Τα νησιά της άγονης γραμμής δεν είναι μια «άλλη» Ελλάδα. Οι κάτοικοι δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού. Εχουν υποχρεώσεις, αλλά έχουν και δικαιώματα.

Ειδικά το δικαίωμα στην υγεία, στις καλές υπηρεσίες υγείας είναι αδιαπραγμάτευτο. Κι αν οι κάτοικοι μικρών νησιών, ελληνικών «παράδεισων» ανησυχούν, αυτό που πρέπει να κάνουμε όλοι μας είναι να τους δώσουμε ένα χέρι βοήθειας. Μια αγκαλιά, μια κίνηση που θα δείχνει ότι είναι συμπατριώτες μας, είναι μακριά μας, αλλά μπορούν να είναι και κοντά μας.
Η βελτίωση της καθημερινότητάς τους, οι καλές ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες είναι εκ των ων ουκ άνευ για την επίσημη πολιτεία. Αλλά και για όσους μπορούν να βοηθήσουν.

Μια τέτοια προσπάθεια προωθεί η Alpha Bank. Από το 2014, με το πρόγραμμα Εταιρικής Υπευθυνότητας “Μαζί, με στόχο την υγεία” επιχειρεί να ανταποκριθεί στις ανησυχίες, και τις ανάγκες των πολιτών των μικρών αυτών νησιών.

Παράδοση στο Αγροτικό Ιατρείο Αρκιών

Πρόκειται για μία γόνιμη συνεργασία της Alpha Bank και της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας “ Άγονη Γραμμή Γόνιμη” με στόχο την έμπρακτη ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και ειδικότερα τη θωράκιση των μονάδων υγείας των ελληνικών νησιών.

Κι έχει ενδιαφέρον η αντιμετώπιση του κόσμου, τι ζητούν και τι θέλουν:

«H ζωή στο νησί μας είναι παράδεισος» μας λέει ο Μανώλης Μελιανός, ένας από τους 35 μόνιμους κατοίκους των Αρκιών που όπως και οι συντοπίτες του απολαμβάνει μια «ανθρώπινη και ελεύθερη» καθημερινότητα που δεν θα άλλαζαν με τίποτα. Ωστόσο, αν κάτι τους απασχολεί, είναι η προσβασιμότητα σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Αντίστοιχες είναι οι ανησυχίες των μόνιμων κατοίκων της Ελαφονήσου, η οποία σύμφωνα με τη Δήμαρχό της, Ευσταθία Λιάρου, μπορεί να μη βρίσκεται σε ακριτικό σημείο στον ελλαδικό χάρτη, αλλά βρίσκεται ακριτικά στον πελοποννησιακό χάρτη.

Παράδοση στους Αρκιούς από την Alpha Bank και την Άγονη Γραμμή Γόνιμη

Δωρεές απαραίτητου ιατροφαρμακευτικού εξοπλισμού

Το πρόγραμμα Εταιρικής Υπευθυνότητας “Μαζί, με στόχο την γεία”, σύμφωνα με την Ρούλη Χριστοπούλου, Επικεφαλής Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Alpha Bank, προβλέπει δωρεές ιατρικών μηχανημάτων και υγειονομικού εξοπλισμού: «Από την έναρξη του Προγράμματος έως σήμερα, έχουν παραδοθεί 240.000 ιατρικά μηχανήματα, συσκευές και είδη ιατροφαρμακευτικού υλικού σε απομακρυσμένα Περιφερειακά Ιατρεία του νησιωτικού χάρτη» δήλωσε η κ. Χριστοπούλου από τους Αρκιούς. «Ως αποτέλεσμα, περισσότεροι από 800.000 κάτοικοι μέχρι σήμερα έχουν αποκτήσει πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας απαραίτητες, αλλά όχι δεδομένες για αυτά τα νησιά».

«Οι δράσεις του “Μαζί, με στόχο την υγεία” πραγματοποιούνται σε περιοχές των οποίων ο πληθυσμός μειώνεται ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες, κατά τους οποίους η πρόσβαση είναι, είτε περιορισμένη είτε και εξαιρετικά δύσκολη. Η βελτίωση της ποιότητας ζωής και περίθαλψης που παρέχεται στους κατοίκους, τους προτρέπει να παραμείνουν στις περιοχές αυτές», ανέφερε η κ. Χριστοπούλου.

Παράδοση στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Ελαφονήσου

Κίνητρα για να μείνουμε όλο τον χρόνο στα νησιά μας

«Το “Μαζί, με στόχο την υγεία” κάλυψε σημαντικές ανάγκες για το νεοσύστατο Ιατρείο των Αρκιών» δηλώνει ο Λευτέρης Πέντες, Δήμαρχος Πάτμου, στη δικαιοδοσία του οποίου υπάγονται οι Αρκιοί. «Με τέτοιες πρωτοβουλίες δίνονται κίνητρα ώστε οι κάτοικοι ακριτικών περιοχών να παραμένουν στον τόπο τους» σημειώνει τονίζοντας τη σημασία της αίσθησης ασφάλειας για θέματα υγείας ως καθοριστικό παράγοντα προκειμένου να παραμείνει κάποιος όλο τον χρόνο στα νησιά μας.

Ειδικότερα, όσον αφορά τα νησιά της άγονης γραμμής, σύμφωνα με τη Μάγδα Μουτζούρη, υπεύθυνη προγραμμάτων της ΑΜΚΕ «Άγονη Γραμμή Γόνιμη», το Πρόγραμμα στοχεύει στην ικανοποίηση των ιατροφαρμακευτικών αναγκών των κατοίκων σε τοπικό επίπεδο, έτσι ώστε να μειωθεί η ανάγκη μετακίνησης των κατοίκων σε μεγαλύτερα νησιά για λόγους ιατρικής φροντίδας και περίθαλψης.

«Tο “Μαζί, με στόχο την υγεία” πρωτοπορεί, όχι απλώς προσφέροντας, αλλά βοηθώντας εντελώς στοχευμένα τα νησιά, κυρίως, της άγονης γραμμής» τόνισε η κ. Μουτζούρη. «Ωστόσο, μετά από 8 χρόνια και 60 νησιά, έχουμε συναντήσει ελλείψεις ακόμα και σε περιοχές που δεν θα το περιμέναμε, κατά βάση τουριστικές».

Για τη Δήμαρχο Ελαφονήσου «κάθε είδους προσφορά σε συνδυασμό με το απαραίτητο έμψυχο δυναμικό, μπορεί να ενισχύσει το αίσθημα ασφάλειας που είναι απαραίτητο να υπάρχει στους μικρούς προορισμούς», επισήμανε η κ. Λιάρου. «Ο εξοπλισμός που μας δώρισε η Alpha Bank, θα δώσει προστιθέμενη αξία στο έργο των γιατρών μας».

Ο προγραμματισμός του προγράμματος για το 2021 περιλαμβάνει 13 νησιά, με την Ελαφόνησο και τους Αρκιούς να έχουν ήδη παραλάβει ιατρικά μηχανήματα, υγειονομικό εξοπλισμό και ιατροφαρμακευτικά υλικά στα περιφερειακά ιατρεία τους.

Διαβάστε περισσότερα για το πρόγραμμα Εταιρικής Υπευθυνότητας της Alpha Bank “Μαζί, με στόχο την υγεία” εδώ.