Να κάνουμε έναν συμβιβασμό εξαρχής. Οσα θα διαβάσετε στις παρακάτω γραμμές δεν προλαβαίνετε να τα ζήσετε το φετινό καλοκαίρι. Μπορείτε μόνο να τα θαυμάσετε σαν καρτ ποστάλ ή, αν ανήκετε στη φυλή των προνοητικών ταξιδευτών, να κρατήσετε σημειώσεις για το επόμενο καλοκαίρι.

Οχι, το ζήτημα δεν είναι οικονομικό, αν και τα περισσότερα από τα ταξίδια που υπόσχονται εμπειρίες βγαλμένες από κάποια κινηματογραφική σεκάνς ή από τη σκηνή μιας λαοπρόβλητης τηλεοπτικής σειράς απαιτούν ένα κάποιο ευμέγεθες κομπόδεμα.

Το πραγματικό ζήτημα έγκειται στο γεγονός πως είναι πια πολύ αργά για να βιώσει κανείς ως το μεδούλι μια εμπειρία από εκείνες που έζησαν λόγου χάρη οι πρωταγωνιστές των τριών κύκλων της τηλεοπτικής σειράς «The White Lotus» του HBO και να καταλύσει σε κάποια από τα ξενοδοχεία της αλυσίδας Four Seasons, των οποίων και μόνο η όψη προκαλεί σιελόρροια – ειδικά στη χρονική στιγμή που οι ελάχιστες ημέρες οι οποίες υπολείπονται για τη θερινή ετήσια άδεια μοιάζουν να αποκτούν διαστάσεις αιωνιότητας.

«The White Lotus Εffect»

Το παράδειγμα του «White Lotus» ή αλλιώς μιας σειράς που υμνεί τα λεγόμενα προβλήματα του Πρώτου Κόσμου, εκείνα που ακολουθούν τους προνομιούχους και τους έχοντες, ακόμα και στην περίοδο του παραθερισμού τους, μόνο τυχαίο δεν είναι. Τα τελευταία χρόνια δεν υπήρξε άλλη τηλεοπτική δημιουργία που να είχε τόσο απτό και ανάγλυφο οικονομικό αποτύπωμα στη διεθνή τουριστική βιομηχανία.

Οταν στα μέσα του 2024 ανακοινώθηκε πως η τρίτη σεζόν της κοσμαγάπητης σειράς θα είναι τοποθετημένη στην Ταϊλάνδη – συγκεκριμένα στο Four Seasons Resort του Κο Σαμούι –, πολλές αεροπορικές εταιρείες, ανάμεσά τους και η φινλανδική Finnair, πρόσθεσαν επιπλέον πτήσεις στα εβδομαδιαία δρομολόγιά τους προς τον εξωτικό προορισμό της Νοτιοανατολικής Ασίας, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της εφαρμογής κρατήσεων Hotels.com οι αναζητήσεις αλλά και οι κρατήσεις ξενοδοχείων στην περιοχή παρουσίασαν αύξηση κατά 40%. Και όλα αυτά μόνο με μία ανακοίνωση.

Στην περίπτωση του «White Lotus», η ιστορία επαναλαμβάνεται – και μάλλον εκλαμβάνεται ως φάρσα μόνο από τους υπευθύνους κρατήσεων των ξενοδοχείων και τους ταξιδιωτικούς πράκτορες που παλεύουν να ικανοποιήσουν τη μαζική ταξιδιωτική φαντασίωση που γεννήθηκε μέσα από τα επεισόδια της σειράς. Η ίδια η Four Seasons παραδέχθηκε ότι μετά την προβολή των δύο πρώτων σεζόν τα ξενοδοχεία της στη Χαβάη (Four Seasons Resort Maui at Wailea) και την Ταορμίνα της Σικελίας (San Domenico Palace) αντίστοιχα κλήθηκαν να διαχειριστούν δεκαπλάσιο αριθμό κρατήσεων από το συνηθισμένο.

Ταξιδιωτικά ελιξίρια

Ειδικά για τη Σικελία και το μοναστήρι του 14ου αιώνα που μετατράπηκε υποδειγματικά σε μία από τις πιο ινσταγκραμικές εστίες φιλοξενίας στον κόσμο, τη ζήτηση επιβεβαιώνουν και οι μετρήσεις του αμερικανικού ταξιδιωτικού πρακτορείου Virtuoso – πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο με ειδίκευση στις luxury αποδράσεις. Αμέσως μετά το φινάλε του δεύτερου κύκλου, το ενδιαφέρον για το νησί του ιταλικού Νότου εκτοξεύθηκε σε δημοφιλία, όπως και οι κρατήσεις που σημείωσαν γεωμετρική αύξηση κατά 424%.

Η Four Seasons, στα τρία ξενοδοχεία της οποίας έχουν γίνει αποκλειστικά τα γυρίσµατα της σειράς, φυσικά και επέλεξε να κεφαλαιοποιήσει το buzz και τη διάθεση των ταξιδιωτών να ζήσουν όπως οι αγαπημένοι τους τηλεοπτικοί ήρωες. Στις αρχές της χρονιάς ανακοίνωσε τη διάθεση ενός πακέτου διακοπών και wellness για μόλις 48 εκλεκτούς, οι οποίοι με αντίτιμο 188.000 δολάρια κατ’ άτομο θα μπορούσαν να καταλύσουν σε οκτώ από τα ξενοδοχεία της αλυσίδας – συμπεριλαμβανομένων εκείνων σε Μάουι, Ταορμίνα και Κο Σαμούι – και να βιώσουν προφανώς μια ανεπανάληπτη 20ήμερη εμπειρία.

