Από τότε που ξεκίνησαν οι συγκρούσεις μεταξύ Ιράν και Ισραήλ , φαίνεται πως η σύγκρουση δεν παρέμεινε στο πεδίο της μάχης, αλλά επεκτάθηκε και στο διαδίκτυο. Μεγάλος όγκος παραπληροφόρησης διαχέεται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στα social media, και από τις δύο πλευρές. Οπτικοακουστικό υλικό από παλαιότερους πολέμους εμφανίζεται ως νέο, ενώ πρόκειται για προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης (AI) και παρουσιάζεται ως αληθινό, σύμφωνα με δημοσίευμα της DW, το οποίο εντόπισε πολλά από αυτά.

Τα βίντεο από το Ιράκ στο Ιράν

Βίντεο στο TikTok παρουσιάζουν «τους ανελέητους βομβαρδισμούς του Ισραήλ προς την Τεχεράνη». Ωστόσο, όπως δείχνει το fact checking της DW, με την αντίστροφη αναζήτηση, προβάλλει βομβαρδισμούς που είναι από τον πόλεμο στο Ιράκ. Πιο συγκεκριμένα, το εν λόγω υλικό έδειχνε τα αμερικανικά πλήγματα στη Βαγδάτη το 2003.

Ωστόσο, παρόμοιες εικόνες εμφανίζονται  και σε άλλες πλατφόρμες. Διάφοροι χρήστες του διαδικτύου προσπάθησαν να επιβεβαιώσουν την αξιοπιστία του βίντεο μέσω του X. Οι χρήστες αναζήτησαν την αλήθεια μέσα από το chatbot του πρώην Twitter, Grok. Αναλυτικότερα, ζήτησαν από το Grok να χρονολογήσει το οπτικοακουστικό υλικό, όμως αυτό έδειχνε ότι δεν μπορούσε να απαντήσει με βεβαιότητα από ποιον πόλεμο προερχόταν το ντοκουμέντο.

Η αληθινή εικόνα της AI

Παράλληλα, τα παραδείγματα από AI βίντεο είναι πολλά. Παραδείγματος χάριν, υπάρχουν εικόνες από το «κατεστραμμένο Τελ Αβίβ μετά από αεροπορική επίθεση της Τεχεράνης». Όμως, παρακολουθώντας κάποιος καλύτερα τα βίντεο βλέπει στα κτίρια να είναι προς αντίθετες κατευθύνσεις ή πολύ κοντινές, ενώ ο ήλιος είναι πολύ μακριά. Με μια πιο προσεκτική ματιά, φαίνονται αυτοκίνητα να συγχωνεύονται.

Πολλές φορές τέτοια ντοκουμέντα τυγχάνει να συλλέγονται και να αναπαράγονται και από μεγάλα ειδησεογραφικά μέσα. Το εν λόγω βίντεο είχε δημοσιευτεί και από το ενημερωτικό μέσο «Tehran Times».

Πώς μπορεί κάποιος να καταλάβει αν ένα βίντεο είναι ψεύτικο;

Ειδικοί αναλυτές αναφέρουν πως όταν ένα βίντεο είναι αποτέλεσμα της AI, δεν ξεπερνάει τη διάρκεια των 10 δευτερολέπτων, όταν έχει μία ακολουθία. Όταν τα πλάνα εναλλάσσονται και πάλι το κάθε πλάνο δεν ξεπερνάει τα δέκα δευτερόλεπτα, και πάλι, είναι πολύ πιθανό να είναι προϊόν της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης.

Ωστόσο, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να κρίνει κανείς με γυμνό μάτι, εάν ένα βίντεο δημιουργείται από τεχνητή νοημοσύνη. Τα εργαλεία έχουν γίνει όλο και καλύτερα στη δημιουργία ρεαλιστικών ντοκουμέντων.

Σε περίπτωση αμφιβολίας, η υψηλότερη ανάλυση του βίντεο μπορεί να δείξει αν είναι αληθινό. Όσοι επιθυμούν την παραπληροφόρηση του κοινού, τείνουν να χρησιμοποιούν μείωση κλίμακας. Με αυτόν τον τρόπο, καταφέρνουν να κρύψουν ό,τι φαίνεται «λάθος», ή μπορεί να «προδίδει» την επεξεργασία. Οι οπτικές ασυνέπειες είναι πολύ πιο δύσκολο να εντοπιστούν σε ένα κοκκώδες βίντεο.

Η κακή ποιότητα βίντεο μπορεί επίσης να υποδηλώνει ότι ένα κλιπ έχει ληφθεί και μεταφορτωθεί πολλές φορές. Αυτό συνήθως έχει ως αποτέλεσμα χαμηλότερη ποιότητα βίντεο. Σε αυτήν την περίπτωση, το αρχικό βίντεο που δημοσιεύτηκε έχει καλύτερη ανάλυση από τις άλλες εκδόσεις.

Όσον αφορά, τις εικόνες από προηγούμενες συρράξεις, μόνο μέσω της αντίστροφης αναζήτησης, μπορεί να αποδειχτεί η αλήθεια.