Tο νέο Πωλητήριο καθώς και η αποκατεστημένη διαδρομή στη βόρεια πλαγιά της Ακρόπολης, αποδόθηκαν στους επισκέπτες του αρχαιολογικού χώρου Ακροπόλεως. Η απόδοση αυτών των χώρων σηματοδοτεί μια νέα εμπειρία εξερεύνησης και προσβασιμότητας στον Ιερό Βράχο, καθώς οι περιοχές αυτές παρέμεναν κλειστές για δεκαετίες.

Τι πρέπει να γνωρίζουν όσοι επιθυμούν να επισκεφτούν το Πωλητήριο και τις νέες διαδρομές στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης;

Νέες διαδρομές και μνημεία

Το Πωλητήριο, έργο του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων, αποτελεί μια λειτουργική προσθήκη στον αρχαιολογικό χώρο και πληροί αυστηρούς κατασκευαστικούς κανόνες για τη διατήρηση της αρμονίας με τον περιβάλλοντα χώρο. Οι επισκέπτες θα βρουν αναμνηστικά δώρα, ακριβή αντίγραφα, ευπώλητα αντικείμενα από τα ευρήματα στον αρχαιολογικό χώρο. Παράλληλα, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, που έχει στην αρμοδιότητά της και την διαχείριση της Ακροπόλεως, διαμόρφωσε το πλάτωμα μπροστά από το πωλητήριο και στα νότια του Αρείου Πάγου, ώστε η όλη εικόνα να είναι συμβατή με τις διαδρομές, που έχουν δημιουργηθεί στην Ακρόπολη. Επίσης, ο επισκέπτης μπορεί τώρα να περπατήσει στα βορειοδυτικά του Αρείου Πάγου προς την οδό Αποστόλου Παύλου καθώς ο πευκόφυτος και ελαιόφυτος χώρος έχει καθαριστεί.

Νέο Πωλητήριο αρχαιολογικού χώρου Ακρόπολης @InTime Sports

Ανοιχτή είναι πλέον και η διαδρομή στη Βόρεια Κλιτύ, στα ριζά του Βράχου της Ακρόπολης, όπου αναπτύχθηκαν λατρείες αφιερωμένες στη γονιμότητα και τη βλάστηση, που τελούνταν σε υπαίθρια ιερά και σπηλαιώδη ανοίγματα του βράχου. Η διαδρομή οδηγεί σε σημαντικά μνημεία, όπως η Κλεψύδρα, τα ιερά σπήλαια αφιερωμένα στη λατρεία του Απόλλωνος, του Διός και του Πανός, η απόληξη της οδού των Παναθηναίων, το ιερό της Αφροδίτης και του Έρωτα.

@InTime Sports

Τα μνημεία βρίσκονται κατά μήκος του Περιπάτου, της περιφερειακής οδού των υπωρειών της Ακρόπολης, μήκους περίπου 1100 μέτρων, κατά πώς μαρτυρά χαραγμένη στην επιφάνεια του φυσικού βράχου επιγραφή του 4ου π.Χ. αιώνα. Όπως σημειώνει ο αρχαιολόγος Βασίλης Μπάρκας στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, σε μικρή απόσταση κάτω από τη βορειοανατολική γωνία του Ερεχθείου εντοπίστηκαν δύο λαξευμένες στο βράχο επιγραφές, βάση των οποίων ταυτίστηκε το Ιερό της Αφροδίτης και του Έρωτα. Πρόκειται για υπαίθριο ιερό με κόγχες για την ένθεση αναθηματικών αναγλύφων και επιγραφών. Από τα ανατολικά του βράχου με την επιγραφή του Περιπάτου, ξεκινά μια φυσική ατραπός, η Βορειοανατολική άνοδος, που διαμορφώθηκε κατά τα μυκηναϊκά χρόνια. Ήρθαν επίσης στο φως δύο δευτερεύοντα ιερά, το λεγόμενο ανατολικό και το λεγόμενο μέσο, χωρίς όμως να είναι εφικτή η ταύτισή τους.

Στο μέχρι και πρόσφατα θεωρούμενο σπήλαιο της Αγλαύρου, αποκαλύφθηκε σε βάθος 40 μέτρων από την κορυφή του βράχου, η μυκηναϊκή κρήνη. Το 1972, ενεπίγραφη στήλη που βρήκε ο Γ. Δοντάς στην Ανατολική κλιτύ, όρισε στο σημείο εκείνο το Αγλαύρειο. Το ανώτερο τμήμα της ανόδου, αποτελούσε τη μυστική δίοδο των Αρρηφόρων, υπάρχουν όμως και νεώτερες μετασκευές της εποχής των Φράγκων ή των Τούρκων. Στα δυτικά βρίσκεται ο χώρος των Ιερών Σπηλαίων, ο οποίος πιθανόν συνδεόταν με το σπήλαιο με τη μυκηναϊκή κρήνη μέσω σήραγγας στον βράχο. Το ανατολικότερο σπήλαιο ήταν αφιερωμένο στον Πάνα, του οποίου η λατρεία καθιερώθηκε στην Αθήνα το 490 π.Χ. μετά τη μάχη του Μαραθώνα. Το αμέσως επόμενο χάσμα ταυτίστηκε με το Ιερό του Διός Ολυμπίου που ήταν σε χρήση κυρίως από τον 5ο π.Χ. αιώνα. Η χρήση του Σπηλαίου του Απόλλωνα ανάγεται στην Ύστερη Εποχή του Χαλκού (13ος π.Χ. αιώνας).

Τα Ιερά βρίσκονταν εντός των ορίων του λεγόμενου Πελαργικού τείχους που υψώθηκε κατά τις εργασίες της πρώτης οχύρωσης της Ακρόπολης. Ο χαρακτηρισμός του το συνέδεε με τους Πελασγούς που ήταν εγκατεστημένοι κάτω από την Ακρόπολη. Εκτός από την οχύρωση που παρείχε το Πελαργικό, είχε ως στόχο να συμπεριλάβει τις γνωστές πηγές πόσιμου νερού, όπως την Κλεψύδρα στη Βόρεια κλιτύ.

Στα πρώιμα ιστορικά χρόνια υπήρχε στη θέση αυτή μια φυσική πηγή, γνωστή και με την ονομασία Εμπεδώ. Εδώ κατασκευάστηκε επί Κίμωνα το πρώτο κρηναίο οικοδόμημα (490-460 π.Χ.). Στα βόρεια και ανατολικά διαμορφώθηκε η σωζόμενη Αυλή. Ριζικές αναμορφώσεις έγιναν από τον 1ο μ.Χ. αιώνα και εξής λόγω διαδοχικών κατολισθήσεων του βράχου. Στο σημείο μπροστά από την Αυλή της Κλεψύδρας συναντάται ο Περίπατος με την Παναθηναϊκή και τη Μεσαιωνική οδό. Η Παναθηναϊκή οδός ξεκινούσε από το Δίπυλο και κατέληγε στην Ακρόπολη. Το τμήμα της οδού στη Βόρεια κλιτύ, δυτικά του οποίου διατηρούνται λείψανα τουρκικών οικιών αποτελεί μέρος μιας κλιμακωτής κατασκευής του 1ου μ.Χ. αιώνα.

Η μεσαιωνική οδός οδηγεί στα ανατολικά στο ναό του Αγίου Νικολάου ή Σεραφείμ. Κτίστηκε πιθανότατα την πρώτη περίοδο της τουρκοκρατίας (1458-1687). Την εποχή που χτίζεται το τείχος της Υπαπαντής, τον 18ο μ.Χ. αιώνα, ένα τμήμα του τείχους εφάπτεται στο ναό και τον μετατρέπει σε προμαχώνα.