Δημόσια παρέμβαση με νόημα και με πολιτικές προεκτάσεις και αποδέκτες το σύνολο του πολιτικού κόσμου, από τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.
Σε ομιλία του στην εκδήλωση «Επιχειρηματικά Βραβεία», το βράδυ της Παρασκευής που είχε ως θέμα «Πρόοδος, Προκλήσεις και Προτάσεις Πολιτικής για την Ελληνική Οικονομία», ο Γιάννης Στουρνάρας έκανε έκκληση για πολιτική σταθερότητα, ζητώντας ταυτόχρονα να μην υπάρξουν παροχές που να εκτροχιάσουν τα δημοσιονομικά της χώρας, σταθερότητα στο τραπεζικό σύστημα αλλά και περισσότερες επενδύσεις.
Σημειώνω ότι συχνά ο κεντρικός τραπεζίτης κρούει τον κώδωνα κινδύνου, φοβούμενος αφενός το διεθνές οικονομικό περιβάλλον μετά τη νίκη Τραμπ, αλλά και τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, «Ζούμε σε ένα διεθνές περιβάλλον πολύ πιο αβέβαιο από πριν. Εδώ, στην Ελλάδα, ξεπεράσαμε, με μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού αλλά και με μεγάλη οικονομική βοήθεια εκ μέρους των εταίρων μας. Αυτή η βοήθεια εξασφαλίζει την βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους και συμβάλλει σε θετικές οικονομικές επιδόσεις, αυτές που περιέγραψα στην αρχή της ομιλίας μου, και στην οικονομική μας ευημερία».
Υπό μια βασική προϋπόθεση όμως, σύμφωνα με τον διοικητή της Κεντρικής τράπεζας της χώρας. Όπως τόνισε με νόημα «ότι θα διατηρήσουμε ως κόρη οφθαλμού τα κάτωθι δημόσια αγαθά, που είναι ήδη κεκτημένα. Πολιτική σταθερότητα, δημοσιονομική ευθύνη, χρηματοπιστωτική σταθερότητα, αύξηση των επενδύσεων, μεταρρυθμίσεις». Για να δούμε! Θα το πάρουν το μήνυμα; Και τούτο γιατί όταν ένας κεντρικός τραπεζίτης επικαλείται την πολιτική σταθερότητα, σημαίνει ότι αυτή κινδυνεύει να χαθεί.
***
Τι ψάχνουν οι Τούρκοι με τα κατασκοπευτικά τους αεροπλάνα στο Αιγαίο;
Κοιτάζοντας κανείς το επίσημα στοιχεία από το ΓΕΕΘΑ παρατηρεί ότι οι παραβάσεις του κανόνων εναέριας κυκλοφορίας από τουρκικά κατασκοπευτικά αεροπλάνα και drones είναι σχεδόν καθημερινές. Τελευταίως μάλιστα οι Τούρκοι άρχισαν και τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου. Να σκεφτείτε ότι μόνον τον Ιανουάριο του 2025, 45 τουρκικά αεροσκάφη (ελικοφόρα, drones, αλλά και ένα ζεύγος F-16) εισήλθαν στο FIR Αθηνών, προκαλώντας την αντίδραση της Πολεμικής μας Αεροπορίας.
Ό,τι και αν πείτε οι είσοδοι τουρκικών αεροσκαφών στο FIR Αθηνών, είναι πολλές για τα πολυδιαφημιζόμενα «ήρεμα νερά». Μέσα σε ένα μήνα (Ιανουάριο) υπήρξαν 73 παραβάσεις του FIR Αθηνών και 15 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου (των δέκα ναυτικών μιλίων). Ποια αποστολή όμως φαίνεται να έχουν τα κατασκοπευτικά αεροπλάνα και γιατί επιμένουν να πετούν σε έναν συγκεκριμένο χώρο;
Όπως παρατηρούν οι επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας, τα ελικοφόρα κατασκοπευτικά τουρκικά αεροσκάφη CN-235, ATR-72 και UAV συνήθως εισέρχονται χωρίς να υποβάλουν σχέδια πτήσεως (όπως προβλέπουν οι διεθνείς αεροπορικοί κανονισμοί) , σε μια περιοχή ανατολικά της Ρόδου. Πάντα πετούν στο ίδιο σημείο, εκτός εάν υπάρχει σκάφος που ποντίζει καλώδια, οπότε κατευθύνονται σε αυτό. Μένουν για λίγη ώρα πάνω από τη θαλάσσια αυτή περιοχή (στην εσχατιά του Αιγαίου) και φεύγουν ωσάν να θέλουν να βεβαιωθούν για κάτι. Εκεί δεν υπάρχει τίποτα, ούτε καν βραχονησίδα και όμως επιμένουν. Και μάλιστα με παλιάς τεχνολογίας μέσα, αφού υπάρχουν οι δορυφόροι που μπορούν να παρατηρούν τα πάντα.
Τι ακριβώς συμβαίνει; Πραγματοποιούν ασκήσεις; Μα τόσες πολλές ασκήσεις σε καθορισμένο σημείο; Μήπως θέλουν, τώρα που σταμάτησαν τις μαζικές παραβιάσεις να διαπιστώσουν την αντίδραση των ελληνικών συστημάτων αεραμύνης; Όπως και να’ χει το ζήτημα οι επιτελείς τα παρακολουθούν. Καμιά φορά τα τουρκικά αεροπλάνα, κατευθύνονται, πάντα για λίγη ώρα ανάμεσα στη Ρόδο και στο Καστελόριζο, αναγκάζοντας τα μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας (ανάμεσά τους και τα F-16 Viper) να τα αναγνωρίζουν και να τα αναχαιτίζουν.

***
Στην εκδήλωση Τσίπρα
Στην εκδήλωση του Ινστιτούτου Αλέξη Τσίπρα όλοι πρόσεξαν ότι εκτός από τις παρουσίες και τις ομιλίες του Χρήστου Ράμμου, του Νίκου Αλιβιζάτου, του Χάρη Καστανίδη, του Δημήτρη Βερβεσού κ.ά., ήταν πολύ σημαντικές και οι παρεμβάσεις από τον Βαγγέλη Βλάχο (αδελφός θύματος Τεμπών), τον Αλέξανδρο Γεωργούλη (συνήγορος ναυαγών Πύλου), τον Θανάση Κουκάκη, (δημοσιογράφος – θύμα Υποκλοπών) και την Ελένη Κωστοπούλου (μητέρα Ζακ Κωστόπουλου).
***
Σενάρια
Το σενάριο να μετατρέψει την πρόταση δυσπιστίας σε πρόταση εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση δεν «έπαιξε» ποτέ, λένε συνεργάτες του Πρωθυπουργού. «Η κυβέρνηση πήρε ψήφο εμπιστοσύνης τον Δεκέμβριο στον προϋπολογισμό» λένε, ενώ οι πιο… πονηροί συμπληρώνουν ότι αν έκανε αυτή την κίνηση το Μέγαρο Μαξίμου, δεν θα «έκαιγε» το χαρτί της αντιπολίτευσης, η οποία θα είχε το δικαίωμα να ξανακάνει πρόταση δυσπιστίας σε έξι μήνες.

***
Κόβονται οι φιέστες λόγω Τεμπών
Η βαριά ατμόσφαιρα που επικρατεί στην κυβέρνηση λόγω του δυστυχήματος των Τεμπών έχει αντανάκλαση και στο κόμμα. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη «κόψει» μία φιέστα, αυτή για τα 25 χρόνια λειτουργίας του Μετρό ( λίγες ημέρες μετά την μεγαλειώδη συγκέντρωση στο Σύνταγμα) με την εκδήλωση για την κοπή της πίτας της Γραμματείας Οργανωτικού που έχει προγραμματιστεί για τις 17 Φεβρουαρίου να είναι στον αέρα. Ο χώρος στον ΣΕΦ έχει κρατηθεί αλλά άπαντες περιμένουν το πράσινο φως από τον Μητσοτάκη. Δεν είναι καιρός για γιορτές και πανηγύρια όπως φαίνεται…
***
Ημέρα ελληνικής γλώσσας
Νέα ώθηση επιδιώκει να δώσει το Υπουργείο Εξωτερικών στον αυριανό εορτασμό της, Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας, συντονίζοντας δεκάδες εκδηλώσεις Πρεσβειών και Προξενείων μας ανά τον κόσμο. Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στη Νάπολη τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου θα συμμετάσχει ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κώτσηρας, εκφράζοντας τη στήριξη της Ελληνικής Πολιτείας προς τους Έλληνες και φιλέλληνες της Ιταλίας, οι οποίοι προωθούν τον πολιτισμό μας και τη φιλία μεταξύ των δύο λαών.

«Φιλία» είναι άλλωστε και το κεντρικό θέμα του Διεθνούς Μαθητικού Μαραθωνίου που θα διεξαχθεί στο πλαίσιο των εκδήλωσης, με συμμετοχή δεκάδων σχολείων από την Ιταλία, την Ελλάδα και άλλες χώρες του κόσμου, που διδάσκουν την ελληνική.
Η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας γεννήθηκε στη Νάπολη και εορτάζεται αδιαλείπτως εδώ και μια δεκαετία. Φέτος συμπίπτει με τα 2500 χρόνια από την ίδρυση της πόλης και ο Δήμος Νάπολης την ενέταξε στις επετειακές του εκδηλώσεις, σε ένδειξη αναγνώρισης των ισχυρών, διαχρονικών δεσμών που συνδέουν Ελλάδα και Ιταλία.
Η οργάνωση και στήριξη εκδηλώσεων για την ελληνική γλώσσα ανά τον κόσμο έρχεται σε συνέχεια σειράς δράσεων του Υπουργείου Εξωτερικών που αποσκοπούν στην ενίσχυση της ελληνομάθειας, με πιο πρόσφατες τη συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών για την ανάπτυξη προγραμμάτων διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας για Έλληνες της Διασποράς, τον εμπλουτισμό της μαθησιακής πλατφόρμας staellinika.com και την οριζόντια στήριξη εδρών ελληνικών σπουδών στο εξωτερικό.
***
Μπαμπινιώτης για τον γλωσσικό θησαυρό των Ελλήνων
Από την Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας δεν θα μπορούσε να απουσιάζει ο καθηγητής Γεώργιος Μπαμπινιώτης, ο οποίος μιλώντας ειδικά στην στήλη (και τον ευχαριστώ) τα παρακάτω:
«Ένας «πολιτισμός του γραπτού λόγου» που είναι ο ελληνικός πολιτισμός, ένας πολιτισμός που ξεχώρισε και αναδείχθηκε διεθνώς μέσα από τα κείμενά του, δηλ. μέσα από την ελληνική γλώσσα, δικαιούται να τιμά και να εορτάζει τη γλώσσα του. Μη ξεχνάμε ότι από τα κείμενα του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη, του Ομήρου, του Αισχύλου, του Θουκυδίδη, του Ιπποκράτη και των άλλων μεγάλων Ελλήνων διανοητών μάς έμαθε και μάς ξεχώρισε ο κόσμος.
Η ελληνική γλώσσα είναι το μεγάλο εθνικό μας κεφάλαιο με τρία χαρακτηριστικά: α) τη συνέχεια (40 αιώνων προφορικού λόγου και 28 αιώνων γρπατού λόγου με το ελληνικό αλφάβητο)∙ β) την καλλιέργεια από τον ελληνικό στοχασμό που εκφράστηκε σε γλώσσα ελληνική, ιδιαίτερα ανεπτυγμένη στο λεξιλόγιο, τη γραμματική και τη σύνταξη∙ γ) την οικουμενικότητα της παρουσίας της Ελληνικής στις γλώσσες της Ευρώπης (45.000 λέξεις μόνο στην Αγγλική) και δι’ αυτών σε όλον τον πολιτισμένο κόσμο.
Έχουμε συνείδηση αυτού του γλωσσικού θησαυρού οι Έλληνες; Αγαπούμε, σεβόμαστε και αξιοποιούμε τη γλώσσα μας όπως τής αξίζει; Έχουμε επαφή με τα «παλαιότερα Ελληνικά μας» (αρχαίο λόγο και λόγια παράδοση); Είμαστε ευχαριστημένοι με τα Ελληνικά που μιλούμε και γράφουμε; Η «Ημέρα της ελληνικής γλώσσας» είναι μια ευκαιρία να ξανασκεφτούμε και να προβληματιστούμε για τα θέματα αυτά.
