Στη διεξαγωγή συνάντησης μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ και του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, «εν ευθέτω χρόνω», αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε συνέντευξη του.

Συγκεκριμένα, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε πως «αυτή τη στιγμή είμαστε στο στάδιο των πολλαπλών διαβουλεύσεων για διάφορα ζητήματα και όταν έρθει ο χρόνος θα συναντηθούν οι δύο ηγέτες. Είναι ήδη δομημένη η σχέση από την πρώτη θητεία του Αμερικανού προέδρου. Αυτή τη στιγμή οι δίαυλοι υπάρχουν με την αμερικανική διοίκηση, είχαν καλλιεργηθεί και πριν από τις αμερικανικές εκλογές».

Η χρονική στιγμή των δηλώσεων

Σημειώνεται ότι η αναφορά αυτή του κ.Γεραπετρίτη έρχεται μία μέρα μετά τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη δυνατότητα «εξεύρεσης μιας win-win λύσης μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ σε ό,τι αφορά το εμπόριο» και τον επακόλουθο θετικό σχολιασμό του Ντόναλντ Τραμπ. «Συμφωνώ. Τον ξέρω, είναι καλός άνθρωπος. Εκτιμώ τα σχόλιά του. Ναι, μπορεί να γίνει συμφωνία με οποιονδήποτε από τους ηγέτες. Θα υπάρξουν δίκαιες συμφωνίες με όλους» ήταν τα λόγια του προέδρου των ΗΠΑ.

Ο κ. Γεραπετρίτης, από την πλευρά του, έχει αναπτύξει ιδιαίτερες επαφές το τελευταίο διάστημα με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάρκο Ρούμπιο, τον οποίο συνάντησε στις αρχές Μαρτίου στην Ουάσιγκτον, αλλά και εκ νέου, στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της διάσκεψης του ΝΑΤΟ. «Με τον κ. Ρούμπιο έχουμε δημιουργήσει μια σταθερά καλή σχέση» σχολίασε ο υπουργός Εξωτερικών.

Στόχος άλλωστε της ελληνικής διπλωματίας είναι η καλλιέργεια των καλύτερων δυνατών σχέσεων με τις ΗΠΑ, σε μία περίοδο έντονων γεωπολιτικών εξελίξεων στην ανατολική Μεσόγειο, την ώρα μάλιστα που οι έρευνες για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ αναμένεται να ξαναξεκινήσουν το προσεχές διάστημα, ενώ η εκδήλωση ενδιαφέροντος εκ μέρους του αμερικανικού πετρελαϊκού κολοσσού Chevron για εξορύξεις στα δύο θαλάσσια μπλοκ νότια της Κρήτης είναι πιθανό να οδηγήσει σε περαιτέρω ένταση στα ελληνοτουρκικά.

Σήμερα, μάλιστα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, αντιναύαρχος Ζεκί Ακτούρκ, δε δίστασε να εξαπολύσει ακόμη και απειλές σχετικά με την πορεία του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης, σχολιάζοντας τις φήμες πως έχουν ξεκινήσει διεργασίες για την κήρυξη σχετικής NAVTEX. «Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη στάση μας απέναντι σε τέτοιες συμπεριφορές, που δεν σέβονται τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που κάναμε και στο παρελθόν» σχολίασε ο κ. Ακτουρκ, καθιστώντας σαφές πως η στάση της Τουρκίας δεν πρόκειται να μεταβληθεί.

Από ελληνικής πλευράς, ο κ. Γεραπετρίτης, μία μέρα νωρίτερα, από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, είχε τονίσει ότι «το καλώδιο είναι ένα έργο που έχει εν μέρει χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ και εντάσσεται στα κοινού ενδιαφέροντος. Πρόθεσή μας είναι να συνεχιστεί κανονικά η έρευνα και η πόντιση του καλωδίου».

Η σχέση Τουρκίας – ΗΠΑ

Την ίδια στιγμή βέβαια, η προσωπική χημεία που υπάρχει μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάτι που φάνηκε και από την πρόσφατη δήλωση του αμερικανού προέδρου ότι «έχει πολύ καλές σχέσεις με τον Ερντογάν» ενώπιων μάλιστα του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δημιουργεί ανησυχία και για τα ελληνοτουρκικά.

Κληθείς να σχολιάσει τις τουρκο-αμερικανικές σχέσεις, ο κ. Γεραπετρίτης παραδέχθηκε ότι «η σχέση, η οποία μπορεί να υπάρχει μεταξύ του Αμερικανού προέδρου ή της νέας αμερικανικής διοίκησης με την Τουρκία είναι μία πραγματικότητα» αλλά πρόσθεσε πως αισθάνεται ότι από την πρώτη θητεία Τραμπ έχουν αλλάξει αρκετά πράγματα σε σχέση με τις περιφερειακές ισορροπίες στην περιοχή. «Έχουμε μεγαλώσει την περιφερειακή μας ισχύ. Είμαστε, ίσως, η μόνη χώρα, η οποία διατηρεί στρατηγική σχέση με το Ισραήλ, αλλά και άριστες σχέσεις με όλον τον αραβικό κόσμο. Έχουμε στρατηγικές συμμαχίες, πέρα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, και με τη Γαλλία και με άλλες δυνάμεις. Οπότε αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό πολλαπλασιάζει την ισχύ μας» ανέφερε συγκεκριμένα.

Τέλος, σχετικά με τη διεξαγωγή του Ανώτατου Συμβούλιο Συνεργασίας, εκ μέρους της ελληνικής πλευράς, προκύπτει ότι θα διεξαχθεί σε «σχετικά σύντομο χρόνο», παρά το γεγονός ότι ο Απρίλιος αναμένεται «θερμός» όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις .