Στη μεγαλύτερη προεδρική ομιλία που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στο Κογκρέσο (100 λεπτά), ο Ντόναλντ Τραμπ συνέχισε τον καταιγιστικό ρυθμό που ακολουθεί από την αρχή της προεδρίας του.

Στο πρώτο μισό κάθε προεδρικής θητείας, ένας πρόεδρος είναι πιο ισχυρός απ’ όσο στο δεύτερο – πόσω μάλλον ο Τραμπ που αντιμετωπίζει την πιθανότητα να χάσει τον έλεγχο της Βουλής ή της Γερουσίας στις ενδιάμεσες εκλογές του 2026 ενώ στη διετία μέχρι τις επόμενες προεδρικές εκλογές του 2028, θα είναι μια «lame duck» (κουτσή πάπια), όπως αποκαλούν οι Αμερικανοί το τελευταίο διάστημα ενός προέδρου που δεν έχει άλλο δικαίωμα εκλογής στον Λευκό Οίκο, όπως ο Τραμπ που υπηρετεί τη δεύτερη θητεία του.

Ο καταιγιστικός ρυθμός του έχει δύο στόχους. Πρώτον να προλάβει τα «φρένα» που μπορούν να του βάλουν οι «έλεγχοι και ισορροπίες» (checks and balances) που περιλαμβάνει το αμερικανικό πολιτικό σύστημα, όπως τα δικαστήρια που ήδη εξετάζουν μερικές από τις πολιτικές του και μπορεί να τις αντιστρέψουν, για παράδειγμα το να μην παίρνει αυτόματα την αμερικανική υπηκοότητα όποιος γεννιέται σε αμερικανικό έδαφος και τη δημιουργία του οιωνεί υπουργείου για την Κυβερνητική Αποτελεσματικότητα (DOGE) του οποίου ηγείται ο Ίλον Μασκ.

Ο δεύτερος στόχος του καταιγιστικού ρυθμού του Τραμπ είναι για να προλάβει τις αντιδράσεις των Αμερικανών: πολλοί θα πληγούν από τις πολιτικές του, με τον ένα ή τον άλλον τρόπο, όπως από τους δασμούς, γι’ αυτό θέλει να περάσει όσες περισσότερες μπορεί από τις βασικές δεσμεύσεις του προτού ξεσηκωθούν αντιδράσεις από την εκλογική βάση του.

Στην αρχή της θητείας του Τραμπ, ο περισσότερος κόσμος νόμιζε ότι η επιβολή δασμών ήταν απλώς μια απειλή που θα έπαιζε τον ρόλο μοχλού πίεσης. Μετά την επιβολή δασμών στον Καναδά, στο Μεξικό και στην Κίνα την Τρίτη (4/3), και μάλιστα ενώ ο Καναδάς είναι ο στενότερος σύμμαχος των ΗΠΑ ενώ το Μεξικό έχει κάνει ό,τι ζήτησε ο αμερικανός πρόεδρος πριν από ένα μήνα, όταν συμφώνησε να αναβάλει για 30 μέρες την επιβολή δασμών στα μεξικανικά προϊόντα, δείχνουν ότι ο υπόλοιπος κόσμος, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης, πρέπει να πάρει στα σοβαρά τους δασμούς και να προετοιμαστεί γι’ αυτούς. Ο Τραμπ όχι μόνο δεν μπλοφάρει όταν μιλάει για δασμούς αλλά και τους επέβαλε στο Μεξικό παρ’ ότι μειώθηκαν οι ροές παράνομων μεταναστών και fentanyl από τα αμερικανομεξικανικά σύνορα, όπως και οι θάνατοι από fentanyl στις ΗΠΑ.

Από τις τρεις αυτές χώρες -Καναδά, Μεξικό και Κίνα- προέρχεται το 42% των αμερικανικών εισαγωγών και το 40% των αμερικανικών εξαγωγών. Συνεπώς, ο εμπορικός πόλεμος μαζί τους θέτει σε κίνδυνο τα εισοδήματα εκατομμυρίων Αμερικανών, κυρίως όσων έχουν χαμηλότερη οικονομική δύναμη – που αποτελούν και τους κυριότερους ψηφοφόρους του Τραμπ.

  • Ο Τραμπ επιβεβαίωσε ότι έλαβε επιστολή από τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην οποία δηλώνει ότι το Κίεβο είναι έτοιμο «να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, μόλις είναι δυνατό, προκειμένου να προσεγγίσει μια βιώσιμη ειρήνη». Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο βρετανός πρωθυπουργός επιδιώκουν να επισκεφθούν τον Λευκό Οίκο μαζί με τον Ζελένσκι για να προωθήσουν την ειρηνευτική πρόταση του ουκρανού προέδρου (διακοπή στόχευσης αμάχων και υποδομών, διακοπή επιθέσεων στον αέρα και στη θάλασσα από Ουκρανία και Ρωσία), η οποία λέγεται ότι είναι γαλλικής έμπνευσης.

Εκτός από το πάγωμα της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας που ανακοινώθηκε την Τρίτη (4/3), την Τετάρτη ο Μάικ Γουόλτς, Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Τραμπ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «έκαναν ένα βήμα πίσω» και στον τομέα της παροχής πληροφοριών προς την Ουκρανία, διακοπή εξίσου σημαντική με εκείνη της στρατιωτικής βοήθειας, την οποία επιβεβαίωσε και ο διευθυντής της CIA Τζον Ράτκλιφ.

  • Ο Τραμπ επανέλαβε ότι επιθυμεί «να επανακαταλάβει τη Διώρυγα του Παναμά και «να αποκτήσει» τη Γροιλανδία «με τον ένα ή τον άλλο τρόπο» γιατί οι ΗΠΑ «την έχουν πραγματικά ανάγκη για την παγκόσμια ασφάλεια». Το γεγονός ότι ο αμερικανός πρόεδρος χρησιμοποιεί τη στρατιωτική απειλή για να πιέσει ένα σύμμαχο των ΗΠΑ (τη Δανία στην οποία ανήκει η Γροιλανδία), υπονοώντας επίθεση σε μια επικράτεια (τη Γροιλανδία) στην οποία η Αμερική δεν έχει καμία δικαιοδοσία θεωρείται ευρέως απαράδεκτο και ότι διαβρώνει τους διεθνείς κανόνες. Πρόκειται, δηλαδή, για ένα υψηλού ρίσκου διεθνές παιχνίδι που στέλνει ένα επικίνδυνο μήνυμα σε όλες τις επιθετικές δυνάμεις

Ο Παναμάς, που είναι πιο αδύναμος στην παγκόσμια σκηνή από τη Δανία, μετά τις απειλές του Τραμπ αποφάσισε ότι τα δύο λιμάνια που βρίσκονται στη μια και στην άλλη άκρη της Διώρυγας, στην πλευρά του Ατλαντικού και του Ειρηνικού αντίστοιχα, και τα οποία ελέγχει η εταιρεία Hutchison με έδρα το Χονγκ Κονγκ, θα παραχωρηθούν σε μια αμερικανική κοινοπραξία με επικεφαλής τη BlackRock.

  • Ο Τραμπ επιτέθηκε αρκετές φορές στην κουλτούρα woke, δίνοντας εύσημα στον εαυτό του επειδή έβαλε τέλος «στην τυραννία των δήθεν πολιτικών για τη διαφορετικότητα, την ισότητα και τη συμπερίληψη».
  • Ο Τραμπ ζήτησε από το Κογκρέσο ένα νόμο που «να απαγορεύει και να ποινικοποιεί οριστικά την αλλαγή φύλου στα παιδιά».
  • Τέλος, ο Τραμπ στην ομιλία του έδωσε συγχαρητήρια στον Ίλον Μασκ για το έργο του «κατά της σπατάλης» και απείλησε τους ομοσπονδιακούς δημοσίους υπαλλήλους με «άμεση απομάκρυνση από τα καθήκοντά τους» αν αντισταθούν «στην αλλαγή».