Το Πάσχα, κάθε σπίτι μοσχοβολάει βούτυρο, μαχλέπι και μαστίχα. Κουλουράκια, τσουρέκια, γαλατόπιτες και άλλα παραδοσιακά γλυκά στρώνονται στο τραπέζι της Λαμπρής για να ολοκληρώσουν το μεγάλο φαγοπότι. Υπάρχουν, όμως, και τα παιδιά, η φαντασία των οποίων τρέχει απαιτώντας πιο ευφάνταστες δημιουργίες με μπόλικη σοκολάτα και χρώματα. Ικανοποιώντας τη φαντασία αυτή, η Νάντια Πολυζώη δημιουργεί 4 ονειρεμένα γλυκά, στα οποία κανένας, μικρός ή μεγάλος, δεν θα μπορέσει να αντισταθεί. 4 γλυκά, που μοιάζουν βγαλμένα από κάποιο παιδικό, πασχαλινό παραμύθι.

Tart cake

Φωτό: Χρήστος Καββουρης

Χρόνος προετοιμασίας: 50΄

Χρόνος ψησίματος: 25΄

Βαθμός δυσκολίας: *

Υλικά για 8 μερίδες

Για το μπισκότο

  •  170 γρ. βούτυρο μαλακό σε θερμοκρασία δωματίου
  •  60 γρ. άχνη ζάχαρη
  •  180 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για τη βουτυρόκρεμα

  •  225 γρ. βούτυρο
  •  480 γρ. άχνη ζάχαρη κοσκινισμένη
  •  1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  •  1 κ.γ. χυμό λεμονιού
  •  1/2 κ.γ. αλάτι

Εκτέλεση

  1. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το βούτυρο (170 γρ.), τη ζάχαρη και το αλεύρι μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη. Την τυλίγουμε σε μεμβράνη κουζίνας και την αφήνουμε στο ψυγείο για 10 λεπτά. Στη συνέχεια, τη μεταφέρουμε σε αντικολλητικό χαρτί και την ανοίγουμε με τη βοήθεια του πλάστη σε χοντρό φύλλο πάχους περίπου 1 εκ. Χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο κουπ πατ δίνουμε στο φύλλο στρογγυλό σχήμα και αφαιρούμε προσεκτικά με ένα μαχαίρι την περιττή ζύμη περιμετρικά.
  2. Μεταφέρουμε το στρογγυλό φύλλο με το αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 150°C, για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να ροδίσει το μπισκότο. Επαναλαμβάνουμε την ίδια ακριβώς διαδικασία και με την υπόλοιπη ζύμη, φτιάχνοντας ένα δεύτερο μπισκότο. Αφήνουμε τα μπισκότα να κρυώσουν πολύ καλά στα ταψιά τους προτού τα μεταφέρουμε γιατί, όσο είναι ζεστά, είναι πολύ μαλακά και υπάρχει κίνδυνος να σπάσουν.
  3. Στο μεταξύ, χτυπάμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο, τη ζάχαρη, τη βανίλια και το αλάτι για 5 λεπτά. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και συνεχίζουμε το χτύπημα για 2 λεπτά ακόμα, μέχρι να αφρατέψει το μείγμα. Μεταφέρουμε τη βουτυρόκρεμα σε κορνέ ζαχαροπλαστικής.
  4. Σερβίρουμε το ένα μπισκότο σε πιατέλα και, με τη βοήθεια του κορνέ, το καλύπτουμε με βουτυρόκρεμα, δημιουργώντας μεγάλες ροζέτες. Ακουμπάμε από πάνω το δεύτερο μπισκότο, το οποίο καλύπουμε επίσης με βουτυρόκρεμα. Στολίζουμε την τούρτα με πασχαλινά διακοσμητικά της αρεσκείας μας και τη διατηρούμε σε κλειστό δοχείο μέχρι και μία εβδομάδα.

Μυστικό: Για να δώσουμε το επιθυμητό σχήμα στα μπισκότα, χρησιμοποιούμε μεγάλα κουπ πατ ή τσέρκια που υπάρχουν στο εμπόριο. Μπορούμε, όμως, να φτιάξουμε και μόνοι μας το σχήμα που θέλουμε με ένα χαρτόνι. Στη συνέχεια, κόβουμε τη ζύμη με οδηγό το χαρτόνι μας.

Chocolate chip cookies

Φωτό: Χρήστος Καββουρης

Χρόνος προετοιμασίας: 30΄

Χρόνος αναμονής: 3-12 ώρες

Χρόνος ψησίματος: 14΄

Βαθμός δυσκολίας: *

Υλικά για 15-20 τμχ.

  •  280 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  •  1 κ.γ. μαγειρική σόδα
  •  1½ κ.γ. κορν φλάουρ
  •  1/2 κ.γ. αλάτι
  •  170 γρ. βούτυρο λιωμένο και κρύο
  •  150 γρ. λευκή ζάχαρη
  •  100 γρ. καστανή ζάχαρη
  •  1 μεγάλο αβγό + 1 κρόκο επιπλέον
  •  2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  •  225 γρ. κουβερτούρα σε σταγόνες ή σε μικρά κομμάτια
  •  Πασχαλινά σοκολατάκια και κουφετάκια για τη διακόσμηση

Εκτέλεση 

  1. Αναμειγνύουμε σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι, τη σόδα, το κορν φλάουρ και το αλάτι. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε πολύ καλά με το σύρμα το λιωμένο βούτυρο και τη ζάχαρη (λευκή και καστανή). Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε το αβγό, τον κρόκο και τη βανίλια.
  2. Ενσωματώνουμε στο υγρό μείγμα τα στερεά υλικά, ανακατεύοντας με μια μαρίζ μέχρι να ομογενοποιηθούν. Τέλος, ρίχνουμε τις σταγόνες σοκολάτας. Τυλίγουμε τη ζύμη σε μεμβράνη και την τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες ή, ιδανικά, για όλο το βράδυ.
  3. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και τη χωρίζουμε σε μπαλάκια των 60 γρ. περίπου. Τα αραδιάζουμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί αφήνοντας αρκετή απόσταση μεταξύ τους γιατί απλώνουν αρκετά και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 165°C, για 14 λεπτά.
  4. Αφήνουμε τα μπισκότα να κρυώσουν στο ταψί για 10 λεπτά προτού τα μεταφέρουμε σε πιατέλα. Τέλος, τα στολίζουμε με πασχαλινά σοκολατάκια και κουφετάκια της αρεσκείας μας.

Easter egg cheesecake

Φωτό: Χρήστος Καββουρης

Χρόνος προετοιμασίας: 20΄

Χρόνος αναμονής: 2 ώρες

Βαθμός δυσκολίας: *

Υλικά για 6 μερίδες

  •  1 μεγάλο σοκολατένιο αβγό (150 γρ.)
  •  235 γρ. τυρί κρέμα
  •  60 γρ. μπισκότα τύπου digestive + λίγα επιπλέον για το γαρνίρισμα
  •  40 γρ. άχνη ζάχαρη
  •  25 γρ. βούτυρο λιωμένο
  •  95 ml κρέμα γάλακτος
  •  Κουβερτούρα λιωμένη για το γαρνίρισμα
  •  Πασχαλινά σοκολατάκια για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση 

  1. Με μεγάλη προσοχή χαράζουμε περιμετρικά με ένα μαχαίρι το σοκολατένιο αβγό και σιγά σιγά το ανοίγουμε στη μέση. Τρίβουμε τα μπισκότα σε μια λεκάνη και τα περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο. Ανακατεύουμε πολύ καλά.
  2. Γεμίζουμε τα δύο κομμάτια του σοκολατένιου αβγού με το μείγμα του μπισκότου, πιέζοντας ελαφρά με ένα κουτάλι για να δημιουργηθεί η βάση του τσιζκέικ. Τα μεταφέρουμε στο ψυγείο μέχρι να φτιάξουμε τη γέμιση.
  3. Χτυπάμε σε ένα μπολ με το μίξερ χειρός το τυρί κρέμα με τη ζάχαρη για 2 λεπτά, να αφρατέψουν. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 3 λεπτά.
  4. Γεμίζουμε τα αβγά με την κρέμα και ισιώνουμε την επιφάνεια με μια σπάτουλα ή με μαχαίρι. Τα αφήνουμε ξανά στο ψυγείο για 2 ώρες, να σφίξει η γέμιση.
  5. Διακοσμούμε τα αβγά με πασχαλινά σοκολατάκια, τριμμένο μπισκότο digestive και λιωμένη σοκολάτα.

Πασχαλινά cupcakes

Φωτό: Χρήστος Καββουρης

Χρόνος προετοιμασίας: 30΄

Χρόνος ψησίματος: 20΄

Βαθμός δυσκολίας: * 

Υλικά για 12 τμχ.

Για τη ζύμη 

  •  125 γρ. βούτυρο
  •  220 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  •  130 ml γάλα
  •  2 αβγά
  •  1 κάψουλα βανίλια
  •  250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

Για τη βουτυρόκρεμα 

  •  100 γρ. βούτυρο
  •  200 γρ. άχνη ζάχαρη κοσκινισμένη
  •  1 κ.σ. γάλα
  •  1 κάψουλα βανίλια
  •  Λίγες σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής (προαιρετικά)
  •  Πασχαλινά σοκολατάκια για τη διακόσμηση

Εκτέλεση

  1. Χτυπάμε πολύ καλά στο μίξερ την κρυσταλλική ζάχαρη με το βούτυρο (125 γρ.), μέχρι να ομογενοποιηθούν και να ασπρίσουν. Προσθέτουμε τα αβγά, ένα ένα, και στη συνέχεια, χωρίς να σταματήσουμε τη λειτουργία του μίξερ, ενσωματώνουμε το αλεύρι εναλλάξ με το γάλα. Στο τέλος ρίχνουμε τη βανίλια και ανακατεύουμε.
  2. Μοιράζουμε το μείγμα στις 12 θήκες του ειδικού ταψιού για cupcakes, στις οποίες έχουμε πρώτα τοποθετήσει καραμελόχαρτα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170°C, για 20-22 λεπτά περίπου.
  3. Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε τη βουτυρόκρεμα. Χτυπάμε πολύ καλά σε ένα μπολ με το μίξερ χειρός το βούτυρο με τη βανίλια και το γάλα. Μειώνουμε την ένταση του μίξερ και ρίχνουμε την άχνη κουταλιά κουταλιά.
  4. Μόλις ενσωματωθεί όλη, ανεβάζουμε πάλι την ταχύτητα του μίξερ στο δυνατό και συνεχίζουμε το χτύπημα για 5 λεπτά ακόμα. Σε αυτό το στάδιο, προσθέτουμε, αν θέλουμε, χρώμα ζαχαροπλαστικής για πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Μεταφέρουμε τη βουτυρόκρεμα σε κορνέ ζαχαροπλαστικής.
  5. Όταν ψηθούν και κρυώσουν καλά τα cupcakes, τα γαρνίρουμε με τη βουτυρόκρεμα κάνοντας διάφορα σχέδια της αρεσκείας μας. Τέλος, τα στολίζουμε με πασχαλινά σοκολατάκια.