Δεν νομίζω να υπάρχει προηγούμενο. Κεντρικός Τραπεζίτης να ομιλεί για το Αιγαίο, για τις υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών και για τη θάλασσα ειρήνης που πρέπει το Αιγαίο να μετατραπεί καθώς για τα ασφάλιστρα κινδύνου. Μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ του Οικονομικού Ταχυδρόμου, ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας μίλησε ανάμεσα στα άλλα για την οικονομική πλευρά των ελληνοτουρκικών σχέσεων και τις επιπτώσεις που έχουν επί του ΑΕΠ. Να είστε βέβαιοι ότι αυτά που είπε σίγουρα θα συζητηθούν, όπως θα συζητηθούν και όσα είπε (θα τα δούμε παρακάτω) ο Ευάγγελος Βενιζέλος για το Αιγαίο.

Πάμε πρώτα στον κεντρικό τραπεζίτη που είπε συγκεκριμένα: «Μετά από τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο Ερντογάν, εγώ θέλω να βλέπω και την οικονομική της πλευρά. Αυτό, αν πάει καλά, σημαίνει ότι θα πέσουν τα διάφορα ασφάλιστρα κινδύνου που όλοι βάζαν λόγω της κακής σχέσης Ελλάδας με Τουρκίας, μην το ξεχνάτε αυτό, δεν είδα κάποιος να το τονίζει. Αυτό θα τιμολογηθεί. Κι είναι πολύ σημαντικό, αν υπάρχουν και επόμενα βήματα, δηλαδή αντί το Αιγαίο να είναι μια θάλασσα υπερπτήσεων, να γίνει μια θάλασσα ειρήνης, εμπορίου, τουριστικών ανταλλαγών. Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό. Η Τουρκία είναι μια πολύ μεγάλη χώρα και είναι δίπλα μας (σ.σ. εννοεί γειτονική χώρα), ξέρετε, η απόσταση καθορίζει το εμπόριο κυρίως και άρα τις οικονομικές ανταλλαγές και την επίπτωση στο ΑΕΠ».

***
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος για win-win Αθήνας -Άγκυρας

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας και αυτός στο φόρουμ του Οικονομικού Ταχυδρόμου αναφέρθηκε στα ελληνοτουρκικά λέγοντας πως «πρέπει τώρα να λύσουμε στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου το θέμα της οριοθέτησης (σ.σ. των θαλάσσιων ζωνών)». Ανέφερε ότι «η Τουρκία έχει μια θέση στη Μεσόγειο», είναι «παράκτια χώρα», ενώ συμπλήρωσε πολύ χαρακτηριστικά ότι «το Αιγαίο δεν είναι ελληνική λίμνη» αλλά «δεν είναι και χώρος εξορύξεων». Ανέφερε δε, ότι στο Αιγαίο η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν από έξι μίλια αιγιαλίτιδα ζώνη ενώ τόνισε ο κ. Βενιζέλος ότι «στην ανατολική Μεσόγειο έχουμε έξι εμείς και δώδεκα μίλια η Τουρκία. Εκεί μπορούμε να τα επεκτείνουμε», δείχνοντας έτσι το είδος μιας συμφωνίας – συμβιβασμού (win – win) Αθήνας και Άγκυρας.

***
Οι οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου

Πάμε πάλι στον κεντρικό τραπεζίτη που μίλησε και για τις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία λέγοντας πως εξαρτάται από το πόσο θα διαρκέσει η σύρραξη στην Ουκρανία. Πρόσθεσε πως «σήμερα οι αγορές είναι πιο αισιόδοξες και προεξοφλούν ότι θα βγει κάτι θετικό από τις ειρηνευτικές συνομιλίες», ενώ σημείωσε: «Όσο θα διαρκέσει η κρίση, θα είμαστε σε επιφυλακή. Έχουμε 3 σενάρια για το πώς θα επηρεαστεί η οικονομία». Ο κεντρικός τραπεζίτης τόνισε ότι ακόμη και στο δυσμενές σενάριο (να κρατήσει ο πόλεμος μέχρι το καλοκαίρι) δεν προκύπτει ύφεση για την Ελλάδα. Σε περίπτωση μεγαλύτερης διάρκειας του πολέμου, τότε η μείωση στο ΑΕΠ θα είναι από 2% και πάνω, σημείωσε ο κεντρικός τραπεζίτης.

***
Λαγκάρντ: Σε δύσκολη φάση η Ευρώπη

Παράλληλα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε από τη Λευκωσία όπου βρίσκεται, ότι «η Ευρώπη εισέρχεται σε μια δύσκολη φάση», τονίζοντας ότι «θα αντιμετωπίσουμε, βραχυπρόθεσμα, υψηλότερο πληθωρισμό και βραδύτερη ανάπτυξη”. “Όσο μεγαλύτερη θα είναι η διάρκεια του πολέμου τόσο υψηλότερο πιθανώς θα είναι και το κόστος», δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ σε ομιλία της σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.

***
Ο Βίκτωρ ο Τιμοτέϊ και η Άννα

Στο Κίεβο δεν πιστεύουν ότι οι Ρώσοι αποσύρονται. Αυτός είναι ο λόγος που ο Βίκτωρ ένας 45χρονος Ουκρανός μαζί με τον 14χρονο γιο του Τιμοτέϊ βρίσκονται με τα καλάσνικωφ στα μπλόκα . Δεν έχουν φύγει ποτέ από εκεί. Ο μικρός Τιμοτεϊ παρακολουθεί μαθήματα στο σχολείο όπου πηγαίνει με τηλεδιάσκεψη και αμέσως μετά πηγαίνει στο «εθνικό καθήκον» στο μπλόκο μαζί με τον πατέρα του και τον σκύλο τους. Άγρυπνοι φρουροί της περιοχής όπου οι σειρήνες εξακολουθούν να ηχούν. Νοτιότερα, στην πολύπαθη Οδησσό η Άννα (μια νεαρή Ουκρανή) δεν θέλει να εγκαταλείψει την πόλη της. Όταν την συνάντησε η δημοσιογράφος Έλλη Κασόλη, της είπε ότι ζει την κάθε μέρα στην Οδησσό, ωσάν να είναι η τελευταία της. Μαγειρεύει κάθε μέρα διαφορετικό φαγητό, ψωνίζει από το σούπερ μάρκετ διαφορετικά φαγώσιμα, ακούει μουσική την ώρα που μαγειρεύει, ζει κάθε στιγμή με ένταση: «Έως ότου έρθει αυτή η ώρα (εισβολής στην πόλη) θα ζήσω όπως εγώ θέλω, όχι όπως ο κατακτητής που μας θέλει κλεισμένους στα καταφύγια».

***
Ο ΠτΔ με τον νεοεκλεγέντα Πορτογάλο Πρόεδρο της Βουλής

Δεν πέρασαν ούτε 24 ώρες από την εκλογή του ως Προέδρου της Βουλής της Πορτογαλίας και η πρώτη επίσημη συνάντηση που είχε ήταν όντως συμβολική. Συναντήθηκε ατη Λισαβώνα με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη. Πρόκειται για τον Santos Silva, που επί επτά χρόνια ήταν υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας και μόλις χθες εκλέχτηκε Πρόεδρος στη νέα κυβέρνηση του Κόστα.

***
Όταν η Πρόεδρος ξανασυνάντησε την Αζερού

Αλλά η Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε στη Λισαβώνα και μια ξεχωριστή συνάντηση. Μια συνάντηση, εκτός πρωτοκόλλου, ανθρώπινη. Λίγο πριν αναχωρήσει η πρόεδρος επισκέφθηκε το Ισμαηλιτικό κέντρο Λισαβώνας όπου ανάμεσα στους 20 πρόσφυγες και μετανάστες συνάντησε τη μικρή Αρεζού Καμπουλί από το Αφγανιστάν. Την θυμάστε; Όταν κέρδισε την υποτροφία για τη Βοστώνη πήγε στο Προεδρικό Μέγαρο γιατί ζήτησε να τη συναντήσει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Της είπε ότι μεγάλη συμβολή στην εξέλιξή της είχε η οικογένειά της και ιδιαίτερα η μητέρα της που της εμφύσησε την αγάπη και την γνώση. Με την Πρόεδρο μίλησαν για αρκετή ώρα θερμά, μιας και η νεαρή μαθήτρια θυμάται τα ελληνικά της, αλλά και την παραμονή της στην Ελλάδα με ιδιαίτερη αγάπη. Προσπαθεί να μάθει και πορτογαλικά. Ήταν πραγματικά μια υπέροχη επίσκεψη, γεμάτη συγκίνηση και συναισθηματισμό και δίχως τύπους και πρωτόκολλα, όπως είπε πηγή από την Προεδρία. Η μικρή Αρεζού ζει σήμερα στη Λισαβώνα πηγαίνει Β γυμνασίου και μόλις χθες πήρε την (πολυπόθητη) βίζα και αναμένεται έως το τέλος του χρόνου να πάει στη Βοστώνη.

***
Ο Δένδιας πάει Κίεβο

Για την ανθρωπιστική επιχείρηση που σχεδιάζουν από κοινού Γαλλία, Ελλάδα και Τουρκία στη Μαριούπολη, συνομίλησε τηλεφωνικά ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν με τον ομόλογό του της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. Στην άρνηση της Ρωσίας να επιτρέψει στους κατοίκους της Μαριούπολης που προσπαθούν να την εγκαταλείψουν να κινηθούν προς όποια κατεύθυνση επιθυμούν, καθώς και στην άρνησή της να επιτρέψει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην πόλη υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζει το διεθνές δίκαιο αποδίδουν γαλλικές διπλωματικές πηγές το ότι δεν έχει γίνει προς το παρόν η επιχείρηση ανθρωπιστικής βοήθειας που σχεδιάζουν η Γαλλία, η Ελλάδα και η Τουρκία στη Μαριούπολη της Ουκρανίας. Ξέρετε τι ζήτησε ο Πούτιν για να επιτρέψει ανθρωπιστική βοήθεια; Να παραδώσουν, πρώτα τα όπλα οι υπερασπιστές της Μαριούπολης. Τέτοιο όρο δεν ορίζει πουθενά το διεθνές δίκαιο για την ανθρωπιστική βοήθεια.

Αυτό που πρέπει να ξέρετε είναι ότι τις τελευταίες ημέρες, βρίσκονται σε συνεχή επαφή οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας και της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα προκειμένου να βρεθεί ο κατάλληλος χρόνος για επίσκεψη του κ. Δένδια στο Κίεβο. Πολύ πιθανόν η επίσκεψη αυτή να πραγματοποιηθεί την προσεχή εβδομάδα.

***
Η αγωνία των γαλάζιων βουλευτών

Αυτή τη φορά (μετά την εμφάνιση του Πρωθυπουργού στο φόρουμ του Οικονομικού Ταχυδρόμου) στα πηγαδάκια της Βουλής με τους γαλάζιους βουλευτές απουσίαζε η συζήτηση για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Δεν υπήρχε ούτε ένας που να πιστεύει πλέον ότι οι εκλογές θα γίνουν νωρίτερα από το τέλος της τετραετίας. Έλεγαν μάλιστα ότι το τέλος της άνοιξης του 2023 που είπε ο Πρωθυπουργός, προσδιορίζεται εκεί γύρω στον Μάιο, σε μία από τις δύο τελευταίες Κυριακές του Μαΐου. Μερικές εβδομάδες δηλαδή πριν από την τυπικά συνταγματική ολοκλήρωση της τετραετίας. Όπως επίσης θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός με τη συνέντευξή του έκλεισε οριστικά και το ζήτημα της τροποποίησης του εκλογικού νόμου Το είπε άλλωστε σαφέστατα πως δεν αλλάζει τον εκλογικό νόμο κι άρα όσα περί του αντιθέτου περιφέρουν πολλοί δεν τα συμμερίζεται. Το θέμα πλέον που απασχολεί τους γαλάζιους βουλευτές είναι η ακρίβεια και η αντιμετώπισή της, αφού πολλά παράπονα ακούν από τους ψηφοφόρους τους στις εκλογικές τους περιφέρειες, αλλά και προτροπές να κάνουν κάτι. Έρχεται και το Πάσχα και οι περισσότεροι θα βρεθούν και πάλι στις περιφέρειες που εκλέγονται. Είπε όμως ο Πρωθυπουργός και κάτι άλλο, το οποίο θα πρέπει να συγκρατήσετε: «Στόχος είναι η σταθερότητα, όχι επί τούτω η αυτοδυναμία…»

