα στοιχεία του ποδοσφαιριστή. Το συγκεκριμένο διαβατήριο πρέπει να αναγράφει όλους τους συλλόγους στους οποίους έχει αγωνιστεί από το 12ο έτος της ηλικίας του».


* Πού πρέπει να παίζονται τα ματς;


Οπως γίνεται εύκολα αντιληπτό τον ρόλο του… ντετέκτιβ για το παρελθόν των ποδοσφαιριστών αναλαμβάνει εξ ορισμού κάθε εθνική ομοσπονδία. Και να ήθελαν οι σύλλογοι να αναζητήσουν από μόνοι τους πληροφορίες για κάποιον παίκτη τον οποίο είτε έχουν αποκτήσει, είτε ενδιαφέρονται να αποκτήσουν, ο μόνος δρόμος για να το πράξουν είναι μέσω των αρμοδίων ομοσπονδιών! Ο Απόλλων Καλαμαριάς ανακοίνωσε την απόκτηση του Βάλνερ στις 25 Ιανουαρίου, ενώ τρεις ημέρες αργότερα η ΕΠΟ εξέδωσε το δελτίο του αυστριακού επιθετικού. Το εκπληκτικό είναι ότι χρειάστηκε να περάσει μία εβδομάδα ακόμη (στις 4 Φεβρουαρίου) για να στείλει η ΕΠΟ το ΔΑΠ (Δελτίο Ατομικών Πληροφοριών) του ποδοσφαιριστή στην ΠΑΕ Καλαμαριά, η οποία εν τω μεταξύ τον είχε χρησιμοποιήσει στο ματς με τον Ολυμπιακό.


Το γεγονός ότι η ομάδα της Θεσσαλονίκης νίκησε (1-0) τον Ολυμπιακό οδήγησε τον δεύτερο στο να καταθέσει ένσταση κατά του κύρους του αγώνα και κατά… της προ διετίας θέσης του προέδρου του κ. Σωκράτη Κόκκαλη, όταν έπειτα από την (πρωτόδικη) τιμωρία των Ερυθρολεύκων για επεισόδια των οπαδών τους πριν από την αναμέτρηση με τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη, δήλωνε ότι «τα ματς πρέπει να παίζονται στον αγωνιστικό χώρο». Τώρα ο Ολυμπιακός εφεσίβαλε την πρωτόδικη απόφαση (να επαναληφθεί το ματς) της Πειθαρχικής της Σούπερ Λίγκας, προσφεύγοντας στη δευτεροβάθμια επιτροπή της ΕΠΟ, όπου διεκδικεί στα χαρτιά τους τρεις (χαμένους) βαθμούς από την Καλαμαριά.


* Τινάζει στον αέρα το πρωτάθλημα


Το μόνο σίγουρο είναι ότι η συγκεκριμένη υπόθεση τινάζει το πρωτάθλημα στον αέρα, ανεξάρτητα από την έκβασή της σε δεύτερο βαθμό (η εκδίκαση έχει οριστεί για την ερχόμενη Τετάρτη), καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να συνεχιστούν οι δικαστικές μάχες με προσφυγές ως και στο Ανώτατο Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο της Λωζάνης (CAS). Το πρωτάθλημα έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί στις 13 Απριλίου, ωστόσο δεν αποκλείεται να περάσουν αρκετοί μήνες ωσότου τελεσιδικήσει η εν λόγω υπόθεση!


Η απόφαση της Τριμελούς Πειθαρχικής Επιτροπής της Σούπερ Λίγκας, της οποίας προήδρευσε ο πρόεδρος Πρωτοδικών κ. Βενιζέλος Μουράτογλου με μέλη τους δικηγόρους κκ. Αγγελο Κατσίμπα και Γεράσιμο Παπαγιαννόπουλο, να κάνει δεκτή εν μέρει την ένσταση του Ολυμπιακού διατάζοντας την επανάληψη του αγώνα με την Καλαμαριά, μοιάζει με «σολομώντεια» λύση.


