Με διαφορά μιας εβδομάδας θα στηθούν το Μάιο οι εσωκομματικές κάλπες τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στο ΚΙΝΑΛ. Στον μεν ΣΥΡΙΖΑ για την επανεκλογή Τσίπρα για πρώτη φορά απευθείας από τα μέλη του κόμματος, στο δε ΚΙΝΑΛ για να εκλεγούν τα τοπικά κομματικά όργανα, οι σύνεδροι αλλά και για να αποφασιστεί το νέο όνομα του κόμματος του Νίκου Ανδρουλάκη.

Άτυπο debate

Το γεγονός αυτό από μόνο του ουσιαστικά θα μετατρέψει αυτές τις εκ των πραγμάτων ανταγωνιστικές κάλπες σε ένα άτυπο debate ανάμεσα στα δύο κόμματα και φυσικά στους αρχηγούς τους, Αλέξη Τσίπρα και Νίκο Ανδρουλάκη.

Η Κουμουνδούρου θέλει να μετατρέψει αυτές τις εσωκομματικές εκλογές για την επανεκλογή Τσίπρα στην προεδρία σε πρόκριμα για τις εθνικές εκλογές και να σηματοδοτήσει την επαναφορά του ΣΥΡΙΖΑ στο πολιτικό σκηνικό με την «αντίστροφη μέτρηση» για την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Από την άλλη πλευρά στόχος της Χαριλάου Τρικούπη είναι να επικυρωθεί και να σφραγιστεί η ανοδική πορεία στην οποία βρίσκεται το ΚΙΝΑΛ μετά την εκλογή Ανδρουλάκη και να καταδειχθεί ως ένας ισχυρός πόλος του κομματικού συστήματος αμφισβητώντας το δικομματικό συσχετισμό ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ.

Στόχος για 100.000

Τα μέλη του ΚΙΝΑΛ θα προσέλθουν στις εσωκομματικές κάλπες στις 8 Μαΐου ενώ τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στις 15 Μαΐου.

Στις 8 Μαΐου τα μέλη του ΚΙΝΑΛ θα εκλέξουν τους 4.200 συνέδρους για το συνέδριο της 20ης Μαΐου, καθώς και τα τοπικά και νομαρχικά όργανα. Στόχος της Χαριλάου Τρικούπη είναι να προσέλθουν στις κάλπες περί των 100.000 μελών του κόμματος.

Σε ότι αφορά το όνομα το πιθανότερο είναι τελικά να ψηφιστεί η ισχύουσα σήμερα στην πράξη ονομασία «ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής». Άλλωστε και στον ΣΥΡΙΖΑ κάτι ανάλογο είχε συμβεί με το «ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία».

Να ξεπεράσει τις 80.000

Στις 15 Μαΐου τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ θα κληθούν για πρώτη φορά να εκλέξουν τον πρόεδρο του κόμματος καθώς μέχρι το πρόσφατο συνέδριο το καταστατικό προέβλεπε την εκλογή του από το συνέδριο. Η πρόταση Τσίπρα για απευθείας εκλογή υπενθυμίζεται ότι πέρασε από το συνέδριο με πλειοψηφία 74%.

Μοναδικός υποψήφιος σε αυτές τις εσωκομματικές εκλογές θα είναι ο Αλέξης Τσίπρας ενώ δικαίωμα ψήφου θα έχουν όσοι εγγραφούν ως μέλη του ΣΥΡΙΑ μέχρι και την 15η Μαΐου. Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο αριθμός των μελών του κόμματος να ξεπεράσει τους 80.000 από 60000 περίπου που υπολογίζονται σήμερα.