Στις 12 το μεσημέρι, ο Νίκος Δένδιας θα περάσει το κατώφλι του Μαξίμου για τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Επί τάπητος θα βρεθεί το νέο 12ετές πρόγραμμα εξοπλισμών ύψους 25 δισ. ευρώ για το οποίο μίλησε πριν από 2 εβδομάδες στη Βουλή ο πρωθυπουργός.
Ο υπουργός Άμυνας θα εισηγηθεί και επισήμως για την τέταρτη φρεγάτα Belharra, όπως προανήγγειλε κατά την επίσκεψη του Γάλλου ομολόγου του, Σεμπαστιέν Λακορνί, τη Δευτέρα.
Ζητούμενο για την Αθήνα είναι η νέα φρεγάτα να φέρει στρατηγικά όπλα (πύραυλοι SCALP Naval), αλλά και να ενταχθεί στο νέο στρατηγικό δόγμα αποτροπής, το οποίο προβλέπει, κατά πληροφορίες, 16 πλοία επιφανείας στον εκσυγχρονισμό του στόλου.
Εμπλοκή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας
Όπως ανέφερε ο κ. Δένδιας κατά τη συνάντηση με τον κ. Λακορνί η υπογραφή της διακρατικής σύμβασης για την προμήθεια 16 βλημάτων Exocet, όπως και η σύμβαση για τα ελικόπτερα ΝΗ90, που ήδη εκτελείται, αντανακλά την ανάπτυξη μιας κοινής στρατηγικής κουλτούρας και αντίληψης με τη Γαλλία.
Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε επίσης και στη στενή συνεργασία στον τομέα της καινοτομίας, στην πρόσκληση προς τη Γαλλία να συμμετάσχει σε αυτή την προσπάθεια καθώς και στην πορεία για την Ατζέντα 2030.
Αξίζει βέβαια να αναφερθεί ότι στον άξονα του νέου σχεδιασμού για τα εξοπλιστικά προγράμματα βρίσκεται η ουσιαστική συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.
Το ζήτημα με το καλώδιο
Παράλληλα, το Μέγαρο Μαξίμου διαψεύδει ότι το θέμα του καλωδίου για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ θα συζητηθεί στο ΚΥΣΕΑ και παραπέμπει στις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, για το συγκεκριμένο ζήτημα. «Εμείς προγραμματίζουμε όλες τις αναγκαίες ενέργειες. Είναι μια αρκετά σύνθετη τεχνικά άσκηση. Απαιτεί μια σειρά ενεργειών από περισσότερα υπουργεία. Η έρευνα και η πόντιση θα επανεκκινήσει στον κατάλληλο χρόνο. Δεν είχε υπάρξει εξάλλου οποιαδήποτε δεσμευτική ημερομηνία για αυτό. Θα προχωρήσουμε όπως πρέπει και κατά τον χρόνο που προσήκει», είπε κατά την διάρκεια του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών ο υπουργός Εξωτερικών.
Σημειώνεται ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες, η Ελλάδα οφείλει να υποβάλει στην Κομισιόν τον θαλάσσιο χωροταξικό της σχεδιασμό, λόγω της καταδίκης της από το Ευρωδικαστήριο τον Φεβρουάριο.
Αυτό σημαίνει πως ο σχεδιασμός πρέπει να περιλαμβάνει προβλέψεις για την ελληνική υφαλοκρηπίδα, καθώς και τις συμφωνίες για ΑΟΖ με την Αίγυπτο και την Ιταλία.