Την ώρα που ανεμβολίαστοι ασθενείς με Covid-19 γεμίζουν τις ΜΕΘ και «γκρεμίζουν» το τείχος ανοσίας, η Δικαιοσύνη με μία σειρά από παρεμβάσεις και αποφάσεις της ορθώνει το δικό της τείχος προστασίας της δημόσιας υγείας έναντι του διαρκώς αυξανόμενου κύματος αρνητών της πανδημίας, που έχουν βάλει μάλιστα στο στόχαστρό τους δημόσιους λειτουργούς – εκπαιδευτικούς, γιατρούς, νοσηλευτές, εργαζομένους σε δομές υγείας – οι οποίοι σηκώνουν το βάρος της εφαρμογής των θεσμοθετημένων μέτρων της πολιτείας για την αντιμετώπιση της μετάδοσης του κορωνοϊού.

Η Δικαιοσύνη τόσο διά του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασιλείου Πλιώτα, όσο και διά των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας αξιοποιώντας όλα τα νομοθετικά εργαλεία έχει προσανατολίσει τη νομολογιακή της πυξίδα με σταθερό προσανατολισμό την υγεία των πολιτών, τη δημόσια υγεία και την αποφυγή της ταλαιπωρίας δημοσίων λειτουργών, οι οποίοι εκ της θέσεως και του ρόλου τους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή εφαρμογής των μέτρων για την αποτροπή διάδοσης του κορωνοϊού.

Με τις παρεμβάσεις αυτές, που κινούνται από τα υψηλότερα κλιμάκιά της, η Δικαιοσύνη στέλνει σαφές μήνυμα προς την κοινωνία ότι «είναι εδώ» για την προστασία των ύψιστων εννόμων αγαθών των πολιτών, όπως είναι η υγεία και η ζωή τους. Και επιπλέον είναι απέναντι σε όλους εκείνους που έχουν το αναφαίρετο δικαίωμα να έχουν τις δικές τους απόψεις σχετικά με τον κορωνοϊό και την αναγκαιότητα των εμβολίων, αρκεί να μην παραβιάζουν με τις πράξεις ή τις παραλείψεις τους τον ποινικό νόμο.

 

Αυτόφωρο και πλαστά έγγραφα

Τις τελευταίες ημέρες έχει αυξηθεί ο αριθμός των περιστατικών που έχουν έρθει στη δημοσιότητα στα οποία εμφανίζονται πρόσωπα τα οποία αμφισβητούν τις παραδοχές της ιατρικής επιστημονικής κοινότητας για τα εμβόλια κατά της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 («αντιεμβολιαστές», αρνητές της πανδημίας κ.λπ.) να στρέφονται, κυρίως, κατά εκπαιδευτικών λειτουργών (δασκάλων και καθηγητών), ιατρών, νοσηλευτών και υπαλλήλων των εν γένει δομών υγείας, υποβάλλοντας εναντίον τους εγκλήσεις και μηνύσεις. Στόχος των ενεργειών αυτών είναι να αποτραπούν η εφαρμογή και η τήρηση των μέτρων που έχουν θεσμοθετηθεί από την πολιτεία για την αντιμετώπιση της διάδοσης της νόσου. Η τακτική αυτή όμως έχει αντίκτυπο και πολλαπλές αντιδράσεις στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

Η εισαγγελική εγκύκλιος

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πλιώτας στην τελευταία εγκύκλιό του με ανάγλυφο τρόπο περιγράφει τις… παρενέργειες τέτοιου είδους συμπεριφορών σημειώνοντας ότι μπορεί να αποτελέσουν «αφορμή αδικαιολόγητης προσωπικής ταλαιπωρίας ευσυνείδητων δημόσιων λειτουργών που εκτίθενται στον κίνδυνο προσαγωγών και συλλήψεων», να θέσουν σε κίνδυνο τη διατάραξη της ομαλής διεξαγωγής του εκπαιδευτικού έργου ή μιας δημόσιας υγειονομικής υπηρεσίας και ακόμη, και με «εξελισσόμενη την αλληλουχία των καταστάσεων, να συμβάλουν στον κίνδυνο νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19, δηλαδή βλάβης της υγείας ή της ζωής στο κοινωνικό περιβάλλον και σε αυτό ακόμη το ευαίσθητο μαθητικό περιβάλλον».

Υπό αυτό το πρίσμα παρίσταται αδήριτη η ανάγκη, σε εκπλήρωση του καθήκοντος τους, οι εισαγγελικοί λειτουργοί να βρίσκονται σε διαρκή εγρήγορση και να χειρίζονται τέτοιου είδους υποθέσεις με ιδιαίτερη προσοχή από το πρώιμο στάδιο υποβολής, έγκλησης ή μήνυσης. Και σε αυτό το πλαίσιο κινείται ακριβώς η παραγγελία του ανώτατου εισαγγελικού λειτουργού φρενάροντας επί της ουσίας το «κίνημα της αυτόφωρης διαδικασίας» για όλους εκείνους οι οποίοι δεν κάνουν τίποτα περισσότερο από το να εφαρμόζουν τα μέτρα που η πολιτεία έχει ψηφίσει και έχει θέσει σε εφαρμογή.

Τέλος στα πλαστά πιστοποιητικά

Παράλληλα, ο κ. Βασίλειος Πλιώτας επιχειρεί να βάλει τέλος και στη «φάμπρικα» των πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού, πίσω από τα οποία μπορεί να κρύβεται ένα οργανωμένο κύκλωμα που υπό τον μανδύα των αντιεμβολιαστικών θεωριών προσδοκά να θησαυρίσει επενδύοντας στην εκμετάλλευση ανυποψίαστων πολιτών.

Για τον λόγο αυτόν οι εισαγγελείς ερευνούν με προσοχή κάθε μεμονωμένο περιστατικό που εντοπίζεται από τις αρμόδιες αρχές, ώστε να γίνεται έρευνα σε βάθος και τάχιστα για την απονομή δικαιοσύνης. Παράλληλα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται και οι προκαταρκτικές εξετάσεις που έχουν διαταχθεί από την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου με αφορμή τα δύο περιστατικά άρνησης διασωλήνωσης ασθενών με κορωνοϊό σε δημόσιο νοσοκομείο.

Το ΣτΕ στην… πρώτη γραμμή

Δεν είναι όμως μόνο η ποινική δικαιοσύνη που σε κάθε βήμα στέλνει σαφές μήνυμα προς την κοινωνία υπέρ της προστασίας του μείζονος αγαθού της δημόσιας υγείας, αλλά και το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο με μία σειρά από αποφάσεις του διαμορφώνει συγκεκριμένο νομολογιακό πεδίο, που κινείται υπέρ της υποχρεωτικότητας του εμβολισμού, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το προσωπικό, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορωνοϊού. Ετσι, τα βλέμματα όλων είναι πλέον στραμμένα στην κρίσιμη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2021, όπου θα συζητηθεί τόσο το αίτημα εργαζομένων στην ΕΜΑΚ όσο και της ΠΟΕΔΗΝ για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Εν αναμονή πάντως της σημαντικής κρίσης των ανώτατων δικαστών, που θα προστεθεί στο «ψηφιδωτό» των δικαστικών αποφάσεων, αν ρίξει κανείς μια ματιά και στην πρόσφατη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, θα διαπιστώσει ότι το αγαθό της δημόσιας υγείας αποτελεί και για τους δικαστές του Στρασβούργου «μονόδρομο» για την έκδοση μιας σειρά αποφάσεων εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών.