Πριν από περίπου πέντε μέρες, στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, μία γυναίκα που παρουσίασε αστάθεια και έντονη ζάλη, λόγω υπογλυκαιμικού σοκ, έπρεπε να κατέβει στην είσοδο προκειμένου να της παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες και να καθίσει σε δροσερό – σκιερό μέρος.

Δυστυχώς, αυτό δεν ήταν δυνατόν, διότι ο πολυδιαφημισμένος νέος ανελκυστήρας, ο οποίος είχε εγκαινιαστεί από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, πριν από περίπου τέσσερα χρόνια και συγκεκριμένα στις 3 Δεκεμβρίου του 2020 – Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (σ.σ. η επιλογή της ημέρας ήταν συμβολική), δεν λειτουργεί λόγω σοβαρών τεχνικών προβλημάτων.

Οι συνεχείς βλάβες και οι κλήσεις στην Πυροσβεστική

Στην περίπτωση της γυναίκας, εκλήθη κατεπειγόντως η Πυροσβεστική. Το ίδιο, ωστόσο, συμβαίνει τον τελευταίο μήνα και με άλλες περιπτώσεις ατόμων που είτε ασθενούν ευρισκόμενοι στον αρχαιολογικό χώρο, είτε πάσχουν από κινητική αναπηρία, ανεβαίνουν κάνοντας χρήση του ανελκυστήρα και μέχρι να ολοκληρώσουν την ξενάγηση και να κατέλθουν, αυτός έχει πάθει βλάβη.

Λόγω του χαλασμένου ανελκυστήρα άτομα που αντιμετωπίζουν κινητικές δυσκολίες περιμένουν τη βοήθεια της Πυροσβεστικής Πηγή: Ομοσπονδία Ξεναγών Ελλάδος.

Εάν η βλάβη συμβεί μέχρι τις 3 το μεσημέρι, ώρες κατά τις οποίες υπάρχει συντηρητής στο χώρο, ενδέχεται να επιδιορθωθεί (εξαρτάται από τη ζημιά). Διαφορετικά, καλείται η Πυροσβεστική, για να… απεγκλωβίσει όσους ασθενήσουν ή πάσχουν από κινητικά προβλήματα.

Μετ’ εμποδίων γίνεται η πρόσβαση στον αρχαιολογικό χώρο για όσα άτομα αντιμετωπίζουν κινητικές δυσκολίες. Πηγή: Πηγή: Ομοσπονδία Ξεναγών Ελλάδος.

Ουρές έξω από τις τουαλέτες

Την ίδια στιγμή, μεγάλες ουρές σχηματίζονται έξω από τις τουαλέτες που βρίσκονται πριν από την είσοδο στον αρχαιολογικό χώρο, καθώς από τις δέκα λειτουργούν δύο – τρεις, ενώ εκείνες που βρίσκονται εντός του αρχαιολογικού χώρου, στο παλιό μουσείο, δεν λειτουργούν λόγω εργασιών. Για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών, τοποθετήθηκαν πέντε χημικές τουαλέτες πλησίον της γκαρνταρόμπας, οι οποίες – όπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι – δεν καθαρίζονται επαρκώς.

Το σημείο όπου τοποθετήθηκαν χημικές τουαλέτες. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι δεν καθαρίζονται επαρκώς, ενώ σε καμία περίπτωση η εικόνα αυτή δεν είναι τιμητική για τον αρχαιολογικό χώρο. Πηγή: Σωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών.

Κι όλα αυτά συμβαίνουν σε ένα από τα εμβληματικά αρχαία μνημεία του κόσμου, τον Παρθενώνα, τη στιγμή που η Αθήνα βρίσκεται στο επίκεντρο του παγκόσμιου τουριστικού ενδιαφέροντος. Γεγονός που οδήγησε την κυβέρνηση να αυξήσει, από 1η Απριλίου 2025, το αντίτιμο του εισιτηρίου στα 30 ευρώ από 20 ευρώ που ίσχυε μέχρι τότε.

Χιλιάδες τουρίστες από όλο τον κόσμο συρρέουν καθημερινά στην Ακρόπολη και στέκονται ώρες επί ωρών όρθιοι, αδιαμαρτύρητα, μέχρι να φθάσουν στον Ιερό Βράχο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις εργαζομένων και ξεναγών, από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ, επισκέπτονται τον αρχαιολογικό χώρο περίπου 12.000 άτομα.

«Τα πρωινά γίνεται πανικός. Όταν έχουμε αφίξεις με κρουαζιερόπλοια, μπορεί να έχουμε και περισσότερους επισκέπτες μέσα στην ημέρα», αναφέρει στο Βήμα η Τζέμμα Οικονομοπούλου, Πρόεδρος του ΔΣ του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών. Αν μη τι άλλο, έναν ανελκυστήρα για μια δύσκολη ώρα και μια τουαλέτα… της προκοπής, τα δικαιούνται.

Πηγή: Σωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών.

«Εφιάλτης» η επίσκεψη στην Ακρόπολη

«Πολύ στεναχωριέμαι που το λέω, αλλά η επίσκεψη στην Ακρόπολη έχει καταντήσει εφιάλτης. Το αναβατόριο, το οποίο είχε πολυδιαφημιστεί όταν εγκαινιάστηκε, δεν λειτουργεί, δημιουργώντας πολλά προβλήματα σε ανθρώπους με αναπηρίες και προβλήματα υγείας. Αρχικά είχαν πει ότι δεν θα λειτουργεί έως τις 6 Μαΐου. Μετά είπαν ότι δεν θα λειτουργεί μέχρι τις 12 Μαΐου και από προχθές, την Κυριακή, συζητείται ότι θα βρίσκεται για αρκετό καιρό ακόμη εκτός λειτουργίας, λόγω σοβαρού τεχνικού προβλήματος. Οι τουρίστες δεν είναι ενήμεροι γι’ αυτό το πρόβλημα, αφού όσοι επισκέπτονται το site της Ακρόπολης διαβάζουν ότι υπάρχει ανελκυστήρας», καταγγέλλει η κυρία Οικονομοπούλου.

Εργασίες στην κεντρική είσοδο. Πηγή: Σωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών.

Πίσω από λαμαρίνες «κρύβεται» ο Άρειος Πάγος

Στο μεταξύ, ένα από τα σημαντικότερα μνημεία, ο Αρειος Πάγος, δηλαδή ο βραχώδης λόφος που χρησιμοποιούσαν ως δικαστήριο οι ολύμπιοι θεοί, είναι καλυμμένος με… λαμαρίνες. Οι εργασίες ξεκίνησαν πέρυσι για την κατασκευή νέου πωλητηρίου και ακόμη το έργο δεν έχει παραδοθεί.

«Είναι ένα σημαντικό κομμάτι του προσκυνηματικού τουρισμού επειδή είχε επισκεφθεί τον Άρειο Πάγο ο Απόστολος Παύλος. Είμαι με ένα γκρουπ 80 ατόμων που ακολουθούν τα βήματα του Αποστόλου Παύλου ανά την Ελλάδα. Σήμερα, θέλουν να επισκεφθούν τον Άρειο Πάγο. Πως θα τον δουν; Αναγκαζόμαστε να σκαρφαλώνουμε σαν τα κατσίκια για να δουν οι επισκέπτες το μνημείο από απόσταση. Αν γίνει κάποιο ατύχημα, θα κάνω μήνυση. Είμαι αποφασισμένος», λέει με οργή ο επί 44 χρόνια ξεναγός και πρώην Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ξεναγών Ελλάδος, Κρίτων Πιπέρας.

Η δυσλειτουργική και διόλου τιμητική κατάσταση των εγκαταστάσεων του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης απασχόλησε χθες τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων, έπειτα από σχετική αναφορά του επικεφαλής της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη», πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Ζαχαριάδη.

Λαμαρίνες κρύβουν τον Άρειο Πάγο. Πηγή: Σωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών.

Προβλήματα και στους Δελφούς

Αντίστοιχα προβλήματα συναντούν οι επισκέπτες και σε άλλους αρχαιολογικούς χώρους. Σύμφωνα με την κυρία Οικονομοπούλου, στους Δελφούς και στην Αρχαία Ολυμπία οι τουαλέτες άλλες υπολειτουργούν, άλλες είναι σε κακή κατάσταση. «Στη δε Ολυμπία», σημειώνει, «οι καινούργιες είναι στο τέλος του αρχαιολογικού χώρου. Αν θέλει κανείς να επισκεφθεί την τουαλέτα πριν την ξενάγηση, δεν έχει τη δυνατότητα».

Επίσης, τόσο η κυρία Οικονομοπούλου όσο και ο κ. Πιπέρας καταγγέλλουν ότι πρόκειται να κοπούν 10 κυπαρίσσια στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών για την κατασκευή πωλητηρίου.

«Σε εκείνο το σημείο, στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών», αναφέρουν, «ξαπόσταιναν οι επισκέπτες μετά την ξενάγηση. Τώρα, τον έχουν κλείσει με λαμαρίνες και μάθαμε ότι πρόκειται να κόψουν τα κυπαρίσσια για να κατασκευάσουν πωλητήριο».