Στο σκεπτικό καταγράφεται ο προβληματισμός των αθλητικών δικαστών για το αν ο συγκεκριμένος κανονισμός μεταγραφών της FIFA είναι «σύμφωνος προς τις θεμελιώδεις διατάξεις του Κοινοτικού Δικαίου και ειδικότερα προς τη ρύθμιση για την ελεύθερη διακίνηση των εργαζομένων, η οποία κατοχυρώνει την ελευθερία του πολίτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης να προσφέρει ελεύθερα τις υπηρεσίες του». Παράλληλα ερμηνεύεται – διαφορετικά απ’ ό,τι θα περίμενε η ΠΑΕ Καλαμαριά – ο δανεισμός του Βάλνερ από τη Φόλκερκ στη Χάμιλτον εκτός μεταγραφικής περιόδου (σ.σ.: ο 26χρονος ποδοσφαιριστής δόθηκε δανεικός τον περασμένο Νοέμβριο), τον οποίο θεωρούν κανονική μεταγραφή.


* Προηγούμενα δεδικασμένα


Ανάλογα περιστατικά είχαν απασχολήσει τον ελληνικό αθλητισμό και στο παρελθόν. Την περίοδο 1997-1998 η ομάδα μπάσκετ γυναικών Απόλλων Πτολεμαΐδας είχε προσφύγει κατά του Σπόρτιγκ επειδή χρησιμοποίησε την Αμερικανίδα Τας Μακ Γουίλιαμς, την οποία είχε αποκτήσει, κατά παράβαση των τότε κανονισμών, μεσούσης της περιόδου από άλλον ευρωπαϊκό σύλλογο. Το Ανώτατο Συμβούλιο Επίλυσης Αθλητικών Διαφορών (ΑΣΕΑΔ) με την υπ’ αριθμ. 100/1999 απόφασή του δέχθηκε ότι η ευθύνη βάραινε εξολοκλήρου την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης, η οποία εξέδωσε δελτίο, το οποίο και ανακλήθηκε χωρίς να τιμωρηθεί ο Σπόρτιγκ ή να χάσει στα χαρτιά το παιχνίδι στο οποίο συμμετείχε η αμερικανίδα μπασκετμπολίστρια. Με ανάλογη απόφαση του ΣτΕ στις αρχές της δεκαετίας του 1980 είχε ανακληθεί το δελτίο του Χουάν (Ρότσα) Μπουμπλή χωρίς να τιμωρηθεί ο Παναθηναϊκός.


Εκπληκτικό είναι ακόμη ότι τα μέλη της Πειθαρχικής Επιτροπής της διοργανώτριας του ελληνικού πρωταθλήματος ενημερώθηκαν για τις αλλαγές στον σχετικό κανονισμό μεταγραφών της FIFA από τον διαδικτυακό τόπο της διεθνούς συνομοσπονδίας, καθώς η μεταφρασμένη έκδοση της ΕΠΟ δεν ήταν ενημερωμένη! Και το ερώτημα που προκύπτει είναι εξαιρετικά απλό: Πώς μπορεί μια ομοσπονδία να κάνει κουμάντο στα του οίκου της, όταν όχι μόνο δεν έχει ενημερώσει τους συλλόγους για τις αλλαγές κανονισμών, αλλά απ’ όσο φαίνεται δεν έχει ούτε η ίδια ιδέα για το τι συμβαίνει;


Κάποια στιγμή θα ερχόταν ένας… Βάλνερ για να βάλει μπουρλότο και να καταδείξει τις αδυναμίες του συστήματος, το οποίο δεν είχε καν την πρόβλεψη τιμωρίας της ΠΑΕ για τη σχετική «παράβαση», όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης! Αν δεχθούμε ότι υπήρξε «παράβαση» με υπαιτιότητα του Απόλλωνα και όχι της ΕΠΟ, που ενέκρινε τη μεταγραφή και εξέδωσε το δελτίο του Αυστριακού.


Τρύπες και στο σύστημα της «μαμάς FIFA»


Η περίπτωση του επιθετικού Αλμπερτ Μεγιόνγκ Ζε είναι το ίδιο μπλεγμένη με αυτή του Ρόμαν Βάλνερ, καθώς ο καμερουνέζος επιθετικός που τον Ιανουάριο του 2007 ενδιέφερε την ΑΕΚ ανήκει στην ισπανική Λεβάντε με την οποία αγωνίστηκε σε ένα ματς της τρέχουσας περιόδου, προτού δοθεί δανεικός στην Αλμπαθέντε. Τον Ιανουάριο δόθηκε πάλι δανεικός στην πορτογαλική Μπελενένσες με την οποία μάλιστα σκοράρισε στην πρώτη συμμετοχή του εναντίον της Ναβάλ. Η Μπελενένσες κινδυνεύει με αφαίρεση 6 βαθμών, καθώς η Ναβάλ κατέθεσε ένσταση για αντικανονική συμμετοχή του Καμερουνέζου.


Η διεθνής ποδοσφαιρική ομοσπονδία (FIFA) ενεπλάκη στην υπόθεση του Ντανιέλ Κουζάν. Ο διεθνής με την Γκαμπόν επιθετικός έπαιξε ένα ματς με τη γαλλική Λανς, προτού τον αποκτήσουν οι Ρέιντζερς αντί 1,5 εκατ. ευρώ. Οταν τον Ιανουάριο ήθελε η Φούλαμ να τον αποκτήσει, συνάντησε την αρνητική απάντηση της FIFA, η οποία υπενθύμισε το σχετικό άρθρο 5 του κανονισμού μεταγραφών.


Αρκετά κοινά στοιχεία με την περίπτωση Βάλνερ έχει και η υπόθεση του ιρλανδού γκολκίπερ Ντέιβιντ Φορντέ, ο οποίος αγωνίστηκε με την Κάρντιφ, στην οποία και ανήκει, αλλά δόθηκε δανεικός στη Λούτον τον περασμένο Αύγουστο (εντός των ορίων της διεθνούς μεταγραφικής περιόδου) και τον Ιανουάριο συμφώνησε με τη σκωτσέζικη Νταντί. Ωστόσο η FIFA «έκοψε» και αυτή τη μεταγραφή. Η Νταντί εφεσίβαλε την απόφαση στηριζόμενη στο καθεστώς που ισχύει στη Βρετανία, σύμφωνα με το οποίο οι δανεισμοί ποδοσφαιριστών δεν θεωρούνται μεταγραφές.


Υπάρχει και η περίπτωση του Αμντί Μουσταφά Φαγιέ, ο οποίος δόθηκε δανεικός από την Τσάρλτον στους Ρέιντζερς, αφού προηγουμένως πρόλαβε να αγωνιστεί σε δύο ματς με την ομάδα του Λονδίνου. Οταν ενδιαφέρθηκε η Μπλάκμπερν να τον αποκτήσει τον Ιανουάριο, η αγγλική ομοσπονδία απευθύνθηκε στη FIFA για την έκδοση δελτίου, ωστόσο πήρε αρνητική απάντηση. Στη συνέχεια όμως εκπρόσωπος της FIFA σημείωσε ότι «ο παίκτης ή η ενδιαφερόμενη ομάδα του μπορεί να απευθυνθεί στο νομικό τμήμα της διεθνούς ομοσπονδίας προκειμένου να εξεταστεί ξεχωριστά η υπόθεσή του» αφήνοντας έτσι ανοιχτό το παράθυρο μεταγραφής. Το γεγονός ότι η FIFA δεν απάντησε ακόμη στη σχετική ερώτηση του ποδοσφαιριστή και των εκπροσώπων του, ανάγκασε τον Φαγιέ να επιστρέψει εσπευσμένα στους Ρέιντζερς, προκειμένου να μη μείνει χωρίς ομάδα μεσούσης της περιόδου.


Συμπέρασμα; Και το σύστημα της «μαμάς FIFA» μπάζει, ανεξαρτήτως αν οι… τρύπες του οφείλονται σε κενά κανονισμών ή είναι γραφειοκρατικού τύπου.