Σημειώνεται ότι τα ταξίδια α λα «White Lotus» είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με ευζωιστικές παροχές και απολαύσεις, επικουρώντας την ήδη αναπτυσσόμενη με φρενήρη ρυθμό αγορά του well-being, η αξία της οποίας παγκοσμίως υπολογίζεται σήμερα σε 1,8 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Από τη «Μελωδία της Ευτυχίας» στο «Game of Thrones»

Ομως το «White Lotus Εffect», όπως περιγράφεται το φαινόμενο από τον παγκόσμιο Τύπο και την ταξιδιωτική βιομηχανία, δεν είναι μια καινούργια ιστορία. Γιγαντώνεται ωστόσο από τη διείσδυση που έχουν πλέον οι τηλεοπτικές σειρές και οι κινηματογραφικές ταινίες μέσα από τη διάδοση του streaming και βέβαια από τα κοινωνικά δίκτυα.

Η έρευνα Unpack 2024 της ταξιδιωτικής σελίδας Expedia επισήμανε πως 50% των ταξιδιωτών πλέον επιλέγουν τον επόμενο προορισμό διακοπών τους βάσει της μυθοπλασίας που παρακολουθούν. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας έρευνας, οι κορυφαίοι προορισμοί «set-jetting», όπως ονομάζεται η τάση να βρίσκεται κανείς στο σετ, δηλαδή στον τόπο όπου γυρίζεται μια σειρά ή ένα φιλμ, για το 2025 είναι η Ταϊλάνδη λόγω του «White Lotus», η Μάλτα χάρη στο πρόσφατο sequel του «Μονομάχου», το Παρίσι και η Σεούλ χάρη στην τέταρτη σεζόν του «Emily in Paris» και τη δεύτερη (και επικείμενη τρίτη) του «Squid Game» αντίστοιχα, η Νέα Υόρκη για το «And Just Like That…», το Εθνικό Πάρκο Γέλοουστοουν, οι Πολιτείες Μοντάνα και Γουαϊόμινγκ για το «Yellowstone», αλλά και το Ντουμπάι εξαιτίας της επιτυχίας του «The Real Housewives of Dubai».

Φυσικά, πάντα υπάρχουν και οι σταθερές αξίες στο παράλληλο ταξιδιωτικό σύμπαν του set-jetting. Μπορεί τα πλήθη να μη σπεύδουν πια μαζικά στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας, όπως συνέβη δηλαδή τη δεκαετία του ’60, έπειτα από την προβολή της «Μελωδίας της Ευτυχίας» (1965), όμως τα ταξίδια-εμπειρίες όπου μπορεί κάποιος να βαδίσει λόγου χάρη στα μονοπάτια της Μέσης Γης, δηλαδή στη Νέα Ζηλανδία, όπου γυρίστηκε η τριλογία του «Αρχοντα των Δαχτυλιδιών» και του «Χόμπιτ», ή να βγει στο κατόπι δεινοσαύρων με φόντο τη Χαβάη, όπου κινηματογραφήθηκε το «Jurassic Park», ζουν και βασιλεύουν.

Ανεξίτηλη παραμένει και η επίδραση του «Game of Thrones», μιας σειράς που καταγράφηκε ως φαινόμενο όχι μόνο για την τηλεόραση αλλά και για την τουριστική βιομηχανία. Ο ταξιδιωτικός ιστότοπος TripAdvisor κατέγραψε το συνεχιζόμενο ενδιαφέρον εντοπίζοντας 107 διαφορετικές θεματικές περιηγήσεις σε Ισλανδία, Κροατία και Ιρλανδία, οι οποίες υπολογίζεται ότι μέχρι στιγμής έχουν αποδώσει περισσότερα από 50 εκατομμύρια δολάρια στις τοπικές οικονομίες. Πιο κερδισμένη οικονομικά – αλλά μάλλον λαβωμένη λόγω του υπερτουρισμού – από όλες τις τοποθεσίες του «GoT» φέρεται να είναι η Κροατία, στην οποία η σειρά επικής φαντασίας απέδωσε περισσότερα από 20 εκατομμύρια δολάρια.

Πάντως, ακόμα και λιγότερο λαοφιλείς και συζητημένες τηλεοπτικές παραγωγές έχουν πλέον βρει το ταξιδιωτικό ισοδύναμό τους. Στην ιστοσελίδα του βρετανικού ταξιδιωτικού πρακτορείου Black Tomato, που ειδικεύεται στο να πουλά με το αζημίωτο τέτοιες εμπειρίες, μπορεί κανείς να ζήσει για επτά ημέρες ως Τομ Ρίπλεϊ στην Ιταλία, ως κόμης του Γκράνθαμ του «Downton Abbey» σε μια περιήγηση στις αγγλικές εξοχές ή ακόμα και ως Πάπας Πίος ΙΓ’ (από το «Young Pope» του Πάολο Σορεντίνο) στα τρίσβαθα του Βατικανού. Φύγαμε;