Στις 7 Μαρτίου 2004 η κάλπη και ο πρωθυπουργός κ. K. Καραμανλής έστειλαν τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας στο σταυροδρόμι της Αρετής και της Κακίας, με συστάσεις περί σεμνότητας και ταπεινότητας. Δεκαπέντε μήνες μετά, η «επιχείρηση αρετή» έλαβε άδοξο τέλος με τη χαριστική βολή που της έριξε ο κ. Αθ. Χούπης. Από τον περασμένο Σεπτέμβριο δεν πέρασε μήνας που να μη συγκλονιστεί η κοινή γνώμη από σκάνδαλα υπουργών, συνεργατών τους και στελεχών του ευρύτερου δημόσιου τομέα.


Το πρώτο κρούσμα σημειώθηκε στο υπουργείο Τουρισμού, τον περασμένο Σεπτέμβριο, λίγο μετά τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο επιχειρηματίας κ. K. Μαυράκης κατήγγειλε τον κ. Ιωάννη Κεραμιδά, διευθυντή του πολιτικού γραφείου του υφυπουργού Τουρισμού κ. Αν. Λιάσκου, επειδή ζήτησε ανταλλάγματα για να διευθετήσει μια υπόθεσή του. Αν και ο κ. Κεραμιδάς ήταν κομματικό στέλεχος της ΝΔ στην Εύβοια και εκλεγμένος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, η αποπομπή του ανακοινώθηκε πανηγυρικά τέσσερις μήνες μετά τον διορισμό του με διαβεβαιώσεις «για πάταξη κάθε φαινομένου αδιαφάνειας και διαφθοράς άμεσα και εν τη γενέσει του».


Τον ίδιο μήνα παραιτήθηκε και ο πρώην αντιπρόεδρος του ΟΣΕ κ. Σταύρος Απέργης. Κομματικό στέλεχος που ποτέ δεν έκρυψε τις πολιτικές του φιλοδοξίες, επεχείρησε να κατέλθει ως υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στο υπόλοιπο Αττικής, αλλά δεν κατάφερε να πάρει το χρίσμα. Ο υπουργός Μεταφορών κ. M. Λιάπης, που τον γνώριζε από το Ινστιτούτο Δημοκρατίας, τον τοποθέτησε στον ΟΣΕ. Λίγους μήνες μετά ζήτησε την κεφαλή του επί πίνακι, όταν αντελήφθη ότι ο εκλεκτός του εξυπηρετούσε τη μέλλουσα εκλογική του πελατεία υποσχόμενος διορισμούς.


Τον περασμένο Δεκέμβριο, στη διάρκεια της εξεταστικής επιτροπής για τις εξοπλιστικές δαπάνες της προηγούμενης κυβέρνησης, έγινε γνωστό ότι υπήρχαν βιντεοκασέτες στις οποίες παράγοντας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας εμφανιζόταν να έχει ύποπτες συναλλαγές με στέλεχος κρατικής ρωσικής εταιρείας εξοπλισμών, κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης του υπουργού Εθνικής Αμυνας στη Μόσχα. Οι διαρροές «φωτογράφιζαν» τον κ. Αναστάσιο Γκουριώτη, υπεύθυνο Τύπου του υπουργού Εθνικής Αμυνας. Ο κ. Γκουριώτης κατήγγειλε το «παρακράτος», τα «όργανα συκοφαντίας και διαπλοκής» ο σάλος που προκλήθηκε όμως τον οδήγησε εκτός υπουργείου. Μετά την αποπομπή του επέρριψε μερίδιο ευθύνης για τις γνωριμίες του στη Μόσχα στον γενικό γραμματέα του υπουργείου κ. Γ. Ζορμπά.


Τον Μάρτιο, την ημέρα που συζητούνταν στο Ελεγκτικό Συνέδριο η προσφυγή για την αναδρομική επιστροφή των εισφορών του ΛΑΦΚΑ, ο συνταξιούχος που είχε εγείρει τη σχετική αξίωση παραιτήθηκε της προσφυγής, αφήνοντας ξεκρέμαστους 900.000 συνταξιούχους. Προσφεύγων ήταν ο κ. Βασίλης Γούλας, ο οποίος υπηρετούσε ως διευθυντής στο γραφείο του υφυπουργού Οικονομικών Π. Δούκα. H κατακραυγή έκανε εβδομάδες να κοπάσει, οι συνταξιούχοι πέταξαν γιαούρτια στην είσοδο του υπουργείου, ενώ σημειώθηκαν τριβές και στο εσωτερικό της κυβέρνησης απ’ όσους θεωρούσαν ότι επέρχεται ρήξη με τις κοινωνικές ομάδες που ψήφισαν ΝΔ.


Τον Απρίλιο αποκαλύπτεται ότι ο κ. Δημήτρης Μηλιάκος, διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας (ΑΤΕ), κουμπάρος του πρωθυπουργού κ. K. Καραμανλή, από τα σκληρότερα στελέχη της Ρηγίλλης, χρησιμοποιούσε δύο δωρεάν κάρτες που πλήρωνε η ελλειμματική Αγροτική Τράπεζα για τα προσωπικά και οικογενειακά του ψώνια. Μέσα σε δέκα μήνες είχε ξοδέψει περίπου 24.000 ευρώ, εκ των οποίων οι 15.000 ευρώ αφορούν δαπάνες για αγορές προσωπικών ειδών, δικών του και μελών της οικογενείας του, από ηλεκτρικά είδη ως προϊόντα μαναβικής και σουπερμάρκετ, καλλυντικά, πίτσες, ακόμη και τους καφέδες που έπινε στα ραντεβού του. Παρά τον θόρυβο, ο ίδιος δεν θεώρησε ότι έκανε κάτι μεμπτό, αφού όπως είπε μείωσε αυτοβούλως τον μισθό του κατά 10%. Ο κ. Μηλιάκος διατήρησε τη θέση του.


Δεν συνέβη όμως το ίδιο με τον πρόεδρο της ΕΥΔΑΠ κ. Σήφη Γλυνιαδάκη, ο οποίος παραιτήθηκε στα μέσα αυτού του μήνα. Λίγες εβδομάδες νωρίτερα είχε αποκαλυφθεί ότι ο κ. Γλυνιαδάκης είχε αυξήσει μόνος του τις μηνιαίες αποδοχές του από 14.000 σε 17.000 ευρώ και ότι διέθετε δύο εταιρικές κάρτες, με πλαφόν 10.000 ευρώ η καθεμία. Τότε ο Γραμματέας της KE της ΝΔ κ. Ευ. Μεϊμαράκης είχε ζητήσει την παραίτησή του αν οι πληροφορίες ήταν αληθινές. Ο κ. Γλυνιαδάκης είχε απουσιάσει αρκετές ημέρες από την εργασία του επικαλούμενος λόγους υγείας, εν τω μεταξύ όμως βούιξε η αγορά από φήμες ότι είχε συνάψει εν κρυπτώ συμφωνία με την Pepsi για την εμφιάλωση του νερού της ΕΥΔΑΠ. H εκ των υστέρων δήλωσή του ότι θα προκηρύξει διαγωνισμό δεν τον έσωσε από την «παραίτηση».


H νωπή ακόμη υπόθεση του κ. Αθανάσιου Χούπη, υπεύθυνου του Γραφείου Τύπου στο υπουργείο Εσωτερικών και στενού συνεργάτη του κ. Πρ. Παυλόπουλου, αφαίρεσε και τον τελευταίο πέπλο σεμνότητας από τα κυβερνητικά στελέχη, που νοιάστηκαν περισσότερο για τα προνόμια της εξουσίας παρά για το πώς θα κυβερνήσουν.