ΤΟ ΒΗΜΑ logo

Η Νόρα Βαλσάμη ήταν ο πρώτος έρωτας του συγγραφέα Αλέξη Σταμάτη- Μια τρυφερή παιδική ιστορία

Η Νόρα Βαλσάμη ήταν ο πρώτος έρωτας του συγγραφέα Αλέξη Σταμάτη- Μια τρυφερή παιδική ιστορία 1
Finos Film

Γιος της Μπέτυς Αρβανίτη, ο Αλέξης Σταμάτης μοιράστηκε ένα απόσπασμα από το βιβλίο του «Υπήρξα τόσοι άλλοι», επιστρέφοντας σε μια παιδική ανάμνηση από τα γυρίσματα της ταινίας «Κάτι κουρασμένα παλικάρια» και στον πρώτο του έρωτα για τη Νόρα Βαλσάμη.

ΑΠΟ GRACE TEAM

Ένα από τα πιο τρυφερά στιγμιότυπα της παιδικής του ηλικίας μοιράστηκε στα social media ο συγγραφέας Αλέξης Σταμάτης, γιος της ηθοποιού Μπέτυς Αρβανίτη από τον πρώτο της γάμο με τον αρχιτέκτονα Κώστα Σταμάτη. Ο συγγραφέας δημοσίευσε ένα απόσπασμα από το βιβλίο του «Υπήρξα τόσοι άλλοι». Στο κείμενο επιστρέφει στα επτά του χρόνια και στον πρώτο του έρωτα - εκείνη τη γνώριμη και καθολική εμπειρία που όλοι θυμόμαστε κάπως, αλλά σπάνια περιγράφεται με τέτοια αμεσότητα.

Η αφήγηση ξεκινά με τη φωνή της μητέρας του, της Μπέτυς Αρβανίτη, που θυμάται στα γυρίσματα της ταινίας «Κάτι κουρασμένα παλικάρια» και τις σχέσεις του μικρού Αλέξη με τους ηθοποιούς της εποχής:

«Στο ‘‘Κάτι Κουρασμένα παλικάρια’’, ερωτεύτηκες. Θυμάμαι τον Κωνσταντάρα που σου πήρε ένα δώρο, ένα αεροπλανάκι κι ενθουσιάστηκες. Ο Παπαγιαννόπουλος σε πήγαινε στην πισίνα και σου έκανε πατητές, κι έλεγε: "Βρέξει, δεν βρέξει, πάρε τον Αλέξη, δως του πέντε, έξι, να δεις αν θα βρέξει". Τον είχες αγαπήσει πολύ».

Κι έπειτα, η είσοδος που αλλάζει τα πάντα: «Και ξαφνικά εμφανίζεται το ξωτικό: η Νόρα Βαλσάμη. Ήταν τότε 19, 20. Πολύ όμορφη με αυτά τα ξανθά μαλλιά μέχρι κάτω, εντύπωση μίσχου! Και ξεκινάει ο μεγάλος έρωτας! Μου έλεγε η Νόρα: "Παιδάκι μου, αυτός φέρεται σαν άνδρας κανονικός, μεγάλος, με πιάνει από το χέρι και πάμε περίπατο. Είναι σαν να παίρνει τον ρόλο του συζύγου!"».

Κι ερχόμαστε στο δράμα εκείνης της βραδιάς που δεν θα το ξεχάσω ποτέ, όπου δεν μπορούσες να κοιμηθείς με τίποτα και αρχίζεις ένα κλάμα φοβερό του τύπου: «Εγώ όμως δεν μπορώ να κοιμηθώ μαζί σου, θέλω να κοιμηθώ με την Νόρα».

Η Νόρα Βαλσάμη ήταν ο πρώτος έρωτας του συγγραφέα Αλέξη Σταμάτη- Μια τρυφερή παιδική ιστορία 2

«Βρε παιδάκι μου, δεν γίνεται να πας να κοιμηθείς με την Νόρα, δεν είναι δυνατόν». «Όχι, γιατί εγώ θέλω να την δοκιμάσω, γιατί θέλω να την παντρευτώ! Εσένα δεν μπορώ να σε παντρευτώ, γιατί μου λες ότι είσαι μαμά μου, επομένως εφόσον δεν μπορώ εσένα, θέλω την Νόρα!». Είδαμε και πάθαμε. Ε, τι κάναμε, σε μαζέψαμε και σε πήγαμε σπίτι, στην καμπάνα, γιατί σε καμπάνες μέναμε, αν θυμάσαι, θυμάσαι καθόλου; Τέλος πάντων με τα χίλια μύρια όσα και με κλάμα πολύ κοιμήθηκες».

Πίσω από την ανάλαφρη, σχεδόν κωμική επιφάνεια, το απόσπασμα καταγράφει κάτι πιο βαθύ: τη στιγμή που η παιδική αθωότητα συναντά για πρώτη φορά την έννοια της επιθυμίας, χωρίς φίλτρα, χωρίς κοινωνικούς κανόνες, με μια ειλικρίνεια που στην ενήλικη ζωή σπάνια επιβιώνει. Από κάτω ο κόσμος σχολίασε με νοσταλγία την αφήγησή του, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι για πολλά παιδιά της γενιάς του, η Νόρα Βαλσάμη ήταν ο πρώτος τους έρωτας.


Το άγχος των “πρέπει” και πώς μπορούμε να απαλλαγούμε από το βάρος τους

Πόσα από αυτά που κάνουμε κάθε μέρα είναι πραγματικά δικά μας; Και πόσα είναι απλώς “πρέπει” που μάθαμε να ακολουθούμε χωρίς δεύτερη σκέψη;


READ MORE

Cookies