«Ο νέος είναι ωραίος», όπως λέει και ένα τραγούδι. Ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη (Προ-Πο) Νότης Μηταράκης αποφάσισε με μια υπογραφή και με μια απόφαση να καταργήσει ένα μέτρο που θέσπισαν και στήριξαν παλαιότεροι υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας. Το μέτρο της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, για το οποίο είχε δημιουργηθεί έντονη πολιτική αντιπαράθεση. Ο ίδιος, ίσως για να μην θίξει (και πιθανόν εξοργίσει) προκατόχους του υπουργούς λέει πως δεν την καταργεί, αλλά όταν ανακοινώνει ότι η Αστυνομία δεν θα μπαίνει πλέον στα πανεπιστήμια για να κάνει τον θυρωρό και ότι ο ρόλος της Αστυνομίας θα είναι επικουρικός δεν είναι ουσιαστική κατάργησή της; Αμ το άλλο; Οι 1.060 αστυνομικοί, λέει, που είχαν διατεθεί για την φύλαξη των ΑΕΙ αποκτούν όπλα και ενσωματώνονται στους ειδικούς φρουρούς.

Με δυο λόγια Πανεπιστημιακή Αστυνομία, αν και στην ουσία δεν λειτούργησε, περνά και αυτή στο χρονοντούλαπο της πανεπιστημιακής… ιστορίας. Να σημειώσω ότι η Πανεπιστημιακή Αστυνομία θεσπίσθηκε επί υπουργίας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, αλλά η απόφαση ήταν ομόφωνη του τότε Υπουργικού Συμβουλίου.

***
Δεν πέρασε από το Μαξίμου η έφιππη αστυνομία

Νόμιζα ότι ο Νότης Μηταράκης ως αγγλοσπουδαγμένος και εργαζόμενος για πολλά χρόνια στην Αγγλία θα εντυπωσιάστηκε από την έφιππη βασιλική φρουρά του Κάρολου του Γ΄ (και την έφιππη βασιλική… μπάντα που παίζει συνεχώς το God save the King) και θέλησε να καθιερώσει έφιππους αστυνομικούς και στην Αθήνα. Δεν είναι όμως έτσι τα πράγματα. Ο ίδιος μου αποκάλυψε ότι η έφιππη αστυνομία ήταν διακαής πόθος της Ελληνικής Αστυνομίας, που την μελετούσε προσεκτικά εδώ και δύο χρόνια και ότι αυτός το μόνο που έκανε ήταν να υπογράψει τη σχετική απόφαση. Ατύπως όμως μαθαίνω η ιδέα αυτή πήγε Μαξίμου αλλά δεν πέρασε. Στην ουσία το Μαξίμου τον άδειασε.

Δεν ξέρω εάν ο κ. Μηταράκης απέσυρε την υπογραφή του από την απόφαση, αλλά όμως με την υπογραφή που έβαλε δημιουργείται έφιππη αστυνομία από το 2024 στο κέντρο της Αθήνας με έξι άλογα και 10 αστυνομικούς αναβάτες οι οποίοι θα βρίσκονται σε σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος (δηλαδή εκεί γύρω στην Ακρόπολη) αλλά δεν θα περιπολούν. Προσοχή δεν θα είναι κανονική αστυνομία (δηλαδή να επιβάλλει την τάξη ή ακόμα και να συλλαμβάνει) αλλά θα είναι μια αστυνομία για επίδειξη, για σόου και φιγούρες δηλαδή.

***
Πού θα βρεθούν και ποιος θα εκπαιδεύσει άλογα και αναβάτες

Ρώτησα όμως τον υπουργό: Άλογα η Αστυνομία πού θα έβρισκε; Και ιδού τι απάντησε: «Άλογα έχει ο στρατός και η Αστυνομία θα συνεργάζεται μαζί με τον Στρατό». Πρόκειται για την Ίλη ιππικού που σχηματίστηκε και εκπαιδεύτηκε στον Αυλώνα από το ΓΕΕΘΑ και που επρόκειτο να παρελάσει την 25η Μαρτίου, πλην όμως διαπιστώθηκε την τελευταία στιγμή ότι ούτε οι στρατιωτικοί αναβάτες ούτε τα άλογα ήταν έτοιμα για παρέλαση. Και ξέρετε γιατί; Δεν είχαν εκπαιδευτεί ούτε στις φωνές, ούτε στις κόρνες ούτε στα χειροκροτήματα και υπήρχε φόβος την ώρα της παρέλασης να αναστατωθούν και τα άλογα και να αναστατώσουν τον κόσμο. Για την ιστορία πάντως λέω στον κ. Μηταράκη ότι ο πρώτος δήμος που είχε έφιππη αστυνομία ήταν ο Δήμος Ρόδου, αλλα και αυτός την κατάργησε και αντικατέστησε τα άλογα με… ποδήλατα (που δεν αφηνιάζουν).

***
Πρώτη φορά κοινή ανακοίνωση Μαξίμου και τουρκικής προεδρίας

Η αλήθεια είναι ότι κοινή ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου και της τουρκικής προεδρίας μετά από συνάντηση των ηγετών των δύο χωρών, πρώτη φορά εκδίδεται. Και όμως είναι γεγονός εκδόθηκε κοινή ανακοίνωση μετά το τέλος της συνάντησης Μητσοτάκη- Ερντογάν. Τι σημαίνει αυτό; Μου λένε κυβερνητικές πηγές ότι για τη συνάντηση αυτή υπήρξε προετοιμασία από τους συνεργάτες των Ερντογάν και Μητσοτάκη, μια συνάντηση, όπως αποδείχθηκε, που έγινε σε καλό κλίμα.

Μάλιστα, οι δύο ηγέτες αναφέρουν στην ανακοίνωση και συγκεκριμένα βήματα προκειμένου «το θετικό κλίμα που διαμορφώθηκε στις διμερείς σχέσεις τους τελευταίους μήνες να έχει συνέχεια και συνέπεια», συμφωνώντας ότι η επόμενη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη. Και νάταν μονάχα αυτό;

Οι κ.κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν ανάθεσαν τον συντονισμό της κοινής συνεδρίασης στους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργο Γεραπετρίτη και της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν. Η επιλογή των προσώπων δεν είναι τυχαία καθώς και οι δύο υπουργοί είναι άτομα απολύτου εμπιστοσύνης των δύο ηγετών. Ο Γιώργος Γεραπετρίτης είναι στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, που κλήθηκε τα προηγούμενα χρόνια να αναλάβει δύσκολες αποστολές, ενώ ο Χακάν Φιντάν ήταν στο πλευρό του κ. Ερντογάν, ο οποίος από το 2010 έως το 2013, του ανέθεσε τη διοίκηση των μυστικών υπηρεσιών. Όπως είπε και ο κ. Μητσοτάκης δεν λύθηκαν, βεβαίως, όλα τα προβλήματα, αλλά υπάρχει διάθεση να προσεγγίσουμε ξανά το πλαίσιο των σχέσεών μας από μια θετική σκοπιά».

***
Ας ελπίσουμε πως δεν θα υπάρξει επανάληψη του 2019

Αυτό που θα έχει σημασία είναι να μην υπάρξει μια επανάληψη του 2019 όταν οι δυο ηγέτες συναντήθηκαν για πρώτη φορά. Η κυβερνητική θητεία του Κυριάκου Μητσοτάκη ξεκινούσε τότε και τα ελληνοτουρκικά είχαν πάρει «φωτιά». Το τουρκολιβυκό μνημόνιο, το καλοκαίρι με την κρίση του Όρουτς Ρέις και το μεταναστευτικό στον Έβρο έφεραν τις σχέσεις των δυο χωρών στο ναδίρ. Το ζητούμενο για την Αθήνα, προκειμένου να διατηρηθεί ένα ήρεμο κλίμα, είναι η Άγκυρα να σταματήσει να θέτει ζητήματα που αποτελούν «κόκκινες γραμμές» για την ελληνική πλευρά, όπως η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, αλλά και το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας»

***
Η διαδοχή στο μυαλό του Τσίπρα

Τώρα που άρχισαν να ανακοινώνονται οι υποψηφιότητες για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας αραίωσε τις εμφανίσεις του στα κομματικά όργανα. Στην Πολιτική Γραμματεία δεν εμφανίζεται, ενώ αραίωσε και τρις εμφανίσεις του στη Βουλή Δεν θέλει μου λένε να εμπλακεί στις διαδικασίες διαδοχής, ή να φανεί ότι δίνει το δαχτυλίδι σε κάποιον.

Μοιράζει τον χρόνο του ανάμεσα στην Κουμουνδούρου και στο Σούνιο, βλέπει κόσμο και εξακολουθεί να είναι Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ (για όσους το ξέχασαν), και θα παραμείνει, λέει, έως ότου εκλεγεί ο νέος ή η νέα πρόεδρος. Όταν ρωτήθηκαν οι πιο στενοί συνεργάτες του πώς είδε ο απερχόμενος Πρόεδρος την υποψηφιότητα της Έφης Αχτσιόγλου, είπαν ότι ο Τσίπρας δεν στηρίζει καμία υποψηφιότητα. Δεν υπάρχει δικός του υποψήφιος. Η Αχτσιόγλου (και οι υποψήφιοι που έπονται, όπως οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Νίκος Παπάς), τους θωρεί όλα «δικά του παιδιά», δεν ξεχωρίζει, τουλάχιστον εμφανώς κανέναν. Ωστόσο ουδείς ξεχνά στον ΣΥΡΙΖΑ ότι την Έφη Αχτσιόγλου την είχε πιο κοντά την έκανε τομεάρχη Οικονομίας, παίρνοντας αυτόν τον τομέα από τον Τσακαλώτο.

***
Γιατί η Αχτσιόγλου διάλεξε το Ωδείο Αθηνών

Ίσως οι περισσότεροι να μην γνωρίζουν (και πώς να το γνώριζαν) ότι η υποψήφια για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου ήταν (και παραμένει) πιανίστρια. Γιατί σας το λέω αυτό; Επειδή η εκδήλωση για την παρουσίαση της υποψηφιότητάς της για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είχε αρκετούς συμβολισμούς – με στόχο να δημιουργήσει μια εικόνα νέου ξεκινήματος: Επέλεξε να εμφανιστεί στο Ωδείο ( έναν χώρο που δεν έχει συνδεθεί με τον «παλαιό» ΣΥΡΙΖΑ) χωρίς τα στελέχη που την στηρίζουν και – όπως έγινε γνωστό από τους συνεργάτες της – θα εμφανιστούν τις επόμενες ημέρες, στις περιοδείες που θα κάνει τόσο στην Αττική, όσο και σε άλλες πόλεις.

Στην επικείμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο, η ίδια πρόκειται να παρουσιάσει την πολιτική της πλατφόρμα «για όλα τα μείζονα για τη χώρα και τον ΣΥΡΙΖΑ», ενώ η υποψηφιότητα της αφορά και την κοινωνία, για αυτό και επελέγη το Ωδείο Αθηνών για τη σημερινή της ανακοίνωση, όντας εξάλλου και πιανίστρια. Αξίζει να σημειωθεί ότι Αλέξης Χαρίτσης δεν θα είναι υποψήφιος διάδοχος του Αλέξη Τσίπρα και εξέφρασε τη στήριξή του στην Έφη Αχτσιόγλου για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

***
Μόνον ο Σιάσος υποψήφιος πρύτανης στο ΕΚΠΑ

Όπως είχε προβλέψει πρώτη αυτή η στήλη πριν από πολλούς μήνες, τελικά ο καθηγητής Καρδιολογίας Γεράσιμος Σιάσος αναμένεται μετά βεβαιότητας (πλέον) να είναι ο νέος Πρύτανης του ΕΚΠΑ. Αυτό γιατί είναι πλέον ο μοναδικός υποψήφιος μετά και τη λήξη της προθεσμίας των υποψηφιοτήτων την προηγούμενη Δευτέρα. Για τις θέσεις των Αντιπρυτάνεων προτάθηκαν ομόφωνα από το Συμβούλιο Διοίκησης και αναμένεται να εκλεγούν οι Καθηγητές: Ευστάθιος Ευσταθόπουλος, Χρήστος Καραγιάννης, Σοφία Παπαϊωάννου και Αριστείδης Σάμιτας.

Πρόκειται για μια πραγματικά εντυπωσιακή εξέλιξη για το μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο, που πιστώνονται τα μέλη του νέου Συμβουλίου αφού πρόταξαν την ενότητα και κατάφεραν να προσπεράσουν έναν προβληματικό νόμο για την εκλογή Πρύτανη, ο οποίος έχει οδηγήσει σε απόλυτο ναυάγιο τις πρυτανικές εκλογές στα άλλα δύο μεγάλα ιδρύματα, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Αφετέρου, η διαφαινόμενη εκλογή του Γεράσιμου Σιάσου παρά τη μεγάλη πολεμική που δέχτηκε αποκάλυψε ότι τελικά η υποστήριξη στο πρόσωπο του ήταν πολύ πιο ισχυρή απ’ ότι κάποιοι είχαν υπολογίσει.