Τσουρέκι: το παραδοσιακό γλυκό ψωμί που προέρχεται από το τουρκικό çörek. Μια ζύμη πλούσια και ελαστική που φουσκώνει χάρη στη μαγιά που περιέχει και σε κάποια πολύτιμα μυστικά. Ή, αλλιώς, το έδεσμα με τη μαγική ικανότητα να φτάνει από την πρώτη μπουκιά στο τελευταίο ψίχουλο σε χρόνο dt. Όχι όμως και ανεξήγητη. Λίγο η γεύση του που δύσκολα συγκρίνεται με άλλη, λίγο η μυρωδιά του που τρυπώνει στη μύτη και δεν λέει να φύγει, λίγο οι μνήμες και οι ιστορίες που κουβαλάει, το τσουρέκι είναι ένα γλυκό που πάντα θα έχει χώρο στο τραπέζι μας – και στις καρδιές μας. Ειδικά τις ημέρες του Πάσχα, έχει κάτι παραπάνω· έχει την τιμητική του.

Φωτό: Γιώργος Δρακόπουλος, Ιωάννα Χαλμουκη

Πολίτικο και παραδοσιακό, με γέμιση σοκολάτας ή με ένα twist, μικροί και μεγάλοι λατρεύουμε να το τρώμε χωρίς να κοιτάμε τι ώρα γράφει το ρολόι. Ποιες είναι όμως οι καλύτερες διευθύνσεις για τσουρέκι στην Αθήνα; Εξερευνήσαμε τις γειτονιές, από τα νότια στα βόρεια, τα ανατολικά και τα δυτικά, και βρήκαμε εκείνα τα μαγαζιά στων οποίων τις βιτρίνες και τα ράφια φιγουράρουν τα πιο νόστιμα. Εκείνα τα ζαχαροπλαστεία και τους φούρνους που κρύβουν στα συρτάρια τους… τις μυστικές συνταγές. Κι αν χαθείτε κάπου στο τσουρεκο-οδοιπορικό, ακολουθήστε τη μυρωδιά. Θα σας οδηγήσει στο σωστό μέρος.

Πετέκ

«Θέλουμε αυτά που τρώμε εμείς να τα τρώνε και οι πελάτες μας», θα τους ακούσετε να λένε στο Πετέκ. Με ιστορία που μετρά πάνω από εξήντα χρόνια και την τρίτη πλέον γενιά της οικογένειας Μαγκλάρα στο τιμόνι, το Πετέκ στην Πλατεία Βικτωρίας εξακολουθεί να φημίζεται για το τσουρέκι του. Ίσως γιατί τόσα χρόνια διατηρεί την ίδια αυθεντική πολίτικη γεύση του –μόνο με λιγότερη ζάχαρη– ή γιατί φτιάχνεται πάντα με τη συνταγή της γιαγιάς Σεραφίνας από την Καππαδοκία. Όποιος και αν είναι ο λόγος, είναι τόση η νοστιμιά του που το ζητούν ακόμα και το καλοκαίρι. Για ένα twist, δοκιμάστε το γεμιστό με σοκολάτα, καρύδι, μέλι και από πάνω χυμένο μαύρο κεράσι. Μυστικό: Συνδυάστε το με το επίσης σήμα κατατεθέν του Πετέκ, το παγωτό καϊμάκι.

3ης Σεπτεμβρίου 81, Πλατεια Βικτωρίας, τηλ. 210-8223955

Μπόζας

Μπορεί να είναι ξακουστός για την πάστα αμυγδάλου του, αλλά τον Μπόζα τον αγαπάμε και για το τσουρέκι του. Και αυτό γιατί αποδεικνύει ότι, όταν ξέρει να κάνει κάτι, το κάνει καλά. Ποιο; Το να φτιάχνει γλυκά που ξυπνούν παιδικές μνήμες και απροσδιορίστου ηλικίας λιγούρες. Το τσουρέκι του είναι μαστιχωτό και γεμάτο αρώματα. Είναι μεν αφράτο, αλλά ταυτόχρονα στιβαρό χωρίς να χάνει την ελαστικότητά του. Και εδώ ακολουθούν την αυθεντική πολίτικη συνταγή με μαστίχα, μαχλέπι, αλλά με όσο ακριβώς ζάχαρη χρειάζεται. Ακόμα και αν το πουλούν όλο το χρόνο, την περίοδο του Πάσχα γίνεται κυριολεκτικά ανάρπαστο. «Τι και αν φτιάχνουμε πολλά, ποτέ δεν φτάνουν», μας λέει ο Παναγιώτης Μπόζας περήφανος για το τσουρέκι του.

Κερκύρας 39 & Παξών, Κυψέλη, τηλ. 210-8211107

Lido

Αν τη Μεγάλη Πέμπτη και τη Μεγάλη Παρασκευή δείτε ουρές στη Χρεμωνίδου, τότε μάλλον είστε έξω από το Lido. Το διάσημο –vintage σήμερα στην όψη του– ζαχαροπλαστείο άνοιξε το 1967 από τον Πέτρο Πιερίδη, ο οποίος διατηρούσε ζαχαροπλαστείο και παλαιότερα κοντά στην Πλατεία Ταξίμ. Σήμερα τα ηνία της επιχείρησης κρατά ο εγγονός του, επίσης Πέτρος. Και εδώ θα το φάτε στην κλασική πολίτικη εκδοχή με μαστίχα και μαχλέπι, που μάλιστα εισάγουν από το Τοκάτ της Τουρκίας. Το Πάσχα το τσουρέκι «φοράει» τα καλά του –κόκκινο αβγό στο κέντρο του– και εκτός από τη συνηθισμένη πλεξούδα θα βρείτε και στρογγυλό. Έχει γέμιση σοκολάτας, αλλά και κάστανου. Όλα πεντανόστιμα και όλα χειροποίητα.

Χρεμωνίδου 35, Παγκράτι, τηλ. 210-7516898

Πελίτ

Η ιστορία της Πλατείας Αμερικής από το 1964 είναι συνυφασμένη με αυτήν του Πελίτ, αφού όλοι οι κάτοικοι της γειτονιάς έκτοτε σταματούν καθημερινά εκεί για να πάρουν τη γλυκιά τους δόση. Ο ιδρυτής, Γιώργος Παπαγιάννης, όντας ζαχαροπλάστης στο διάσημο Baylan της Πόλης, έφερε τις τεχνικές του και, μαζί με τη γυναίκα του, Μαρία, παρασκεύαζε γλυκά που έκαναν το μαγαζί του διάσημο: από μιλφέιγ και προφιτερόλ μέχρι γιαγλίδικα και κίφελ (πολίτικο κρουασάν).

Την παράδοση συνεχίζουν τα παιδιά τους, Ειρήνη και Δημήτρης, με την πρώτη θέση να έχει πάντα το τσουρέκι του Πελίτ: μαστιχωτό, βουτυράτο, αρωματισμένο με μαχλέπι και μαστίχα. Μια δοκιμή θα σας πείσει. Για τους φίλους του τσουρεκιού που μένουν στα βόρεια προάστια, υπάρχει και κατάστημα στο Μαρούσι.

Σπάρτης 8, Πλατεία Αμερικής, τηλ. 210-8659914

Σταυρόπουλος

Λατρεμένα τα πολίτικα τσουρέκια, αλλά τι θα λέγατε και για ένα αρμένικο; Ο μικρός φούρνος στο επίσης μικρό στενό της Γαμβέτα λειτουργεί από το 1969, από τον Λάζαρο Σταυρόπουλο, τη γυναίκα του, Μαρίνα, και την αδελφή του, Αγγελική. Εκεί, φουρνίζεται το πολύ νόστιμο και διαφορετικό αρμένικο τσουρέκι. Με υφάλμυρη γεύση –ταιριάζει τέλεια με τυρί–, είναι ελαφρώς πλακουτσωτό και έχει περίεργο σχήμα, σαν γράμμα Θ. Η συνταγή είναι κληρονομιά του πατέρα του κυρίου Λάζαρου, του Πολίτη Γιάννη Σταυρόπουλου, που είχε φούρνο-μεζετζίδικο στο Καράκιοϊ. Όταν το επισκεφθείτε, πάρτε μαζί σας φεύγοντας πακέτο και άλλες πολίτικες νοστιμιές, όπως κίφελ, σεκέρ παρέ και τσατάλια.

Γαμβέτα 4, Ομόνοια, τηλ. 210-3847006

Riviera

Γνωρίζατε ότι το Παλαιό Φάληρο είναι από τις συνοικίες με τους περισσότερους Κωνσταντινουπολίτες στην Αθήνα; Αυτός είναι ο λόγος που ο Στέλιος Καραπιπέρης πριν από τέσσερις περίπου δεκαετίες άνοιξε εκεί το ζαχαροπλαστείο του. Είχε ένα σκοπό: να γεμίσει τη γειτονιά με μυρωδιές και γεύσεις που θα έφερναν στους συμπολίτες του αναμνήσεις από την παλιά πατρίδα. Εκτός από τα διάσημα σιροπιαστά γλυκά του, μια τέτοια γεύση είναι και το πολίτικο τσουρέκι του. Παραδοσιακό, αφράτο, χωρίς καμία παραλλαγή. Μια πετυχημένη συνταγή σαράντα χρόνων που τη Μεγάλη Εβδομάδα φέρνει στο μαγαζί κόσμο από όλη την Αττική. Βέβαια, αν είναι Μάιος ή Οκτώβριος και έχετε όρεξη για τσουρέκι, κανένα πρόβλημα. Φουρνίζεται non-stop.

Τρίτωνος 119, Παλαιό Φάληρο, τηλ. 210-9826670

Rio

«Αν θες να φας πολίτικο τσουρέκι, πας στο Rio», θα σας πουν πολλοί Πολίτες. Ας μάθουμε γιατί. Το ζαχαροπλαστείο άνοιξε πρώτα από τον Απόστολο Αποστολίδη και στη συνέχεια πέρασε στα χέρια των αδελφών Πουσκούλογλου, οι οποίοι διατηρούν μέχρι σήμερα ζωντανές και αναλλοίωτες τις μαγικές συνταγές του μάστορα. Μεταξύ αυτών και το πολίτικο τσουρέκι. Παραδοσιακό στα όλα του και χειροποίητο 100%, έχει φρέσκο βούτυρο, μαστίχα και μαχλέπι στην ιδανική αναλογία που εκτοξεύει το τελικό αποτέλεσμα. Είναι η γεύση του που το κάνει κάθε μέρα sold out και η μυρωδιά του που συγκεντρώνει όλο τον κόσμο της γειτονιάς στη βιτρίνα του.

Πρωτέως 4-8, Παλαιό Φάληρο, τηλ. 210-9831892

Maxim

Τόσο φημισμένο για τα τσουρέκια του σχεδόν όσο και η πλατεία Ταξίμ, από όπου πήρε και το όνομά του. Η Αναστασία Δώριζα ήρθε από την Κωνσταντινούπολη και το 1981 άρχισε να παρασκευάζει πολίτικα κουλουράκια και τυρόπιτες που έδινε σε φούρνο στην Αμφιθέας. Η ζήτηση ήταν τόσο μεγάλη που ο οικιακός της φούρνος έπρεπε να μεγαλώσει. Δύο χρόνια μετά, με τον αδελφό της, Κώστα Αντωνιάδη, άνοιξαν το Maxim με πολίτικες συνταγές της αγαπημένης τους γιαγιάς, Μαρίκας. Ανάμεσά τους, το τσουρέκι: αυθεντικό πολίτικο με μαστίχα, μαχλέπι και φύλλα αμυγδάλου. Το συνδυάζετε και με κασέρι, όπως το έτρωγαν στην Πόλη. Θα το βρείτε και γεμιστό με σοκολάτα και λίγη πραλίνα φουντουκιού, αλλά και με φιστικόπαστα κατόπιν παραγγελίας. Δοκιμάστε επίσης την πολίτικη βασιλόπιτα από την ίδια ζύμη – τη φτιάχνουν όλο το χρόνο.

Τσακίρογλου 23, Νέα Σμύρνη, τηλ. 210-9324603

Τα Γιούλια

Όταν έφτιαξε τα Γιούλια, το μακρινό 1945, ο Βαγγέλης Αγιακλόγλου είχε στο μυαλό του να προσφέρει τους πιο γλυκούς πειρασμούς της Πόλης και της Μικρασίας σε μια προσφυγική γειτονιά. Και στα τρία καταστήματα της Νέας Ιωνίας, θα βρείτε το αγαπημένο αφράτο τσουρέκι με μαστιχωτή υφή και μεθυστικό άρωμα, με το φρέσκο βούτυρο και το μαχλέπι να πρωταγωνιστούν. Μια καλά μετρημένη πολίτικη συνταγή που, όπως μας λένε οι σημερινοί ιδιοκτήτες, κληρονόμησαν από τον παππού τους. Πέρα από το παραδοσιακό τσουρέκι, αναζητήστε το γεμιστό με πραλίνα φουντουκιού, κρέμα κάστανου ή κεράσι. Η γεύση του δεν αλλοιώνεται, ίσα ίσα εμπλουτίζεται. Το πολύ ωραίο είναι ότι στα Γιούλια υπάρχουν τσουρέκια με κάθε λογής σοκολατένια επικάλυψη.

Νέα Ιωνία: Αλέκου Παναγούλη 74, τηλ. 210-2798351, Αναγεννήσεως 49-51, τηλ. 210-2778840, Μεσολογγίου 24, τηλ. 210-2799766

Tillas

Ακόμα ένα πολίτικο τσουρέκι που αξίζει να δοκιμάσετε –όχι μόνο αν σας βγάλει ο δρόμος σας στη Νέα Φιλαδέλφεια– είναι του ζαχαροπλαστείου Tillas, που λειτουργεί από το 1964. Με μαχλέπι, μαστίχα και ποιοτικό φρέσκο βούτυρο, είναι αρκετά ψωμένιο και με χαμηλότερη γλυκάδα, ένα ατού για τους φίλους του αλμυρού. Μια επίσης συνταγή Κωνσταντινουπολίτη παππού που δόθηκε στα παιδιά και στα εγγόνια του με περίσσια αγάπη και την υπόσχεση να συνεχίσουν την παράδοση του τόπου τους. Όταν τους ρωτήσαμε αν υπάρχει κάτι ακόμα που το κάνει να ξεχωρίζει, μας είπαν ότι δεν μπορούν να αποκαλύψουν το μυστικό της νοστιμιάς του. Δεκτό.

Άγιας Τριάδος 2, Νεα Φιλαδέλφεια, τηλ. 210-2514077

Α λα γκρεκ

Κατευθυνόμαστε πιο βόρεια και συγκεκριμένα στο Χαλάνδρι. Εκεί, στο Α λα γκρεκ, ο ιδιοκτήτης και αρτοποιητής Κωστής Κωστάκης τιμά την κρητική καταγωγή του και μας φιλεύει το πάντρεμα του κρητικού γαλατερού (το τσουρέκι της Κρήτης) και του πολίτικου τσουρεκιού. «Έτσι, το αποτέλεσμα βγαίνει στα γούστα των Αθηναίων», εξηγεί. Αφράτο αφράτο, το μείγμα του έχει μαγιά, μαστίχα, μαχλέπι, φρέσκο αγελαδινό βούτυρο, ξύσμα και χυμό πορτοκαλιού.

Η ιδιαιτερότητά του είναι ότι έχει φυσικό προζύμι, που διατηρεί την υγρασία, έτσι ώστε να μένει το τσουρέκι ζουμερό και ελαστικό. Εκτός από την κλασική εκδοχή, φουρνίζει και γεμιστό με σοκολάτα gianduja. Οι θαμώνες του Α λα γκρεκ λένε ότι τους θυμίζει το τσουρέκι που έβγαζε η Αθήνα πριν από σαράντα χρόνια.

Αγίας Παρασκευής 65, Χαλάνδρι, τηλ. 211-0122071

72H Artisanal Bakery

Στο 72H Artisanal Bakery, το φούρνο του διάσημου Ergon House στη Μητροπόλεως, θα βρείτε sourdough τσουρέκι με την υπογραφή του head baker, Νίκου Χανδόλια – λαχταριστό, από φυσικό προζύμι, που έχει υποστεί τις διαδικασίες αργής ωρίμανσης 72 ωρών, που αγαπούν ιδιαίτερα εδώ. Γαλακτερό, με ξύσμα πορτοκαλιού, μαστίχα, μαχλέπι, κακουλέ ή κάρδαμο ή, σε μια babka εκδοχή, με γέμιση gianduja. Μια παραλλαγή εξίσου ενδιαφέρουσα είναι το φυλλοποιημένο τσουρέκι. Η ζύμη αυτής της hot ανακάλυψης περνά από την ίδια διαδικασία φυλλοποίησης των κρουασάν αποκτώντας τραγανή υφή και καραμελωμένη κρούστα. Θα το βρείτε σκέτο ή με γέμιση κρέμας τσουρεκιού. Τέλος, φέτος στα ράφια του 72H θα υπάρχει κι ένα αλμυρό τσουρέκι, το λαμπρόψωμο, αφράτο, πλούσιο, με άρωμα ρίγανης και μαστίχας.

Πατρώου 9, Αθήνα, τηλ. 216-0006770

Sweet Alchemy by Stelios Parliaros

Πολίτης στην καταγωγή, ο Στέλιος Παρλιάρος παρασκευάζει τα κλασικά μαστιχωτά πολίτικα τσουρέκια με μαχλέπι, μόνο στην καλύτερη εκδοχή τους. Τη chef pâtissier πλευρά του έρχεται να αναδείξει με τις κολόμπες (colomba di Pasqua είναι το ιταλικό γλυκό πασχαλινό ψωμί, κάτι σαν πανετόνε). Φτιαγμένες με μπόλικο πορτοκάλι και σταφίδα και από πάνω αμύγδαλο που δημιουργεί τραγανή κρούστα, είναι πολύ αρωματικές, με ζύμη μαλακή και αφράτη. Το χαρακτηριστικό τους είναι ότι ψήνονται μέσα σε ειδικές χάρτινες φόρμες, σε μακρόστενο σχήμα που θυμίζει περιστέρι και συμβολίζει το Άγιο Πνεύμα. Αυτό που κερδίζει τις εντυπώσεις είναι η χαριτωμένη συσκευασία τους: σε χρωματιστά μεταξωτά μαντίλια από την Ιταλία, αλλά και μέσα σε παιχνιδιάρικες υφασμάτινες τσάντες από την Ισπανία.

Ηροδότου 24, Κολωνάκι, τηλ. 210-7240205

La Linda Bakery

Ολοκληρώνουμε την περιήγησή μας με τελική στάση την Ουρουγουάη. Θέλοντας να μεταφέρει το vibe της χώρας της, η Isabella Aquilina ανοίγει στη Γλυφάδα το «αδερφάκι» του φούρνου La Linda που βρίσκεται στο ψαροχώρι της Πούντα ντελ Έστε. Εκτός από πεντανόστιμες τοπικές λιχουδιές που με έναν τρόπο δεν είναι καθόλου εξωτικές και παράταιρες, όπως medialuna porteña (κρουασάν με γλάσο), alfajor (sablé cookies) και rojel (κάτι σαν μιλφέιγ), εδώ θα φάτε τσουρέκι με γέμιση dulce de leche (καραμέλα γάλακτος). Άλλο να σας το λέμε κι άλλο να το γεύεστε.

Fun fact: Σύμφωνα με το θρύλο, αυτό το πετυχημένο μείγμα παρασκευάστηκε τυχαία το 1829 από μια αφηρημένη υπηρέτρια που ξέχασε μια κατσαρόλα με γάλα και ζάχαρη στην εστία. Αυτό παραψήθηκε, μετατράπηκε σε καραμελωμένη κρέμα και η «ζημιά» έγινε.

Κύπρου 13, Γλυφάδα, τηλ. 210-8949900