***
Τα παιδιά της Ουκρανίας στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Δεν νομίζω ότι ξανάγινε τέτοια περιήγηση; Ο υφυπουργός Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης πήγε μαζί με παιδάκια πρόσφυγες από την Ουκρανία στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Είναι παιδάκια που απασχολούνται και κάνουν μαθήματα στο Ουκρανικό Πολιτιστικό και Μορφωτικό Κέντρο «Μπερεγίνια» και στάθηκαν αρκετή ώρα μπροστά από το έργο «Arbres à Palabres» (Το Δέντρο της Πλατείας) του Stephan Goldrajch στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ). Τον υφυπουργό συνόδευαν ο πρέσβης της Ουκρανίας στην Ελλάδα, Sergii Shutenko και η πρόεδρος του Ουκρανικού Πολιτιστικού και Μορφωτικού Κέντρου «Μπερεγίνια».

***
Τι έγινε το περίστροφο του Μπελογιάννη

Έχουν περάσει 70 χρόνια από την εκτέλεση του αγωνιστή του ΚΚΕ Νίκου Μπελογιάννη και στην εκδήλωση για να τιμηθεί η μνήμη του θα παραστεί ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Η εκδήλωση θα γίνει στο σπίτι που γεννήθηκε στην Αμαλιάδα ο Νίκος Μπελογιάννης, όπου λειτουργεί μια Μόνιμη Έκθεση. Θυμάμαι όταν έγιναν τα εγκαίνια ήταν εκεί ο τότε Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (αφού ο ΣΥΡΙΖΑ θέλησε τότε να δώσει πανηγυρικό χαρακτήρα ) και ο τότε πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης. Θυμάμαι όμως και κάτι άλλο. Τον κ. Κουτσούμπα που δεν πήγε με άδεια χέρια στην εκδήλωση. Είχε μαζί του και το όπλο (φωτογραφία)του Μπελογιάννη όταν ήταν πολιτικός επίτροπος στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας (ΔΣΕ), το οποίο και παρέδωσε μαζί με τη θήκη του και τα δερμάτινα γάντια του Μπελογιάννη. Πρόκειται για ένα περίστροφο Walther, γερμανικής κατασκευής, που ήταν σε άριστη κατάσταση. Το έβαλε ο ίδιος στην προθήκη εξηγώντας στους παρευρισκόμενους περί τίνος πρόκειται. Εν συνεχεία όμως ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ το πήρε μαζί του.

***
Ο Μπογδάνος στα δεξιότερα της Δεξιάς

Η κινητικότητα που παρατηρείται στα δεξιά της ΝΔ δίνει τα πρώτα δείγματά της στις 5 Απριλίου. Την ημέρα αυτή ο διαγραφείς από τη ΝΔ (θα σας υπενθυμίσω παρακάτω γιατί έχει διαγραφεί) Κωνσταντίνος Μπογδάνος προχωρεί στην ίδρυση πολιτικής κίνησης (όχι κόμμα λέει, αλλά «Κίνηση»). Και το όνομα της πολιτικής κίνησης θα είναι «Εθνική Συμφωνία». Αυτή η κίνηση θα έχει και καταστατικό με πέντε αρχές, όπως τις κατονομάζει: « την ισονομία, τη νομοκρατία, τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό, την αντίθεση προς τον ρατσισμό και αντισημιτισμό». Στόχος του πρώην γαλάζιου βουλευτή που διεγράφη από την ΚΟ της ΝΔ για το αντικομουνιστικό και εμφυλιοπολεμικό του παραλήρημα στη Βουλή είναι να απευθυνθεί στους εκ δεξιών και εκτός ΝΔ. Αν και οι πληροφορίες λένε πως δεν αποκλείεται να συνεργαστεί με τους Τζήμερο, Φαήλο Κρανιδιώτη και άλλους που βρίσκονται δεξιότερα της ΝΔ, ο ίδιος δεν το επιβεβαιώνει και το μόνον που λέει, «όποιος θέλει ας συνεργαστεί μαζί μου». Ο κ. Μπογδάνος θα διεκδικήσει, (όταν έρθει η ώρα όπως λέει) και τον Δήμο Αθήνας και θα είναι αντίπαλος του Κώστα Μπακογιάννη.