ΒΙΒΛΙΑ

Τα κβάντα είναι… της μόδας

Τurbo, stereo, ολικής αλέσεως, hightech, υγιεινά, βιολογικά, super, πλάσμα. Υπάρχουν κάποιες λέξεις που κατά καιρούς πρέπει να συνοδεύουν ένα προϊόν για να το κάνουν πολύ πιο ευπώλητο. Τurbo αυτοκίνητο, πλάσμα ΤV, καρότα βιολογικά. Αυτά βέβαια είναι θέματα που κάποιοι ικανότατοι άνθρωποι, επιφορτισμένοι με την προώθηση των πωλήσεων, γνωρίζουν πολύ καλύτερα και από τους πιο ειδικούς στα στερεοφωνικά, στην οικολογία, στους τέσσερις τροχούς, στα ψωμιά και στα καρπούζια.

Τurbo, stereo, ολικής αλέσεως, hightech, υγιεινά, βιολογικά, super, πλάσμα. Υπάρχουν κάποιες λέξεις που κατά καιρούς πρέπει να συνοδεύουν ένα προϊόν για να το κάνουν πολύ πιο ευπώλητο. Τurbo αυτοκίνητο, πλάσμα ΤV, καρότα βιολογικά. Αυτά βέβαια είναι θέματα που κάποιοι ικανότατοι άνθρωποι, επιφορτισμένοι με την προώθηση των πωλήσεων, γνωρίζουν πολύ καλύτερα και από τους πιο ειδικούς στα στερεοφωνικά, στην οικολογία, στους τέσσερις τροχούς, στα ψωμιά και στα καρπούζια. Και δείχνουν ότι δεν έχουν καν ανάγκη να συμβουλευτούν αυτούς τους ειδικούς. Κάτι που φαίνεται και από την καινούργια έκφραση της μόδας: «κβαντικό», «κβάντα», «κβαντομηχανικός» + κάτι ακόμη δίπλα. Να τη η «σύνθετη ονομασία» και πώς να τη χρησιμοποιήσετε αποτελεσματικά. Τη βάζετε δίπλα σε λέξεις όπως θεραπεία, θεωρία, επιτυχία, ακόμη και ζευγάρι με τη λέξη μεταφυσική την έχω δει, την προβάλλετε κατάλληλα, δεν αποδεικνύετε κάτι με κάποιο από τα διαθέσιμα μαθηματικά εργαλεία, δεν κάνετε τον κόπο να στείλετε τη σχετική θεωρία σε κάποιο από τα καθιερωμένα επιστημονικά περιοδικά δίνοντας την απλ(ουστευτικ)ή εξήγηση ότι η καθιερωμένη επιστήμη δεν είναι σε θέση να αποδεχθεί τάχα κάτι τόσο ριζοσπαστικό. Και όμως, αγνοώντας όλα αυτά, ο καταναλωτής φαίνεται να πέφτει σε έκσταση. Δεν ήταν τυχαίο που και ο Ράντοβαν Κάρατζιτς, όπως γράφτηκε, λίγο προτού συλληφθεί κέρδιζε τα προς το ζην κάνοντας και αυτός τον θεραπευτή που εφάρμοζε «κβαντικές μεθόδους»! Ούτε ήλθε συμπτωματικά η οικονομική επιτυχία για κάποιους θεραπευτές και «δασκάλους», από την Ινδία κατά κύριο λόγο, όχι και τόσο αμέμπτου διαγωγής, από τον Κρισναμούρτι ως τον Σεντ Μπάμπα, που άρχισαν να γράφουν και να μιλούν για «κβαντομηχανικό σώμα» και «σωματίδια εμπειρίας». Ο κόσμος στην απελπισία του καταφεύγει παντού όπου νομίζει ότι υπάρχει και το πιο μικρό πράγμα για να πιαστεί από αυτό.

Οποιος θέλει να κατατοπιστεί για το τι συμβαίνει με αυτά τα καινούργια «προϊόντα» («φρούτα» τα έλεγαν οι παλαιότεροι), μπορεί να καταφύγει στα σχετικά βιβλία, που είναι αρκετά. Εννοείται ότι δεν μπορούμε να κατακρίνουμε τους εκδότες για το περιεχόμενο των βιβλίων αυτών.

Ισως και να τους χρωστάμε χάρη για το ότι μαθαίνουμε κάτι γύρω από αυτά τα θέματα. Από εκεί και πέρα, αν θελήσουμε και να τα πιστέψουμε, είναι θέμα προσωπικό.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk