Τη δημόσια στήριξη του στην Έφη Αχτσιόγλου για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε με ανάρτησή του στο Facebook ο Αλέξης Χαρίτσης, ενώ παράλληλα ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος δεν θα είναι υποψήφιος για τη θέση του προέδρου του κόμματος της Κουμουνδούρου

«Θεωρώ ότι η υποψηφιότητα της Έφης Αχτσιόγλου επιχειρεί ακριβώς να εκφράσει την βούληση για μια ουσιαστική επανίδρυση του χώρου μας, την ανάγκη να ανανεώσουμε την στρατηγική και το περιεχόμενο της πολιτικής πρότασής μας, να αφουγκραστούμε τις ζωτικές ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, να συντονιστούμε με τις δημιουργικές δυνάμεις της χώρας μας. Θα την υποστηρίξω ολόθερμα», τονίζει στην ανάρτησή του.

Ο κ. Χαρίτσης, που είναι το δεύτερο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τον Νάσο Ηλιόπουλο, που δηλώνει ότι θα στηρίξει την Έφη Αχτσιόγλου, αναφέρει ότι το κόμμα του βρίσκεται στην πρόκληση μιας ουσιαστικής νέας αρχής, με στόχο ένα σύγχρονο κόμμα της ευρωπαϊκής Αριστεράς, πολυσυλλεκτικό και ταυτόχρονα αιχμηρό.

Παράλληλα, ευχαρίστησε τους συντρόφους του που «εξέφρασαν την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό μου, καλώντας με να διεκδικήσω την προεδρία του κόμματός μας. Τους ευχαριστώ θερμά. Η εκτίμησή τους με τιμά και με συγκινεί. Έχω αποφασίσει όμως διαφορετικά. Δηλώνω ότι δεν θα είμαι υποψήφιος. Ταυτόχρονα δεσμεύομαι ότι θα συμμετέχω με όλες μου τις δυνάμεις στη νέα συλλογική μας πορεία».

Αναλυτικά η ανάρτηση του Αλέξη Χαρίτση

Με την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να αποχωρήσει από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κλείνει ένας μεγάλος και συναρπαστικός ιστορικός κύκλος που γιγάντωσε την Αριστερά και συντάραξε πολιτικά την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Πλέον το κόμμα μας βρίσκεται μπροστά σε μια μεγάλη πρόκληση: αυτή μιας ουσιαστικής νέας αρχής. Οι προκλήσεις τονίζουν τις δυσκολίες, εμπεριέχουν όμως και δυνατότητες. Και η δική μας δουλειά είναι ακριβώς αυτή: να εργαστούμε εντατικά και με σχέδιο πάνω στις υπαρκτές δυνατότητες για ένα σύγχρονο κόμμα της ευρωπαϊκής Αριστεράς του 21ου αιώνα.

Ένα κόμμα συλλογικό οργανωτή των προοδευτικών κοινωνικών αντιστάσεων και ανησυχιών και συνάμα εκφραστή των πιο δημιουργικών και δυναμικών τάσεων της ελληνικής κοινωνίας.

Ένα κόμμα πολυσυλλεκτικό και ταυτόχρονα αιχμηρό.

Ένα κόμμα που τελικά θα μοιάζει στην Ελλάδα που θέλουμε: με αυτοπεποίθηση, εξωστρέφεια και φιλόδοξους στόχους.

Στη νέα περίοδο που ανοίγεται θα είμαστε όλες και όλοι παρόντες. Και εγώ προσωπικά. Το τελευταίο διάστημα πολλοί σύντροφοι και συντρόφισσες εξέφρασαν την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό μου, καλώντας με να διεκδικήσω την προεδρία του κόμματός μας. Τους ευχαριστώ θερμά. Η εκτίμησή τους με τιμά και με συγκινεί. Έχω αποφασίσει όμως διαφορετικά. Δηλώνω ότι δεν θα είμαι υποψήφιος. Ταυτόχρονα δεσμεύομαι ότι θα συμμετέχω με όλες μου τις δυνάμεις στη νέα συλλογική μας πορεία. Νιώθω συνεπώς ότι έχω την υποχρέωση και την ευθύνη να πάρω θέση.

Θεωρώ ότι η υποψηφιότητα της Έφης Αχτσιόγλου επιχειρεί ακριβώς να εκφράσει την βούληση για μια ουσιαστική επανίδρυση του χώρου μας, την ανάγκη να ανανεώσουμε την στρατηγική και το περιεχόμενο της πολιτικής πρότασής μας, να αφουγκραστούμε τις ζωτικές ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, να συντονιστούμε με τις δημιουργικές δυνάμεις της χώρας μας. Θα την υποστηρίξω ολόθερμα.

Είμαι περήφανος που το κόμμα μας οδεύει σε μια δημοκρατική και ανοιχτή διαδικασία ανάδειξης νέας ηγεσίας. Διαδικασία εξόχως πολιτική που θα συμβάλει στην ιδεολογική ανασυγκρότηση και την πολιτική αντεπίθεση του κόμματός μας. Είμαι σίγουρος ότι σε αυτήν την πορεία, τόσο από τους υποψήφιους για την προεδρία όσο και από τα στελέχη και μέλη του κόμματός μας, θα κατατεθούν παραγωγικές προτάσεις που εκκινούν από την κοινή μας αγωνία για το μέλλον της Αριστεράς και της προοδευτικής παράταξης.

Το στοίχημα της ενότητας και των προωθητικών συνθέσεων δίχως εκπτώσεις στην εμβάθυνση, βρίσκεται μπροστά μας. Και είναι πιστεύω κρίσιμο όχι μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αλλά και για την ποιότητα της δημοκρατίας στον τόπο μας συνολικότερα.

Αλλά κάθε πορεία προς το μέλλον ξεκινά με ένα πρώτο βήμα μπροστά. Αυτό το πρώτο βήμα αφορά την εκλογή νέου προέδρου. Και θα το κάνουμε, προχωρώντας όλοι και όλες μαζί.